Toti florestenii miros dupa Ioachim Vancea si consilierii sai

vancea

21:30. Floresti, Romania. Maine incepe scoala.

Pute de trazneste a pui mort. Primesc telefoane de la floresteanca. Imi spune ca merge de una singura in Instanta, ca nu mai suporta mirosul. E drept, trebuie sa cari antivomitive dupa tine sa poti rezista.

Să fim înţeleşi, ferma are avizul de Mediu valabil . Zona de protecţie sanitară, în care nu se pot construi imobile cu destinaţia locuinţă, potrivit legislaţiei în vigoare din 2008, este de 1.000 de metri”, au pus punctul pe “I” reprezentanţii  Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Cum s-a ajuns la situaţia actuală, în care ferma este înconjurată de blocuri la distanţă de 30 de metri, este un mister pe care trebuie să îl explice fosta administraţie PDL care a dat autorizaţii de construire de-a valma, în perioada 2006-2012. Construirea de imobile în zona de protecţie sanitară a Fermei de Pui a fost posibilă printr-o reactualizare în 2005 a Planului Urbanistic General (PUG)  realizată fără o serie de avize de la Agenţia de Mediu şi Direcţia Sanitar Vetrinară, iar apoi prin fostul Consiliu Local care a acordat autorizaţii de construire printr-o puzderie de derogări. Şi, poate şi printr-o oarecare motivare financiară sau imobiliară a consilierilor locali şi/sau a primarului. Dar, acest ultim aspect ţine deja de resortul organelor de anchetă, care, vă reamintim, au început deja să aibă în vizor o serie de reprezentanţi  ai fostei administraţii. Pe o raza de 1km nu aveau ce cauta blocuri. Nu spun eu, ci legea.

Desi s-au adunat cativa floresteni pentru un proces colectiv, pana in momentul actual, nu avem miscari. Procesul colectiv, nu a tinut, desi a pornit bine :

Argument

Ferma de pui din Floreşti, judeţul Cluj, administrată de SC Amareto SRL constituie o intolerabilă sursă de poluare pentru o bună parte din cei peste 25.000 locuitori ai localităţii. În ciuda unor numeroase petiţii, sesizări sau alte acţiuni prin care s-a încercat închiderea sau relocarea fermei, aceasta continuă să funcţioneze. Nimeni nu a încercat însă la modul serios să se adreseze justiţiei pentru rezolvarea acestei probleme.

Credem că este momentul ca justiţia să se pronunţe atât asupra legalităţii autorizaţiilor şi avizelor de funcţionare emise în favoarea acestei societăţi comerciale, cât şi asupra modului în care aceasta înţelege să respecte condiţiile impuse prin avizele de funcţionare. Credem de asemenea că este momentul ca justiţia să se pronunţe asupra necesităţii respectării unor drepturi fundamentale ale persoanei, precum dreptul la un mediu sănătos şi dreptul la viaţă privată.

Am studiat îndelung avizele emise în favoarea administratorilor fermei, legislaţia aplicabilă, jurisprudenţa CEDO şi a instanţelor internaţionale asupra unor situaţii similare şi credem că am identificat argumentele juridice care pot să susţină o acţiune judiciară formulată împotriva SC Amareto SRL, cu scopul de a obţine din partea acesteia despăgubiri pentru prejudiciile create şi, eventual, anularea avizelor sale de funcţionare.

Nu este sigur că o astfel de acţiune ar fi admisă. La fel ca în cazul oricărei alte acţiuni în faţa instanţelor de judecată, este imposibil de estimat şansele de succes şi este imposibil de anticipat care va fi verdictul instanţelor. Sunt însă suficient de multe argumente – pe care nu le vom dezvălui aici din motive evidente – asupra cărora judecătorii vor trebui să se aplece pentru a decide dacă e firesc într-un stat democratic ca vieţile a mii de oameni să fie afectate de o activitate industrială care se desfăşoară la doi paşi de ei. Toţi cei afectaţi de funcţionarea acelei ferme trebuie să lupte pentru a-şi proteja drepturile, iar într-un stat de drept această luptă se poartă în faţa judecătorului.

Ce vom cere instanţelor de judecată

Prin acţiunea care va fi formulată vom solicita instanţelor de judecată anularea avizelor de funcţionare a fermei şi obligarea acesteia la plata unor despăgubiri şi a cheltuielilor de judecată. Dacă acţiunea noastră va fi admisă, ferma se va închide sau va fi relocată, cu beneficii materiale şi morale pentru toate persoane care deţin imobile în Floreşti. Cei care ni se vor alătura vor putea obţine, dacă acţiunea se va admite, obligarea societăţii care administrează ferma la plata unor despăgubiri de câteva mii de lei şi recuperarea cheltuielilor făcute pentru promovarea acţiunii.

Costuri

Un astfel de proces este însă foarte costisitor, fiind aproape imposibil de susţinut de către o singură persoană sau de câteva persoane. De aceea, pentru a face sarcina suportabilă şi pentru a creşte şansele de succes ale acţiunii, este nevoie de o acţiune conjugată a mai multor persoane. Firma noastră de avocatură îşi asumă sarcina de a organiza un astfel de grup de persoane şi a duce dorinţa lor în faţa instanţelor de judecată competente. Ne-am propus să ducem costurile procesului la o sumă de 350 de lei de persoană, sumă rezonabilă ţinând cont de beneficiile care ar putea rezulta dacă acţiunea va fi admisă, însă pentru a obţine un astfel de cost este nevoie de un grup de cel puţin 500 de persoane. Suma în discuţie include atât taxele de timbru judiciar, taxele şi onorariile pentru expertize, costurile de administrare a dosarelor, costurile de administrare a grupului de persoane, cât şi TVA şi alte taxe datorate statului.

Nu ştim dacă vor exista suficient de multe persoane dornice să ni se alăture în acest demers. În măsura în care nu vom reuşi alcătuirea grupului în condiţiile de mai sus, vom stabili de comun acord cu cei dispuşi să ni se alăture soarta acţiunii.

Cum vom proceda

Prima faza a acestui demers este constituirea unui grup potenţial de persoane dornice să ni se alăture. Orice persoană care doreşte să participe la această acţiune este invitată să completeze formularul de mai jos. Data limită pentru constituirea acestui grup este 10 aprilie 2014. După trecerea acestei date limită, vom organiza o întâlnire cu persoanele interesate pentru a le oferi mai multe detalii. O înregistrare a întâlnirii va fi pusă la dispoziţia celor înscrişi şi pe Internet. Un număr cât mai mare de persoane este esenţial pentru a creşte şansele de succes ale demersului nostru. Luaţi legătura şi cu vecinii sau cunoştiinţele care sunt afectaţi de funcţionarea fermei şi informaţi-i despre acţiunea noastră.

A doua fază este constituirea grupului real de persoane care va sesiza instanţele de judecată. Persoanele care şi-au exprimat dorinţa de a participa vor fi invitate să devină parte a acestui grup prin încheierea unui contract de asistenţa juridică şi plata sumei de 350 de lei de persoană. În cazul în care numărul celor înscrişi va fi mult mai mare decât cel dorit de 500 de persoane, este posibilă o reducere a sumei. Data limită pentru încheierea contractelor şi plata sumei în discuţie va fi 5 mai 2014. După această dată, va fi sesizată instanţa de judecată cu acţiunea în discuţie.

Periodic vom anunţa toate persoanele interesate de stadiul demersurilor prin Internet. Datorită numărului mare de persoane ce sperăm să fie implicate şi având experienţa altor procese colective cu sute de persoane, nu vom putea da informaţii în mod individual decât în cazuri excepţionale. Vă asigurăm însă că informarea dv. va fi realizată constant şi complet, în condiţii de transparenţă totală.

Fă parte din grup! (www.chirita-law.com).

Desi mesajul este dinamizator, ca si in cazul Fany, cand s-au anuntat vreo mie si ceva de persoane la miting, pê facebook, am ramas vreo saizeci in strada.

Se asteapta o noua minune din partea unui primar PNL pe o guvernare PSD. Florestenii nu au toti forta de a lupta pentru civilizatie si respectul legii. Comentarii de facebook anemice, mai mult ale unui grup de 3-4 femei. La dezbateri publice nu se umple o sala.

Atunci, ce pot spune este ca imi voi inchide telefonul cand incepe sa puta ferma. Nu am suportat vitejii de la telefon sau de pe facebook.

Eu, cand am avut de dat jos guvernul Tariceanu sau Boc, am iesit in strada. Google si ziarele locale o demonstreaza.

Noapte buna, Floresti. Lumina a aparut dupa 2012, pe strazi. La fel si asfaltul. Daca ai uitat, florestene, cacatul de vaca din 2009 de pe Stejarului, iti reamintesc eu totul. Am trait si traiesc in Floresti.

Mai am si o ramasita de simt civic.L-am cautat pe actualul consilier, fost primar, Ioachim Vancea. E plecat in Spania pana luna viitoare, departe de miros. Cica l-a trimis Grupul de Actiune Local.

Inspirati adanc, floresteni !

Subscribe To Our Newsletter

DE AI CARTE, NU AI PARTE. AI ORDONANȚĂ!

Deci, de azi înainte, ai nu ai ”docoment” care să ateste că ai parcurs, măcar...

Închide