Gata cu fumurile! La Cluj, inițiativă civică pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise

smokingO inițiativă civică lansată pe Causes suscită interes din partea publicului și a mass media, în aceste zile. Inițiativei lansate de Mihai Cucerzan, lector la USAMV Cluj-Napoca, i s-au alăturat până acum aproape 1000 de membri.

Despre ce este, pe scurt, această cauză?

,,Obiectivul nostru: Cluj-Napoca, primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise. Dacă se poate la alţii, de ce nu s-ar putea şi aici? Cine este pentru?”

Evident, pentru vor fi majoritatea nefumătorilor, dar și unii fumători care, astfel, se gândesc că le va fi mai ușor să se lase…

Inițiatorul proiectului își argumentează propunerea chiar pe pagina cauzei, unde ne expune ,,starea de fapt”: ,,România a rămas printre puținele țări europene în care se mai poate fuma în spațiile publice, aceasta neadoptând reglementările recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Potrivit unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate ţările UE trebuie să pună în aplicare legile respective pentru a-și proteja pe deplin cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public.”

O argumentare puțin persuasivă, aș spune eu, românilor nepreapăsându-le de ce spune UE, fiindcă până acum UE le-a oferit doar …UE.

„Vrem să sensibilizăm autorităţile locale şi am lansat o iniţiativă civică prin care dorim ca oraşul nostru să fie din acest an obiectul unui proiect pilot: Cluj-Napoca, primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise. Dacă se poate la alţii, de ce nu s-ar putea şi aici? Fiecare om are dreptul de a se bucura de o ambianţă plăcută, într-un local public, la un suc sau la un ceai, fără să fie nevoit să inhaleze pasiv fumul de ţigară şi să îi fie îmbâcsite hainele cu miros de tabac” , mai arată inițiatorul proiectului.

O inițiativă lăudabilă, însă, fiindcă tot românu-i fumător, inclusiv factorii de decizie care ar putea pune de pe Causes în lege și-n practică o asemenea bună practică, tare mă tem că teoria e bună, dar practica ne va omorî. Practica de a fi  fumători pasivi în continuare, desigur.

Însă, nu strică și nu vă costă nimic să dați un join – atenție, nu un joint! – și să susțineți acest demers civic anti – fumat pasiv, dacă, bineînțeles, nu sunteți cumva fumător activ, caz în care fumatul pasiv nu vă mai afectează. Deși, poate, chiar fumător activ fiind, aveți copii, frați, prieteni, ce fumează ca turcii prin baruri și cluburi și-ați vrea să înceteze. Însă, dacă se va interzice fumatul în locurile publice, probabil că ei tot vor fuma, dar prin wc-uri (spațiu paradoxal, care, deși e spațiu închis amplasat în locurile publice, nu e public, e privat/ă), pe la colțuri de stradă mai întunecoase și prin alte locuri dubioase, ceea ce iar nu e prea bine…

Această campanie de interzicere a fumatului în spațiul public ar trebui coroborată cu una de educație și de prevenție (fiindcă interzicerea nu înseamnă prevenire) și atunci inițiativa ar fi, posibil – nu chiar probabil, un succes. Altfel, fructul oprit devine doar mai atrăgător pentru cei mai fragezi la minte ce l-ar putea înghiți – fuma – astfel pe nemestecate, cât ai zice: ,,fum!”.

Despre Autor