Știri 

2013: Două căni de cafea, împreună.

2013Un profesor de filosofie stătea în fața clasei având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenți dacă borcanul este plin și aceștia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l ușor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenți dacă borcanul era plin iar aceștia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenți cum stătea treaba iar aceștia au răspuns în cor ,,pliiin!”

Profesorul a scos de sub catedră două cești cu cafea, pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenții au râs.

,,Acum”, a spus profesorul, după ce hohotele s-au domolit, ,,aș dori să înțelegeți că acest borcan reprezintă viața voastră, mingile de golf  reprezintă lucrurile importante pentru voi – iubirea, familia, sănătatea, prietenii și pasiunile voastre – și că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viața voastră ar fi tot plină.”

,,Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi – serviciul, casa, mașina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte.”

,,Dacă veți începe cu nisipul”, a continuat el, ,,nu veți mai avea unde să puneți mingile de golf și pietricelele”.

,,La fel și în viață, dacă îți irosești tot timpul și energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile cu adevărat importante pentru tine.”

,,Acordă atenție lucrurilor importante pentru fericirea ta. Iubește, ai grijă de sănătatea ta, ieși cu iubita în oraș, joacă golf, cultivă-ți pasiunile, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să rezolvi cine știe ce probleme de rutină. Ai în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabilește-ți prioritățile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenți a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea. Profesorul a zâmbit: ,,Mă bucur că întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viața ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună.”

coffelove(textul este preluat și adaptat de pe Facebook)

 

Related posts

La mulți ani!

  Vă dorim mulți ani, plini de viață! Și să ne auzim în 2013, la fel de mulți, de deștepți...

Închide