Pensie de invaliditate și pentru românii cu handicap care nu au plătit CAS

Pensie de invaliditate și pentru românii cu handicap care nu au plătit CAS

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pusă pe masa senatorilor la începutul acestei săptămâni, este de inițiată de trei deputați USR și susținută de alți 18 colegi din aceeași formațiune politică și vizează sprijinirea celor care, din cauza infirmităților de care suferă, nu au putut fi încadrați pe piața muncii și, prin urmare, nici nu au cotizat niciodată la sistemul public de asigurări sociale.

                Chiar dacă acești oameni beneficiază în prezent de indemnizaţii de handicap, valoarea acestora este infimă în comparație cu coşul minim de consum.

                       Deşi combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale ar trebui să fie unul dintre obiectivele majore ale statului român, la momentul actual un adult cu handicap grav are un venit lunar de până-n 600 de lei, adică echivalentul a 120 de euro, fapt ce subliniază, spun parlamentarii USR, „că măsurile guvernamentale pentru combaterea sărăciei nu au avut rezultatele scontate ţinând seama că persoanele cu dizabilităţi nu îşi pot acoperi nevoile de bază”.

„În prezent, valoarea coşului minim este de 3.275 lei pe lună de persoană, recalcularea valorii coşului realizându-se în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

Indiferent de venituri, persoanele cu handicap beneficiază de indemnizaţie lunară şi de buget complementar lunar. Începând cu luna martie 2023, indemnizaţia de handicap grav este în valoare de 419 lei, iar bugetul complementar este de 179 lei. Astfel, prestaţia socială acordată adultului cu handicap grav va fi de 598 lei, iar pentru copilul cu handicap grav, aceasta este în valoare de 359 lei”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Și nici cu majorarea cu zece procente a indemnizațiilor acordate adulților încadrați în grad de handicap grav, propusă luna trecută de Ministerul Muncii (ceea ce înseamnă 66 de lei în plus), acești oameni nu-și vor putea acoperi nevoile de bază.

„Având în vedere această situaţie, considerăm că persoanele care se nasc cu handicap grav şi nu pot activa pe piaţa muncii trebuie să beneficieze de o pensie de invaliditate decentă”, precizează inițiatorii proiectului.

Despre Autor

Lasă un răspuns