Lazar Augustin : Rețelele de crimă organizată transnaționale spală banii din traficul de droguri prin criminalitate de mediu

Procurorul Augustin Lazar paraseste sediul Ministerului Justitiei, marti 22 Martie 2016, la finalul interviului cu ministrul Justitiei Raluca Pruna,pentru ocuparea functiei de Procuror General al Romaniei. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

„Rețelele de crimă organizată transnaționale se servesc adesea de criminalitatea de mediu în scopul de a spăla banii proveniți din traficul de droguri. Grupurile infracționale transnaționale sunt implicate în traficul de deșeuri și produse chimice periculoase, folosindu-se adeseori de etichetarea înșelătoare, în scopul de a scăpa de controlul exigent al organismelor chemate să aplice legea”, a declarat Augustin Lazăr la conferința cu tema „Apărarea mediului și a fondului forestier prin dreptul penal”, potrivit News.ro.

„În acest din urmă deceniu, infracționalitatea contra mediului a cunoscut o creștere de la 5 la 7% pe an. Aceasta înseamnă că infracțiunile de mediu – care cuprind comerțul ilegal cu specii ale vieții sălbatice, criminalitatea întreprinderilor, mai ales în sectorul forestier, exploatarea și vânzarea ilegală a mineralelor, pescuitul ilegal, traficul de deșeuri periculoase ori frauda cu credite de carbon – cresc de două-trei ori mai repede decât PIB-ul mondial”, a mai spus Augustin Lazăr.

„Este de necontestat faptul că infracționalitatea ecologică reală, rămasă ascunsă, este în țara noastră mult mai importantă decât cea descoperită, sesizată și cercetată administrativ sau penal și, în orice caz, incomparabilă cu cea pedepsită conform legislației în vigoare.  O atare reacție penală neconvingătoare are multiple explicații, dar în mod evident are implicații tot mai grave asupra cadrului de viață al cetățenilor, condițiilor de existență ale societății românești și stării economiei naționale”, a spus Lazăr.

Despre Autor