Medicul de garda pentru trupurile si sufletele noastre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne vine uneori greu sa scriem despre oameni de mare valoare, dar extrem de modesti si cu multa demnitate. Am cunoscut-o in urma cu mai bine de 8 ani pe d-na dr. Claudia Butanu, medic primar,  pentru ca printr-un joc al sortii,  sa-mi devina doctor de suflet si de trup. Dupa latinescul ” Mens sana in corpore sano„, voi incerca sa creionez discutiile purtate cu un medic pentru care Dumnezeu nu este exclus din arta si practica vindecarii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Traim  vremuri in care, guverne locale sau mondiale se joaca uneori cu destinele noastre. Timpuri in care se intampla ca sanatatea celor mai slabi de inger sa fie reflectia intereselor unor concerne farmaceutice. In care inventam poate boli in laborator si apoi medicamente pentru ele. Cu politicieni iresponsabili, adevarate hiene care se reped la trupul plapand al unui popor caruia i s-a luat totul, pana si identitatea. Rubrica va incepe si va merge timp de 8 saptamani, pana aproape de Paste, timp in care veti decide daca merita sa cititi si sa puneti intrebari doamnei doctor. Primele patru articole din seria ” Medic de garda” vor exprima crezul, misiunea si de ce nu viziunea asupra sistemului de sanatate romanesc, din perspectiva medicului de familie dedicat , cu o misiune aproape imposibila in anul de gratie 2016. Dar care se bate si vine cu solutii practice, la care guvernantii ar trebui sa ia aminte !

„Când vrei să-i arăţi cuiva că a greşit, nu trebuie să o faci cu răutate, ci cu blândeţe şi răbdare şi, atunci, cu siguranţă, vei reuşi. „Învăţătura din constrângere nu este făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna”. De cele mai multe ori oamenii judecă după aparențe, după lucruri slabe fără să pătrundă în profunzime. În viaţă nu contează cine eşti, contează ca cineva să te preţuiască şi să te iubească necondiţionat! Un prieten adevărat, este acela care soseşte în timp ce ceilalţi… dispar! În viața toți părinții își doresc din inimă ca odraslele lor să mergă înainte, să aibă succes în viață și să se realizeze, dar niciodată n-au fost capabili să fie pildă bună copiilor lor. Dacă noi nu vom fi capabili să fim pilde vii, exemple și modele pozitive celor din jurul nostru degeaba ne agităm și ne mâhnim de nereușitele copiilor noștri, căci vina este doar a noastră.” – crezul unui medic, de al nostru, dintre romani, in gandire si exprimare.””
 Si o pilda.
La un examen din al doilea an de studii al universităţii noastre de medicină, unul dintre profesori ne făcu tuturor o supriză, atunci când ne înmână subiectele. Ca întotdeauna, eu le citii mai întâi repede pe toate, dar când ajunsei la ultimul, rămăsei derutat: “Numele femeii de serviciu care face curat în universitate?” În mod sigur, mi-am zis, o fi vreo glumă a profesorului. O văzusem de multe ori pe femeia de serviciu. Era înaltă, cu părul cărunt, şi să fi tot avut în jur de cincizeci de ani. Dar, cum era să-i ştiu eu numele? La sfârşitul examenului, îi prezentai foaia de examen profesorului, fără să fi răspuns însă nimic la ultima întrebare, atât de neaşteptată. Înainte să se fi terminat examenul totuşi, unul dintre colegii mei îl întrebă pe profesor dacă ultimul subiect conta la nota finală a examenului. “Fără îndoială că da”, răspunse profesorul. “De-a lungul carierelor voastre, veţi cunoaşte o mulţime de persoane. Toate sunt importante. Toate merită atenţia şi îngrijirea voastră, chiar dacă ele vi se adresează doar cu un simplu «bună ziua»!” Niciodată nu uitai acea lecţie. Şi mai descoperii că numele ei era Maria. CU TOŢII SUNTEM IMPORTANŢI, indiferent dacă suntem bogați sau săraci, culți sau inculți, evoluați sau involuați, deștepți sau proști, frumoși sau urâți etc., – cam acestea sunt principiile dupa care ma ghidez in viata”
tricolor

 

Despre Autor