Conflict de interese la Victor Ponta ? Alo, domnu’ Georgescu ?

Grupurile Lagardere si Daimler Chrysler au fondat concernul european EADS, un gigant al industriei de aeronautica si aparare cu care guvernul roman a incheiat, in 2004, al doilea cel mai pagubos contract din istoria postdecembrista a tarii, dupa cel cu Bechtel. Contractul pentru securizarea frontierelor, initial in valoare de aproape un miliard de euro, a fost atribuit, fara licitatie, concernului EADS prin hotarare de guvern, in august 2004.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis „un control asupra oficialilor EADS care sa nu pericliteze intelegerile ascunse privind subcontractantii ce urmau sa fie folositi in proiect (Fujitsu Siemens Computers – FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanti care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobarii contractului”.

Vlad Georgescu punctează rolul lui Klaus Mangold, fost director executiv la DaimlerChrysler și șef al Rothschild GmbH Germany, în relația cu Ioan Rus, care a trecut de la șefia Daimler Chrysler Transylvania la postura de ministru de Interne. Articolul amintește și de Ion Țiriac, cunoscut în Germania ca manager al tenismanului Boris Becker, acționar al UniCredit Țiriac Bank, bancă ce apare în contractul EADS. De asemenea, autorul consideră că ar trebui investigat și rolul fostului cancelar Gerhard Schröder în această afacere, unul dintre suporterii învederați ai semnării acordului dintre ministerul român de Interne și EADS Germania. Articolul arată că, după doi ani de la semnarea contractului, Schröder a devenit consultant la Rothschild, companie condusă de Mangold.

In 12 februarie 2003, Consiliul Director al fundatiei secolului 21 se schimba, iar in el apar numele sefului Corpului de Control al premierului Nastase, Victor Ponta, alaturi de cele ale lui Ovidiu Zegheru si Ovidiu Miculescu, langa ministrii in functie Ioan Mircea Pascu si Dan Ioan Popescu. O saptamana mai tarziu, Ponta este ales presedinte in unanimitate, conform procesului-verbal 1 din 19 februarie 2003.

Pe de alta parte, Ioan Rus, fost ministru de Interne in Cabinetul Nastase, se afla si el intre creatorii Fundatiei “Secolul XXI”. Conform unui CV disponibil online, Rus a fost directorul firmei care comercializa in Transilvania masinile Mercedes Benz, produse de grupul german Daimler AG. Mai mult, fostul mare tenismen Ilie Nastase a fost presedinte al Fundatiei “Secolul XXI”. El este unul dintre apropiatii lui Ion Tiriac, om de afaceri care este reprezentantul Daimler Chrysler in Romania.

In CV-ul premierului Ponta de pe site-ul Executivului nu se regaseste informatia conform careia el ar fi condus Fundatia “Secolul XXI”. Din CV reiese insa ca actualul premier a fost sef al Corpului de Control al premierului Nastase pana in martie 2004, dupa care a devenit ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar. Asadar aceasta era functia pe care Ponta o indeplinea in Guvernul Nastase atunci cand s-a incheiat contractul cu EADS, finantat cu aproximativ 200 de milioane de euro din fonduri europene, pe langa cele 650 de milioane de euro provenind de la bugetul de stat.

Conform deciziei premierului Nastase prin care se infiinta Corpul de Control condus de Ponta, principalele atributii ale acestei institutii sint verificarea respectarii “legislatiei privind reforma economica si administrativa, procesul de privatizare si postprivatizare si aplicarea mecanismelor economiei de piata” si controlul si verificarea “activitatilor si actiunilor ce pot avea legatura cu coruptia si criminalitatea organizata”.

In ciuda functiilor ocupate, Ponta conducea asadar, simultan, si Fundatia “Secolul XXI”, care era asociata cu fondatorul concernului EADS si corpul de control al lui Nastase.

Se pare ca pentru Ponta, Legea ANI nu functioneaza, iar Horia Georgescu nu a auzit de fundatie.

Organizatia „Fundatia secolului XXI” ar fi trebuit sa fie “o institutie social-umanista de cultura, stiinta si invatamant, nepatrimoniala, fara scopuri politice”. “Domeniile de cuprindere ale preocuparilor fundatiei se vor axa pe promovarea acelor idei care tind spre democratie, demnitate si libertate, intr-o societate informatizata si ecologica, in pragul celui de-al treilea mileniu”, se mai arata in acelasi articol din statut.

Iliescu “a sugerat ca o tema importanta de dezbatut, pentru o viitoare actiune a Fundatiei Secolul XXI, sa fie <<Intelectualitatea si tranzitia>>, ocazie cu care ar putea fi combatuta si ideea falsa ca <<intelectualii ar avea numai optiuni de dreapta>>”.

In acelasi document, Iliescu se refera si la patronarea de catre fundatie a postului Radio 21, “a carui retea trebuie dezvoltata si din care se poate face o adevarata tribuna preferata de ascultatori, de tineret in special”. “Domnul Ion Iliescu a recomandat membrilor fundatiei ca intr-o saptamana sa elaboreze un program de dezbateri care sa se desfasoare sub auspiciile fundatiei”.

Fundatia “Secolul XXI” era actionar majoritar in firma Radio XXI SRL, care detine postul “Radio 21″, cu 52,5 la suta, restul de parti sociale, 47,5 la suta, apartinand firmei Lagardere Active Radio International SA, cu sediul in Franta, parte a grupului Lagardere.

La momentul lansării, proprietarul Radio XXI era Fundaţia Secolul XXI, care avea scopuri culturale şi avea ca membri fondatori personalităţi de seamă printre care Oliviu Gherman, părintele Tatu, Solcanu şi alţii. La sfârşitul anului 1993, Marin Traian renunţase la conducerea postului şi rămăsese colaborator, director general fiind numit domnul Mircea Cranta. Director de programe era Cristian Unteanu, redactor şef la ştiri, Sofia Şincan iar director muzical a fost numită celebra Daniela Caraman  Fotea. Aşa s-a târât Radio XXI vreo 2 ani şi jumătate, încercând sub „măreaţa conducere” să fie o copie palidă a radioului public din anii ’60. Cei pe care i-am amintit mai sus încercau practic să facă pe stil vechi un radio în FM şi credeau că experienţa într-un radio care nu avea nici-un fel de legătură nici cu piaţa în schimbare, nici cu muzica de atunci le este suficientă. Alţi contrazişi de istorie! Noroc că mulţi dintre ei s-au lăsat destul de repede de jucăria asta şi s-au aruncat cu toate forţele în… politică.

Prin 1995 a apărut încă un asociat în SC Radio XXI SRL şi anume firma EST SRL, aparţinând (nu ştiu dacă în întregime) lui Edgar Surin. În orice caz, studioul era modern, dar tot ca internetu’ emitea radioul. De-aia nici nu prea se auzea şi se pare că fundaţiei Secolul XXI nu-i displăcea. Păi de ce să se mai şi audă, ce, ne dă la export? Hahahaha!
Ce-a mai fost şi cu fundaţia asta! Erau numai PDSR-işti în ea, iar radioul era închinat politic. Ţin minte c-am primit 10.000 de lei penalizare odată, când n-am vrut nici în ruptul capului să-i dau dedicaţie de ziua lui, lui Adrian Năstase. Era sarcină de la partid, iar eu asemenea sarcini nu primesc! Doar n-o să-i cânt osanale lui Năstase în direct, gândeam eu. Aşa că domnu’ Cranta, directorul postului la ora aceea m-a penalizat. Heh! Mare şmecherie, doar eram obişnuită, reblă cum sunt de+o viaţă….Klinger mă penalizase de N ori pentru fumat în studio, acum Cranta că nu i-am dat dedicaţie lu’ sefu… uite, numai d-astea am paţit şi trebuie să recunosc că n-am scăpat de penalizatu’ ăsta nici în ziua de azi. Da’ las’ că poate mă cuminţesc până la urmă, hehe. Oricum, ţin să mă folosesc de acest prilej pentru a-i ura „La mulţi ani” domnului Adrian Năstase, pentru acea zi de naştere şi pentru restul care au urmat şi care vor mai urma. În fond, aşa-i frumos de ziua cuiva, nu? Dar nu pe post! Uite c-am scris aici, în carte.
Şi mi-am mai luat o penalizare de la Cranta, că am constatat on air într-o zi, că s-a schimbat mobilieru’ în studio, deoarece cu o zi înainte fusese Ion Iliescu în vizită. Doamne, Doamne, comuniştii ăştia tot cu vizitele şi cu politeţurile, scrie Diana Singer pe blogul personal.

Despre Autor