Dosarul GEROMED-IRIS duce la Adrian Nastase. Jos roba, d-na judecătoare Viorica Crisan, Curtea de Apel Cluj !

nastasePresa si jurnalisti din Romania nu au inteles in totalitate ingineriile financiare a lui Petric&Co si multe matrapazlacuri au fost omise intentionat pentru ca in acestea erau implicate parte din serviciile secrete/ro care erau si inca sunt conectate la mafia PSD.

In decembrie1999, Petru Rusu a achizitionat pachetul majoritar al societatii (51 la suta) de la cumnatul sau, Ioan Petric. Petric, fost candidat PSD la Primaria Gherla, sustinut de catre deputatul Vasile Suciu, a cumparat cu acesti bani actiuni la Geromed Medias, actiuni pe care, ulterior le-a vandut, fara a avea imputernicire de la proprietar in acest sens.

Probabil, pentru a-si sterge urmele, pesedistul Petric a continuat tranzactiile. Sa vedem traseul banilor furati.

Petru Rusu ne-a declarat ca, in 1999, Natanael se afla in pragul falimentului, avand datorii de circa 2,5 miliarde lei, iar activitatea societatii s-ar fi restrans la un magazin alimentar. Dupa preluare, in mod firesc, Rusu l-a imputernicit ca administrator al firmei pe Ioan Petric, care, impreuna cu sotia (sora lui Rusu) si cei trei copii detineau restul de 49 la suta din actiuni.

Cu banii livrati de Rusu, Petric a achizitionat actiuni ale societatii Geromed Medias, ! fapt care a favorizat redresarea financiara a SC Natanael SRL. Rusu afirma ca, un an mai tarziu, asociatul sau i-a mai solicitat un imprumut de 200.000 USD. Australianul a fost de acord, dar cu conditia ca actiunile sa fie cumparate in numele firmei Natanael.

Australianul acuza existenta unei adevarate retele de interese, in care ar putea fi implicate persoane publice, cum sunt deputatul PSD Vasile Suciu, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Gherla, Iosif Schwachhofer, presedintele Curtii de Apel Cluj, Gheorghe Buta, sefi din Politie etc..

Rusu nu-si explica cum a obtinut Petric acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru aceasta tranzactie, intrucat acesta din urma nu avea acordul sau pentru vanzarea actiunilor. Petric mai este acuzat si de alte fraude comise in detrimentul societatii pe care o administra. Anume, el ar fi emis un ordin de plata, cu nr. 154/31.08.

2000, prin BCR Gherla, catre Gelsor (societat! ea lui Sorin Ovidiu Vantu), reprezentand cheltuieli de protocol . Rusu spune ca a fost amenintat de Petric, fiind sfatuit sa nu se mai intoarca in Romania. Intre timp, au avut loc mai multe procese penale in seama lui Petric, din care acesta a scapat „ca prin minune”.

Nu credem ca judecatorul Buta sa-si fi incalcat atat de grav demnitatea de magistrat incat sa fi intervenit pentru pesedistul din Gherla. Cert este ca Petric, nefiind sigur de solutionarea juridica data furaciunii sale, a incercat sa stearga urmele. Degeaba. Copoii profesionisti ai GAZETEI l-au „amusinat”.

Cercurile de interese care au pus mana recent pe fabrica clujeana de portelan „Iris” opereaza in judetele Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj.

Amanuntul interesant este acela ca patronii sunt membri ai comunitatii penticostale. La Bistrita si Cluj, comunitatea are o baza puternica, data si de multimea de romani penticostali din aceasta zona stabiliti in strainatate.

A! ctivele Iris au fost transferate pe numele societatii Iris Portelan din Bistrita din care fac parte: Ioan Petric, Constantin Moraru, Vasile Tripon, Marcel Hosu si Ioan Beudean. Investigatiile GAZETEI au reusit sa depisteze itele incurcate care-i leaga pe cei cinci, legati intre ei de afaceri mai mult sau mai putin dubioase. Constantin Moraru este cetatean american de origine romana.

Moraru este director general al fabricii Geromed Medias si asociat in aceasta firma alaturi de Petric si Tripon. Acestia mai au actiuni si la Prodvinalco Cluj. Initial, fabrica clujeana a fost cumparata prin societatea Geromed, care mai apoi si-a inchiriat activele firmei nou infiintate Iris Portelan.

Prin acest transfer, noii patroni si-au anuntat intentia de a relansa fabrica, dupa ce din toamna anului trecut nu au dat nici un semn in acest sens. Noul director al Iris Cluj, Ioan Rusu, ne-a declarat ca aceasta operatiune a fost facuta pentru a usura munca contabila, adica actele pot fi mai usor transportate de la Cluj la Bistrita, decat la Medias! O explicatie cam ciudata.

Iris Portelan a fost infiintata in septembrie 2003 si a fost inregistrata tocmai la Bistrita pentru ca Marcel Hosu, Vasile Tripon si Ioan Beudean sunt bistriteni. Beudean si Hosu sunt, la randul lor, actionari la fabrica de sticla! din localitate, SC Cristiro SA.

O alta firma aflata sub influenta celor „cinci magnifici” este si SC Art Glas SA Bistrita, o firma de comisionari vamali, in care Hosu si sotia sunt asociati. Alaturi de cei doi, in Art Glas sunt asociate si o parte din rudele lui Marinel Craciun, adjunctul sefului Biroului Vamal Bistrita, la randul sau ruda cu unul din locotenentii lui Dinu Vama, fostul sef al vamilor.

Despre acestea GAZETA de Cluj si GAZETA de Bistrita vor reveni cu amanunte.

Pana in prezent, nimic nu pare a fi suspect in derularea acestei afaceri.. Singurele amanunte picante sunt legate de prestatia de afacerist a lui Ioan Petric, cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala si operatiuni bursiere suspecte..

Ceea ce este cu adevarat incendiar este ca judecatoarea Viorica Crisan de la Judecatoria Cluj este cercetata pentru abuz in serviciu in legatura cu relatia speciala dintre ea si Ioan Petric. Crisan a fost i!nregistrata de ofiterii de informatii de la SIPA purtand mai multe dis cutii cu Petric din care reiesea ca aceasta ar fi trebuit sa-i rezolve cateva „probleme.

Au fost inregistrati si doi politisti de la Medias, care discutau despre „vreme cu acelasi Petric. Asadar, Petric are de ce sa-si faca griji. La fel si partenerii sai.

O parte din aceste griji i-au fost luate de pe suflet lui Petric de judecatoarea clujeana Marioara Isaila, care i-a dat castig intr-un dosar in care Petric se judeca cu fostul actionar al Geromed, Petru Rusu, caz relatat mai sus.

Istoria tumultoasa a lui Petric, fost candidat al PSD pentru Primaria Gherla, cunoscut al deputatilor clujeni Vasile Suciu si Ioan Miclea, PSD respectiv PRM, se aseamana cu povestea falimentului si renasterii producatorului de ceramica din Cluj.

Licitatia din toamna, organizata de lichidatorul Pricewatherhouse Coopers (PWC), societatea desemnata sa reorganizeze fabrica, si de Banca Comerciala Romana (BCR), nu s-a lasat ! fara comisioane grase.

PWC a incasat un onorariu de 10 la suta din tranzactie, adica 200 de mii de dolari (pretul platit de Geromed este de aproximativ 2 milioane de dolari – n.red), iar BCR s-a ales cu regarantarea unui credit mai vechi dat Iris in valoare de 2,7 milioane de dolari. Smecheria este ca Geromed a platit cu bani imprumutati de la BCR.

De oferta intocmita de PWC in toamna anului trecut s-au aratat interesate si cateva „societati bananiere”, cum ar fi Cooperativa Metalurgistul din Huedin sau o cvasifalimentara firma din Dorohoi. Surse avizate ne-au declarat ca PWC si BCR erau interesate sa obtina un pret de vanzare cat mai ridicat. Firesc. In prima faza, la sediul PWC au fost centralizate ofertele.

Spre exemplu, in schema a sarit si societatea milionarului in dolari Stefan Vuza, SC Sinterom SA, care a depus un dosar complet privind investitiile si restructurarea fabricii. Alte firme au remis simple faxuri pe adresa PWC, re! prezentand oferte de pret sau oferte partiale (pentru achizitia unor p arti din Iris – n..red).

Dupa „deschiderea” ofertelor, PWC a constat ca pretul maxim oferit se invartea undeva in jurul sumei de 1,4-1,5 milioane de dolari.

PWC a hotarat amanarea licitatiei, pe motiv ca sumele oferite sunt nesatisfacatoare pentru masa credala (cei care aveau de recuperat bani de la Iris).

Principalul nemultumit a fost BCR, care avea de recuperat 2,7 milioane de dolari. Una dintre societatile direct interesate de tranzactie, o firma greceasca, controlata, se pare, prin interpusi, de fostul patron al Iris, Giorgios Zafeiropulous, s-a retras din licitatie. Grecii erau dispusi sa ofere 1,57 milioane de dolari, conform unui studiu de audit..

La putin timp insa, PWC i-a contactat pe ofertanti propunandu-le o noua serie de negocieri. In carti au ramas SC Sinterom SA si SA Geromed SA.. Telefonic, reprezentantii PWC ii instiintau, in paralel, pe cei doi ofertanti ca pretul creste progresiv pe masura ce o serie de no! i oferte intrau in joc. Astfel, firmele erau indemnate sa pluseze.

Respectivele oferte, spun sursele noastre, erau fara acoperire. Spre exemplu, „Portelan” Dorohoi a remis, la solicitarea PWC, o oferta fictiva, firma nefiind interesata de tranzactie. La fel a procedat si Cooperativa Metalurgistul din Huedin (daca stam bine sa ne gandim, cu 2 milioane de dolari se poate cumpara tot Huedinul n.red).

O alta informatie neconfirmata este ca s-a primit o oferta din… Florenta, care, spun surse confidentiale, ar fi fost remisa de pe un fax al PWC Italia.

Pretul licitatiei a fost ridicat treptat pana la suma de 1,9 milioane de dolari. Sinterom s-a retras.

Vuza, vulpoi batran (asta e o lauda, nu ne dati in judecata! – n.red), a inteles jocul PWC. „Geromed” a plusat insa si a achizitionat Iris la pretul de 2 milioane de dolari.

Speculatiile privind un aranjament intre PWC si BCR au capatat consistenta in momentul! in care „Geromed” a fost invitata la scurt timp de BCR sa contracteze un credit de 2 milioane de dolari pentru a achita contravaloarea fabricii. Astfel, BCR a transformat creditul neperformant de 2,7 milioane de dolari intr-unul performant, iar PWC s-a ales cu un comision frumos.

Logica economica a „Geromed”, privind preluarea fabricii in toamna anului trecut ar putea fi legata si de faptul ca activele Iris reprezinta un real interes pentru fabrica Geromed din Medias – producator de parbrize si de sticla colorata. Cu toatea acestea, conform studiilor de audit, „Iris” nu va putea iesi in profit pe urmatorii 5 ani, astfel ca investitia sa se amortizeze.

Mai mult, ne-au declarat surse bancare, „Geromed” are nevoie de un fond de rulment de cel putin 600 de mii de dolari pentru a demara productia. Se poate, cu titlu speculativ, ca „Geromed” sa fi fost pacalita de “bunavointa†BCR Cluj de a-i oferi un credit substantial si un ajutor pentru preluarea pachetului de actiuni. BCR a facut aceasta oferta si altor fir! me.

Aparent, Geromed a muscat momeala. In acest context, este interesanta strategia celor “cinci magnifici†care au cumparat Iris. Cand insa stim ca fostul actionar de la Geromed Petru Rusu a fost tepuit cu aproape un milion de dolari, iar activele Geromed au fost inchiriate noii societati Iris Portelan din Bistrita lucrurile se limpezesc.

Se pare ca fratii intru Domnul nu au fost atat de naivi pe cat credea PWC sau BCR!

SC Iris SA Cluj s-a privatizat in 1995 prin metoda MEBO. Apoi, PAS Iris (Pachetul de Actiuni al Salariatilor) a achizitionat de la FPS si restul de 25 la suta din pachetul de actiuni. In 1999, SC Porcel Aebe G. Zafeiropoulos din Grecia a preluat 47,21 la suta din actiunile societatii. PAS se obliga, prin primul contract de privatizare, sa mentina 2.

300 de salariati cu contract de munca, pe o perioada de doi ani. In ce priveste contractul incheiat cu i! nvestitorul grec, acesta prevedea obligativitatea de a prelua drepturi le si obligatiile existente in Contractul Colectiv de Munca. Pentru intervalul 2000-2001 a fost semnat un nou Contract Colectiv de Munca ce prevedea disponibilizarea a 300 de salariati, conform OUG 9/1997.

In 2002, patronul grec a anuntat ca se afla in imposibilitatea de a achizitiona materie prima pentru continuarea activitatii.. Patronul Giorgios Zafeiropulous a declarat ca a fost afectat finaciar de divortul sau din Grecia, conturile sale fiindu-i blocate pana la partaj. La putin timp, „Iris” a intrat in reorganizare, iar judecatorul sindic a stabilit ca PWC sa administreze societatea.

PWC a primit un onorariu de 6 mii de dolari lunar pentru simplu fapt ca veghea dezastrul.

de Silviu Manastire

Directorul „Geromed” Medias si al SC „Natanael” Gherla, Ioan Petric, a reusit sa scape de condamnarea penala la trei ani de inchisoare si a reusit sa recastige controlul asupra companiei din judetul Cluj.

In acest moment, omul de afaceri care este si pastor penticostal, controleaza, impreuna cu asociatii sai, un adevarat imperiu financiar din care mai fac parte SC „Iris Portelan” Cluj, SC „Cristaro” Bistrita ori SC „ArtGlass” Bistrita.

Petric a fost candidatul PSDR la Primaria orasului Gherla in anul 2000. El a fost acuzat de cumnatul sau, Petru Rusu, emigrat in Australia, ca l-ar fi deposedat abuziv de un pachet de actiuni la compania „Geromed” Medias (judetul Sibiu).

Totul a pornit de la un act prin care pastorul ii ceda cumnatului sau pachetul majoritar de actiuni la compania „Natanael”, care detine o retea de magazine alimentare.

Ulterior, firma din judetul Cluj, care a ramas si dupa tranzactie in administrarea lui Petric, a cumparat un pachet de circa opt la suta din actiunile SC „Geromed”. Apoi, afaceristul si-a vandut lui insusi actiunile cumparate de SC „Natanael” si astfel a ajuns actionar la societatea din judetul Sibiu ca persoana fizica.

Cumnatul sau, Petru Rusu, a pretins ca a fost pagubit prin aceasta „inginerie financiara” si a depus o plangere penala impotriva pastorului, care a fost condamnat penal la trei ani de inchisoare, cu executare, de catre Judecatoria Gherla. Numai ca Justitia a intors foaia. Ioan Petric a atacat in apel sentinta prin care trebuia sa faca inchisoare si a castigat procesul la Tribunalul Cluj.

Romanul de cetatenie australiana a atacat cu recurs decizia Tribunalului, iar acum actiunea se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj-Napoca. Intre timp, Rusu a pierdut si dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni de la SC „Natanael” din Gherla.

Familia Petric a dechis o actiune civila prin care a cerut anularea actului aditional prin care fostul candidat PSDR la Primaria Gherla ii ceda cumnatului sau 51 la suta din firma. Pastorul penticostal a spus ca tranzactia a fost fictiva si a avut rolul doar sa faciliteze obtinerea unui imprumut bancar din Australia de catre cumnatul sau, care se ridica la circa 54.000 de dolari americani.

Initial, actiunea de anulare a actului aditional a fost respinsa de Tribunal, insa Curtea de Apel Cluj-Napoca a emis sentinta 1.474 din 2004 prin care constata ca actul aditional incheiat intre Petric si Rusu in data de 20 decembrie 1999 a fost unul in simulatie, adica unul fictiv, si, in consecinta, judecatorii au dispus anularea actului.

Si asta, in conditiile in care, potrivit magistratilor, romanul care locuieste in Australia nu ar fi putut sa dovedeasca achitarea sumei de 4.500 de dolari americani, care ar reprezenta contravaloarea partilor sociale cumparate de el in cadrul companiei „Natanael”.

De asemenea, Ioan Petric, care conduce in prezent un adevarat imperiu financiar constituit in jurul firmei din Gherla, sustine ca acuzele cumnatului sau legate de afacerile cu Sorin Ovidiu Vantu ar fi neadevarate. Concret, Petru Rusu il acuza pe pastorul penticostal ca ar fi achitat unei societati controlate de Vantu, „Gelsor” SA, cheltuieli de protocol de un miliard si jumatate de lei.

Petric a spus ca in realitate era vorba de un protocol comercial si nu de o petrecere, asa cum se intelege din acte. El a mai afirmat ca protocolul comercial se referea la desemnarea „Gelsor” drept imputernicit al SC „Natanael” ca sa cumpere actiuni de pe piata Rasdaq.

In cele din urma, a adaugat pastorul, tranzactia nu a mai avut loc, iar „Gelsor” a returnat banii companiei gherlene a doua zi.

Conflictul dintre cei doi cumnati a avut consecinte importante pentru o serie de lideri ai cultului penticostal din Romania, carora initial li s-a cerut medierea conflictului dintre Petric si cumnatul sau australian.

Petru Rusu ii acuza pe mai multi lideri ai comunitatii penticostale din Romania ca l-ar fi sustinut pe fostul candidat la Primaria Gherla si ca ar fi acceptat politizarea activitatii unor pastori in folosul fostului partid de guvernamant.

Rusu a anuntat, de asemenea, ca a dat in judecata Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg, unde cere daune de trei milioane de euro pentru ca ar fi fost nedreptatit de Justitia din tara noastra, lucru care l-ar fi pagubit cu un milion de dolari.

Un judecator si doi politisti au intrat pe mina procurorilor

O judecatoare de la Curtea de Apel din Cluj si doi politisti cu functii importante de la Politia Municipiului Medias sint cercetati de procurori de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la savirsirea infractiunii de abuz in serviciu. Cei trei au legaturi cu Ioan Petric, administratorul Geromed Medias, unul dintre liderii comunitatii penticostale din orasul Gherla, care a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala.
In 19 decembrie 2003, procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Cluj l-au trimis pe Ioan Petric in judecata pentru savirsirea infractiunii de evaziune fiscala, prejudiciul calculat in urma unei expertize financiar-contabile fiind de 30,2 miliarde de lei. Petric este fostul candidat al PSD pentru Primaria Gherla si lider al comunitatii penticostale din oras. Tot la sfirsitul anului, procurorii clujeni trimit o adresa la Parchetul Curtii de Apel din Cluj, prin care propun demararea verificarilor cu privire la savirsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva judecatorului Viorica Crisan de la Sectia Civila a Curtii de Apel Cluj, a sefului Politiei municipiului Medias, comisarul-sef Ioan Urian, precum si a inspectorului principal Stefan Voinea, seful Biroului Circulatie din cadrul Politiei Medias. Cei trei au discutat la telefon cu Ioan Petric rezolvarea diferitor probleme, discutii care au fost interceptate in baza unui mandat de ascultare emis de catre un procuror. Surse judiciare sustin ca cei doi politisti ar fi discutat cu Petric despre restituirea unui permis de conducere in timp ce judecatoarea Crisan ar fi promis de mai multe ori sprijin pentru rezolvarea unei probleme. In ultima dintre convorbiri, magistrata a afirmat ca nu il mai poate ajuta pe Ioan Petric.

„Nici nu il cunosc pe Petric”

Judecatorul Viorica Crisan a declarat pentru „Evenimentul zilei†ca nu il cunoaste pe Ioan Petric si ca nu a discutat niciodata cu acesta. „Nu am de unde sa il cunosc, pentru ca nici nu stiu despre cine vorbitiâ€, a spus judecatorul. Viorica Crisan mai sustine ca nu cunoaste faptul ca ar face obiectul unor cercetari ale procurorilor. Totusi, in urma unei cereri adresate Parchetului de pe linga Curtea de Apel Cluj, procurorul general Danila Suciu ne confirma faptul ca judecatorul Crisan face obiectul unei cercetari. „La data de 24 decembrie 2003, in unitatea noastra a fost inregistrata adresa 1475/Vlll/2003 emisa de Parchetul de pe linga Tribunalul Cluj, privind pe Viorica Crisan, si altii, care a fost inaintata la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitieâ€.

Sentinta suspecta a justitiei clujene

Lucru ciudat, totusi, il reprezinta faptul ca in afara dosarului penal in care este inculpat, Ioan Petric a deschis si o actiune civila impotriva cumnatului sau, Petru Rusu, cetatean australian, caruia in cursul anului 1999, i-a cesionat 51 la suta din actiunile societatii „Nathanel†din Gherla. Actiunea a fost admisa suspect de usor de catre Sectia Contencios Administrativ a Curtii de Apel Cluj, care a dispus restabilirea situatiei anterioare semnarii contractului de cesiune a actiunilor, asta dupa ce aceeasi instanta a suspendat de doua ori judecarea procesului pina la solutionarea dosarului penal. Judecatorii nu au vrut sa tina cont de faptul ca Petric a semnat de bunavoie in fata notarului actul de cesiune, fara a fi fortat de nimeni.

Protocol pentru Vintu de 1,5 miliarde de lei

Ioan Petric este acuzat ca a speculat la bursa actiuni in detrimentul societatii „Nathanelâ€, unde era imputernicitul special al lui Rusu. A cumparat actiuni la „Geromed†Medias, cel mai mare producator de sticla din Romania, la pretul de 1.200 de lei/actiune, dupa care si le-a revindut lui insusi cu pretul de 400 de lei/actiune. Pe parcursul efectuarii expertizei financiar-contabile, expertul a descoperit un ordin de plata destinat firmei „Gelsorâ€, patronata de celebrul Sorin Ovidiu Vintu, reprezentind cheltuieli de protocol in valoare de 1,5 miliarde de lei. Reprezentantul lui Petru Rusu, Victor Rusu spune ca acesti bani reprezinta un fel de multumire a lui Petric pentru posibilitatea de a specula la bursa actiuni ale diferitor societati. Un alt mod de „tepuire†este imprumutul unor sume de bani de la „Natahnel†catre diferite firme, unde actionar majoritar era Petric. Din valoarea totala a prejudiciului, banii imprumutati fara acordul lui Petru Rusu se ridica la suma de 12,7 miliarde de lei.

„Mi-au spart cabinetul”

Avocata Camelia Matis, care il reprezinta pe Rusu, sustine ca in noaptea de 24/25 martie persoane necunoscute i-au spart cabinetul de unde i-au furat doar unitatea centrala a computerului si doua reportofoane. „Sint convinsa ca e mina lui Petric, deoarece daca erau hoti ordinari imi furau si laptop-ul in valoare de 50 de milioane de lei. In urma cu doi ani, acesta a avut tupeul sa mearga la parintii mei si sa ii convinga sa ma retrag din cauza, in caz contrar copiii lui ma prind pe strada si ma omoaraâ€, spune avocata Matis. In urma cu trei saptamini, aceasta a trimis un memoriu la Ministerul de Justitie prin care reclama faptul ca interceptarile operate in dosarul penal al lui Petric nu se afla la dosar.
In urma incercarilor noastre repetate de a sta de vorba cu Ioan Petric, ne-am izbit de acelasi mesaj: domnul Petric doarme, reveniti mai tirziu.

Evaluari si propuneri

Purtatorul de cuvint al Parchetul de pe Inalta curte de Casatie si Justitie, Ramona Bulcu, a declarat ca adresa Parchetului de pe linga Tribunalul Cluj, prin care se cerea demararea unei anchete penale pentru a se stabili daca judecatorul Viorica Crisan a savirsit infractiunea de abuz in serviciu, este inregistrata la aceasta institutie. Lucrarea privind-o pe doamna judecator Viorica Crisan a fost inregistrata la Parchetul General iar in momentul de fata se fac evaluari si propuneri de catre persoanele abilitate, a spus Ramona Bulcu. Aceasta a refuzat insa sa mai faca orice alt comentariu.

„Pastorul”-penal Ioan Petric si Adrian Nastase, complici la incalcarea Sigurantei Nationale! (I)
Articol scris de Simona Fica    Sunday, 10 May 2009 15:19
Singurul rol avut de Adrian Nastase in Romania a fost, fara indoiala, acapararea marilor societati de stat, sectionarea lor, urmata de totala distrugere, prin vanzarea ca fier vechi, la bucata, sub umbrela mult-trambitatelor privatizari. Nu intamplator, famiglia Nastase, dupa modelul mafiot italian, a reusit sa puna mana pe colosii industriali ai tarii, incepand cu GEROMED Medias, IRIS Cluj si continuand azi cu lupta indarjita pentru acapararea SC FARMEC SA. Miza a fost uriasa si orientata in doua directii: ultraambogatirea rapida a clanului fostului premier si a acolitilor sai si, mai ales, distrugerea economiei si industriei nationale, prin care Nastase a intors Romania direct in secolul al optsprezecelea. O tara puternica din punct de vedere economic, industrial, bancar si militar “ asa cum era Romania in momentul teribilei lovituri de stat din decembrie 1989 – asigura nu numai totala sa independenta fata de marile puteri si coalitii internationale, dar dejuca pentru totdeauna planurile secrete de secesiune si dezmembrare a ei, puse la cale de apropiatii de sorginte iudeo-kgb-ista ai fostului prim-ministru. Prin distrugerea economiei romanesti, ajutat de un puscarias “ acum pastor penticostal in Gherla – fostul premier Nastase se face vinovat de incalcarea Sigurantei Nationale!

Primul tun dat de Adrian Nastase a fost distrugerea GEROMED SA, Medias, SC Natanael Com SRL si SC IRIS SA Cluj, iar complicele sau (spre deosebire de alte cazuri in care AN s-a folosit, in atingerea scopurilor mai sus-mentionate, de nume penale sonore, precum Sorin Ovidiu Vantu, Hayssam, Talpes, Tender, Taher ori Iacubov) este un anonim din Gherla – inculpat de drept comun si absolvent de opt clase primare – ale carui „servicii” au fost substantial platite de „boss-ul” privatizarilor ilegale.

Intr-un serial maraton, EXPLOZIV-NEWS scoate acum la iveala, intreaga increngatura de pile si relatii tesute de Nastase in jurul acestui personaj dubios ca Ioan Petric, un infractor pentru ale carui infractiuni economice grave, procurorii din Gherla au cerut instantei pedeapsa cu multi ani de inchisoare, dar care, sprijinit de „binefacatorul” sau a reusit nu numai sa scape, dar sa si acceada în PSD Gherla, din partea caruia a candidat la Primaria Municipiului Gherla, dar sa si devina, culmea, pastor penticostal, fiind sprijinit din umbra de mai marii acestui cult, infiltrati in biserica penticostala inca de pe vremea fostei Securitati si cu care Adrian Nastase are, de asemenea, stranse legaturi.

Pentru a pune mana pe SC Nathanael SRL Gherla (proprietatea omului de afaceri australian, Petru Rusu), pe SC GEROMED SA Medias si pe SC IRIS SA Cluj (ambele proprietate a statului roman), Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu, Cristian Diaconescu si Dan Ioan Popescu, in perioada 2000-2004 (perioada in care AN, CD si DIP aveau functii in Guvernul Romaniei, respectiv cea de prim-ministru, Nastase, Ministru al Economiei, Popescu, si al Justitiei, Diaconescu), au gasit „o solutie simpla”: cumpararea constiintei unui actionar marunt din SC Nathanael, infractorul de drept comun Ioan Petric, caruia i-au promis, in schimbul mai multor inginerii financiare de devalizare a celor trei societati, „imunitate” in fata organelor de ancheta si in instante. Miza: indepartarea proprietarului de drept al SC Nathanael din societate “ Petru Rusu “ incomod pentru interesele infractionale ale celor patru infractori enumerati mai sus, distrugerea din interior, prin evaziuni fiscale, delapidari si tranzactii frauduloase, a societatii din Gherla si acapararea, pentru a fi vandute la bucata, a celor doua societati de stat din Medias si din Cluj, unde Petric a fost pus de grupul de crima organizata din care face parte, direct administrator si presedinte al Consiliului de Administratie.

Petric, inculpat in mai multe dosare de evaziune fiscala, absolvent a opt clase primare, dar pastor-sef ilegal al unor biserici penticostale din Medias si din Gherla, membru PSD si candidat fara succes la primaria localitatii clujene, este un profitor care, daca nu ar fi fost mana dreapta a lui Nastase in devalizarile monstruoase enumerate mai sus, ar fi ramas, in analele procuraturii din Gherla, doar un marunt evazionist. in termeni populari: „un gainar”. Dar, in conditiile in care pastorul penticostal-penal a participat alaturi de AN, SOV, DIP si CD la infractiuni economice mult mai grave, eticheta de gainar se schimba de la sine, in cea de complotist impotriva intereselor statului roman.

In urma cu noua ani, Petru Rusu, roman cu cetatenie australiana, a decis sa puna bazele unei afaceri in tara-mama. Intentia sa, ca a oricarui om serios care vrea sa investeasca in Romania, a fost crearea de noi locuri de munca pentru rudele sale din Gherla, oras de care investitorul este legat sentimental, aici locuind mama, sora, cumnatii, nepotii, multi verisori si alte rude apropiate si neajutorate. „in dorinta de a schimba viata neamului meu, am facut, in decembrie 1999, un investment, investind intr-o firma care, in acea perioada, se afla in stare de faliment total, desi, de-a lungul timpului, a mai fost sponsorizata de mine” “ spune Rusu. Asa ca, la sfarsitul anului 1999, Rusu PREIA datoriile firmei SC NATHANAEL SRL si devine actionar majoritar al ei, cu 51% din partile sociale ale firmei.

Datoriile acumulate de fostul „patron” “ nimeni altul decat Ioan Petric, cumnatul omului de afaceri australian “ erau imense pentru acea perioada: peste doua miliarde si jumatate de lei! Petric, in imposibilitate de plata, risca nu numai saracirea propriei familii, dar, mai ales, inchiderea societatii, ceea ce ar fi insemnat ramanerea fara locuri de munca a multor oameni… Ce-a facut Petric prin procura de administrare a activitatii curente, data de Rusu dupa preluarea SC NATANAEL COM SRL, vom descoperi pe parcursul anchetei jurnalistice. Ce i-a facut Petric cumnatului sau Petru Rusu, care l-a scos din faliment, vor afla acum, prin intermediul Timpului Adevarului, procurorii DIICOT si DNA.

Dupa ce a scapat de faliment, Petric „l-a rasplatit” pe binefacatorul sau “ care este proprietar de drept al NATHANAEL “ printr-o serie de infractiuni ce vor tine nu numai de deciziile instantelor pamantene, dar si de cea Divina. Ajuns mandatarul lui Rusu, dupa ce mai primeste de la acesta o infuzie de capital de 100.000 de dolari, pentru redresarea si punerea in buna functiune a firmei care tocmai o falimentase “ bani multi la acea vreme, Ioan Petric a pus la cale cea mai teribila lovitura impotriva omului de afaceri australian: eliminarea acestuia din societatea pe care tocmai o preluase si scapase de la faliment. Victima lui Petric habar nu avea, in acel an, ca planul cumnatului sau infractor era regizat si sustinut, nu din umbra, ci chiar la vedere, de patru indivizi certati si ei cu legea Romaniei, capi ai multor megaescrocherii nationale, nimeni altii decat Nastase, Popescu, Vantu si Diaconescu. Miza: prin SC NATHANAEL, cei patru urmareau sa puna gheara pe Geromed Medias (la care Petru Rusu era, de asemenea, actionar principal, deci incomod pentru cei patru escroci) si pe SC IRIS SA Cluj.

Urmarind derularea infractiunilor economice savarsite de pastorul-penticostal Petric, incepand din 2000 si pana in prezent, procurorii DIICOT vor putea gasi dovezi indubitabile ca, pe teritoriul Romaniei, fostul premier Nastase este artizanul unui grup organizat cu tinta precisa “ devalizari ale unor importante societati de stat “ iar procurorii DNA ar putea, la randul lor, sa intocmeasca dosare penale consistente pe numele lui Nastase pentru acte de coruptie mult mai evidente si mai grave decat termopane, gaini de la Cornu, ori matusi „Tamara”.

Cheia seriei de devalizari marca PSD (aripa Nastase) din zona Cluj “ Gherla “ Medias consta, de fapt, in tranzactii ilegale cu actiuni GEROMED. Cele 4.581.121 de actiuni Gero, (aproximativ 20% din SC GEROMED SA) cumparate de SC NATHANAEL COM SRL Gherla, au fost vandute ilegal, sub pretul pietei, de Petric, fie catre el insusi (din dividentele pe care le-a obtinut de-a lungul anilor platind un comision consistent catre A. Nastase, conform avertizorilor din Serviciul Român de Informatii), fie firmelor capusa ai caror actionari sunt el, fiii sai, ori fosti directori ai Geromed si Iris. Apoi, din banii SC Nathanael, acelasi Petric a cumparat, de aceasta data la suprapret, alte cateva sute de mii de actiuni GERO (ambele tipuri de tranzactii frauduloase facandu-se prin firmele bucurestene GELSOR si SOV INVEST, apartinand teparului national Sorin Ovidiu Vantu).

Relevanta in acest sens este declaratia prim-procurorului clujean Nicolae Moldovan: „Inculpatul Petric Ioan care, ATENTIE!, nu mai era patronul Nathanael, ci doar administratorul activitatii curente a acesteia (fara specimene de semnatura in vreo institutie bancara (afara de BCR Gherla) si fara calitatea de a putea derula activitati financiare in cauza, profitand de absenta din tara a adevaratului proprietar al firmei Nathanael din Gherla a folosit, in nume personal si in numele unor terti, unii chiar politicieni, bunurile societatii, diminuand atat profitul acesteia, dar aducand prejudicii imense si Bugetului de Stat, prin neplata impozitelor aferente, prin diverse operatiuni, dupa cum urmeaza: a contractat diverse imprumuturi, in sume mari, la BCR Gherla, Cluj si Medias, in numele Nathanael, desi nu avea nici o imputernicire in acest sens; a vandut sau a cumparat in acelasi mod actiuni GEROMED, la preturi ilegale, o parte din banii rezultati in urma tranzactiilor fiind directionati pe numele sau, iar cu alta parte contribuind la infractiunile de mita si intrare frauduloasa, ca administrator, apoi ca presedinte al Consiliului de Administratie, si in SC GEROMED SA, unde de asemenea a continuat evaziunile fiscale”.

Interesul lui Petric pentru Geromed nu era unul pur personal, artizanul tepei care se pregatea si celebrei societati de stat fiind insusi Adrian Nastase. El avea nevoie, in interiorul Geromed, de un locotenent de-al sau, care sa ajute la distrugerea societatii sibiene. Si, il gasise: pe Petric. Semi-analfabet, avid de bani nemunciti, certat cu legea si cu Dumnezeu, Petric, cu profilul sau de gainar marunt, declarandu-se singur „inginer” peste noapte, era perfect pentru planul lui Nastase: prin tranzactiile ilegale facute la Nathanael cu actiunile GERO, Petric si-a asigurat, contra-cost, evident, spatele in justitie, iar fostul premier a pus mana pe Geromed, numindu-l pe penticostalul penal Petric… administratorul acesteia, ba “ culmea tupeului “ chiar presedinte al Consiliului de Administratie. Sub „administrarea” lui Ioan Petric, dupa aceeasi schema folosita si in cazul Nathanael, Geromedul a acumulat datorii mari, iar Petric a furat sume imense din Nathanael “ chipurile, pentru a-si plati datoria firmelor lui capusa la Geromed. Nimeni nu stie ca, de fapt, printr-un ordin al lui Dan Ioan Popescu, la vremea aceea ministrul Finantelor, ordin contrasemnat de Nastase, datoriile la Geromed fusesera sterse deja.

In numerele viitoare, vom aduce probe concrete in ceea ce priveste relatia speciala avuta de AN cu IP, pana atunci insa, o declaratie a unor avertizori din cadrul Departamentului Strategic al SRI are menirea sa traga un semnal de alarma in privinta acestei „relatii”: „Nastase Adrian a avut o intalnire de cateva ore, la Sofia, Bulgaria, cu Petric Ioan, insotit de Dan Ioan Popescu, intalnire in cursul careia primului (AN, n.r), Petric i-a inmanat suma de 100.000 USD, urmand, conform datelor din fisa de urmarire informativa a celor trei, sa-i dea restul „mai tarziu, in tara”. In cursul aceleiasi saptamani, datoria Geromed a fost stearsa”.

Alte surse, de data aceasta din justitia clujeana, il indica pe fostul ministru de Justitie, Cristian Diaconescu, ca „hot de probe din anumite dosare”: „Intr-o vizita la instanta suprema din Cluj, ministrul Diaconescu a cerut sa i se aduca dosarul penal de evaziune fiscala a lui Petric Ioan, l-a deschis, a luat din el mai multe documente-probe si dus a fost, nu inainte de a-l atentiona pe judecatorul care instrumenta un alt dosar in care aparea numele lui Petric, ca trebuie sa-l rezolve dupa cum i s-a spus!”.

Material preluat integral din Evenimentul Zilei, scris de Mihai Soica si de pe blogul personal al lui Iulian Urban

 

Despre Autor