Zero la suta transmitere pe cale sexuala a HIV/SIDA pentru subiectii nedectabili

După cum știm, HIV se transmite prin sex neprotejat,prin sânge și de la mamă purtătoare (netratată) la făt

În primii doi ani ai studiului PARTNER, nici un partener cu o încărcătură virală nedetectabilă, gay sau heterosexual, nu a transmis HIV. (Încărcătura virală scade la cote nedetectabile datorită tratamentului, toți cei înrolați în studiu iau tratament anti-HIV).

PARTNER este un studiu observațional multi-centru de cupluri serodiscordante, formate dintr-un partener seropozitiv HIV și unul seronegativ, în care partenerul pozitiv ia tratament anti-HIV. Se desfășoară în 75 de clinici, sunt înrolate 1217 cupluri, din care 687 heterosexuale și 530 MSM (bărbați care fac sex cu bărbați). 

Numărul de contacte sexuale fără prezervativ a fost de > 44.000, din care 16.400 MSM și 28.000 heterosexuale.

Nu a avut loc nici un caz de transmitere HIV la partenerii negativi pe perioada acestor doi ani de studiu, indiferent de metoda de sex folosită (oral, vaginal sau anal).

ZERO infecții noi – HIV nu se vede

HIV nu cauzează exeme pe piele, scădere în greutate sau alte semene specifice datorită cărora ne-am putea da seama că o persoană este afectată. Astfel, orice partener sexual poate fi purtător de HIV fără ca nici măcar el să știe. HIV poate fi asimptomatic până la 10 ani.

Așa cum reiese de mai sus, tratamentul face diferența între anii ‘80 și momentul actual. Subliniez aici importanța tratamentului anti-HIV ca metodă de prevenire a transmiterii virusului.

Ca să ajungem la ”ZERO infecții noi” trebuie să ne protejăm atunci când facem sex cu parteneri al căror serostatus nu îl cunoaștem și să ne testăm dacă am avut comportament la risc (sex neprotejat cu prezervativ cu un partener al cărui serostatus nu îl cunoaștem). 

ZERO decese cauzate de SIDA

Datorită tratamentului care scade concentrația de virus în organism la niveluri nedetectabile pe aparatura din domeniu și crește imunitatea la cote normale, pacienții care iau tratamentul conform recomandărilor medicilor, nu mai ajung în stadii terminale și la decese cauzate de SIDA. 

ZERO discriminare

Cums puneam, speranța de viață este de > 80 de ani, mai mare decât a populației generale, nu se mai transmite pe cale sexuală dacă persoana care trăiește cu HIV ia tratament și nu se mai ajunge la afecțiuni cauzate de SIDA. De ce să îi discriminăm pe cei care trăiesc cu HIV dacă sunt sănătoși și nu sunt un pericol pentru noi? 

Tot datorită tratamentului, HIV nu se transmite de la mamele care iau tratament la copiii lor. 

În România sunt luate în evidență activă 11.160 de persoane care trăiesc cu HIV și 35 de milioane trăiesc cu HIV la nivel mondial.

Împreună putem ajunge la ZERO! Participă și tu la atingerea scopului campanie: mergi să te testezi, folosește prezervativul, dă share acestui articol și informează-i pe cei din jurul tău despre noutățile din domeniul HIV sau povestește-le la o cafea și nu discrimina. 

 

http://www.senspozitiv.ro/

Nu pierdeți asta !

Subscribe To Our Newsletter

Cluj:NU vom fi o naţie de hoţi! Apărăm democratia!

Guvernul Tudose a elaborat un proiect de act normativ, numit Codul Administrativ. Proiectul prevede, printre...

Închide