28/10/2020

Vin zile grele pentru Trolii lui Putin de pe Facebook

Facebook anunta ca in Romania au fost listate mai mult de 70 de site-uri de stiri false care „amplifica tensiunile sociale si promoveaza idei politice toxice”. Aceeasi strategie descrisa astazi de administratorii de la Facebook a fost aplicata in Romania, in Marea Britanie si in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Rețeaua de socializare online Facebook a anunțat miercuri că a descoperit o operațiune, foarte probabil cu baza în Rusia, care a cheltuit 100.000 de dolari pentru mii de reclame care promovau mesaje politice și sociale discordante, într-o perioadă de doi ani până în luna mai 2017, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Facebook a anuntat că 470 de conturi și pagini asociate cu reclamele au fost în contradicție cu condițiile rețelei de socializare online referitoare la autenticitate și sunt suspendate.

Facebook a mai menționat că, în perioada amintită, 3.000 de reclame și 470 de conturi și pagini ‘neautentice’ au popularizat opinii discordante pe diverse subiecte precum imigrația, rasa și drepturile gay, scrie Agerpres.

Alți 50.000 de dolari au fost cheltuiți pentru 2.200 reclame ‘potențial legate de politică’, foarte probabil de către ruși, a explicat rețeaua de socializare online.

Alex Stamos, seful sistemelor de securitate de la Facebook, a scris in comunicatul oficialtrimis comisiei parlamentare de ancheta din SUA ca „aceasta campanie pare sa fi fost concentrata pentru a amplifica tensiunile sociale si pentru a promova anumite idei politice”.

Campania a fost administrata de o „ferma de troli” care are legatura cu Kremlinul, numita Internet Research Agency.

Acesta este doar varful icebergului. Daca reprezentantii Facebook au descoperit dupa un an o astfel de actiune coordonata de Moscova, trebuie spus ca astfel de campanii se desfasoara si s-au desfasurat in toate statele Uniunii Europene.

Exista dovezi clare ca trolii Rusiei au sustinut activ campania pro-Brexiit din Marea Britanie. ” Ne aflam in mijlocul unui razboi propagandistic care, pana in acest moment, a fost castigat de Vladimir Putin. Acesta a reusit – dupa cum par sa indice tot mai multe dovezi – sa deturneze alegerile din SUA si sa se implice in referendumul pentru Brexitdin Marea Britanie. Din fericire, reteta pe care o foloseste a fost decodificata, iar mai multe state si institutii au inceput sa lupte cu dezinformarea.” scrie The Guardian. Deasemenea serviciile ruse au incercat si influentarea alegerilor din Franta,

Este pentru prima data cand Facebook recunoaste oficial ca platforma sociala a fost folosita pentru a transmite concentrat si tintit un anumit tip de mesaje politice. Suspiciunile au existat si mai multi jurnalisti au anuntat public inca de la inceputul anului 2016 ca Moscova foloseste retelele sociale pentru a distruge NATO, Uniunea Europeana si SUA. Aceste suspiciuni sunt confirmate astazi de fapte. Echipa de campanie a lui Donald Trump s-a intalnit in mai multe randuri cu reprezentanti ai lui Vladimir Putin, iar o ancheta FBI e in plina desfasurare pentru a face lumina in acest caz.

 

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Iohannis va merge din nou la ONU, in SUA

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut joi, 7 septembrie a.c., la...

Închide