Vasile Bercan, Civitas SRL si culoarea portocalie

bercan

O scurta incursiune in memorie, legat de firma Civitas SRL. Marea imi sopteste multe, fiind mai aproape de Bucuresti. Ma gandeam cine este Civitas SRL si de ce comisia a respins contestatia firmei, tocmai unde locuiesc. La Floresti.

Cugetam daca este crestineste sa te opui cand castiga altul. IPS Andreicut ne invata sa intoarcem si celalalt obraz. Of, cred ca am luat-o razna, ce legatura este intre Andreicut si Bercan? Sunt doi buni crestini, atat…

Tot n-am ce face, incepe sa fie cod portocaliu. Rezonanta ?

Vasile Bercan a fost secretar de stat PD în ministerul Transporturilor (anul 2005) şi este proprietarul societăţii 2 Invest SRL Cluj, care a caştigat numeroase licitaţii de asfaltare a străzilor din Cluj- Napoca. Documentele oficiale ale Primăriei dovedesc acest lucru, la fel de oficial este faptul că Bercan a sponsorizat renovarea sediului PD Cluj. Pentru că oamenii din jurul lui Boc lucrează ca o adevărată echipă, Bercan este în relaţii de afaceri cu Arpad Paszkany- prin firmele sale, Bercan a construit parcarea din faţa complexului Sigma Shoping Center. Impreuna cu Petrica Mandras, pasarela de intrare in Polus Center.Când spunem Arpad Paszkany la Cluj, cam toţi ştim despre ce vorbim.Compania TriGranit, care administra Poll, a angajat pentru construirea noii porţiuni din Calea Floreşti şi a pasajului societatea 2 Invest, reprezentatã de Vasile Bercan. Acesta a participat la eveniment alãturi de reprezentantul TriGranit, Arpad Paszkany. Cu toate cã a fost invitatã şi DRDP, care administreazã drumurile naţionale şi europene din jumãtatea nordicã a Transilvaniei, nu s-a prezentat nimeni din conducere. 

Relaţia sa cu Emil Boc şi cu viceprimarul liberal Adi Popa sunt la vedere. Paszkany a primit peste 200 de hectare de teren de la Primărie, printr-un contract de asociere, unde va realiza un cartier de locuinţe denumit “cartierul Tineretului”. Aşa cum chiar presa locală a scris există suspiciuni întemeiate că terenul Primăriei ar fi fost subevaluat, pentru ca Paszkany să contribuie cu o sumă de bani mai mică la constituirea asocierii. Vă propunem o temă: verificaţi care sunt legăturile dintre contabila domnului Paszkany, doamna Maria Negrea cu firma de audit PriceWatherHouseCoopers, cea care a evaluat terenul Primăriei?

Vasile Bercan lucrat ca sef divizie linii, in cadrul Regionalei de Cai Ferate Cluj. Petrica Mandras era director la ICCF( intreprinderea de constructii cai ferate). Revista Railway Insider vorbeste despre reconstructia unui pod din Salaj, intre Surduc si Jibou, un grant din partea Bancii de dezvoltare a Consiliului Europei. Asta in timpul guvernarii Boc, daca nu era clar.

„CFR SA has awarded a contract worth RON 1.47 Million, VAT excluded, to 2 Invest Cluj-based company owned by Vasile Bercan for the reconstruction of a bridge in Sălaj, affected by the floods in 2005, the railway infrastructure manager announced.
The bridge pertains to CFR Cluj and is located on the Apahida-Baia Mare rail line between Surduc and Jibou stations. Works will last a year and are financed through a credit granted by the Council of Europe Development Bank. Six companies have subscribed to the tender, the starting price being RON 3.3 Million, VAT excluded.”

Licitația pentru modernizarea cinematografului Dacia a avut ca termen pentru deschidera ofertelor începutul lunii iunie. Proiectarea a fost estimată la peste 82.000 de lei, iar lucrările de reabilitarea a clădirii situate pe strada Bucegi la alte 3 milioane de lei. Contractul a fost licitat la pachet de către primărie. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut. De contract au fost interesate patru asocieri de firme care au depus și oferte. Este vorba despre: Boemial Invest-Smart Bau Construct, 2 Invest-Civitas Proiectare, Avitech Co, Coniment Impex ((subcontractant Helvconstruct).

Societatea 2 Invest, dar și Civitas Proiectare fac parte din grupul de firme deținute de acelasi Vasile Bercan. 2 Invest era clasificată de presă ca o societare de casă a administrației Boc, aceasta având contracte consistente cu primăria clujenă.  Despre Bercan, media a relatat că deţinea, alături câţiva parteneri, firmele 2 Invest, 4 Invest, Pro Axa Proiectare, Top Construct, SC Rabera, Act Foraj, Proiect Invest.

Civitas Proiectare este o societate înființată în 2012. Societatea are ca acţionar pe Daciana Maria Bercan, care deţine părţi sociale şi la societatea 4 Invest, din grupul de firme a lui Vasile Bercan. În 2013 firma Civitas Proiectare a câștigat contractul de proiectare a bazei sportive pe care primarul a anunțat că vrea să o amenajeze în zona cartodromului.

Primăria a bătut palma cu firma de proiectare pentru 29.000 de lei, la o valoare de 38% din preţul estimat, contractul fiind adjudecat în iunie anul trecut.

Același tandem din grupul de firme a lui Bercam a câştigat, după cum a relatat presa bistrițeană, un contract, la sub jumătate din valoarea estimată, cu primăria din Bistriţa, pentru proiectul de reabilitare a clădirii unde funcţionează serviciul de taxe şi impozite locale. Potrivit presei din Bistriţa, cele două firme asociate au câştigat contractul la aproape 19.000 de lei, acesta fiind estimat de municipalitatea bistriţeană la peste 46.000 de lei.

2 Invest a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei, un profit de peste 114.000 lei realizat cu 47 de anagajați. Ca obiect de activitate are lucrări de construcție a căilor ferate.

In sfarsit iese soarele. Ma duc la plaja. Relax, revin cu lucruri noi.

Surse : Regionala CF Cluj, Actual de Cluj, florestistiri.ro, Railway Insider

Subscribe To Our Newsletter