USR poate câștiga Clujul

Alianța 2020 USR PLUS s-ar clasa pe primul loc în municipiul Cluj-Napoca, cu un scor de peste 36% la alegerile europarlamentare, se arată într-un sondaj realizat de IRES în perioada februarie – martie la comanda USR Cluj.

Pe locul doi s-ar clasa PNL, cu 20% din voturi, iar pe locul trei ar veni PSD cu un scor minuscul de doar 12,9%. Ar urma UDMR, cu 10,9% și ALDE – cu 7,2%. Niciun alt partid nu ar trece pragul electoral în municipiul Cluj-Napoca la alegerile europarlamentare, potrivit sondajului IRES:

Opțiunile de vot la alegerile europarlamentare din 2019:

  • Alianța 2020 USR PLUS – 36,6%
  • PNL – 20,1%
  • PSD – 12,9%
  • UDMR – 10,9%
  • ALDE – 7,2%
  • Pro România – 4,3%
  • Candidat independent – 2,8%
  • PMP – 1,8%
  • Demos – 0,8%
  • Alt partid – 2,5%

Sondajul de opinie a fost efectuat, de IRES, la finele lunii februarie și începutul lunii martie în municipiul Cluj-Napoca.

Considerații pe baza datelor de lucru USR :

43% dintre persoanele care au răspuns la chestionar au afirmat că merg sigur la vot și au o opțiune de vot. Procentul persoanelor care vor merge la vot poate fi ponderat de numărul relativ mare de persoane care nu au refuzat să răspundă la un chestionar politic, fapt care nu schimbă, însă, procentul opțiunilor de vot

Intenția de vot pentru Alianța 2020 USR PLUS în municipiul Cluj-Napoca este înaltă, ea ocupând primul loc, cu aproape 37% din voturi (dacă sunt luate în calcul toate persoanele care au exprimat o opțiune de vot), sau cu 40,4% din voturi (dacă sunt luate în calcul persoanele sigure că vin la vot la europarlamentare).

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, primele la care USR a participat la nivel național, rezultatele în Cluj-Napoca au fost: PNL – 27,6%, USR – 22,3%, PSD – 19,5%, UDMR -14,9%, ALDE – 5,3%, PMP – 3,1%

După doi ani de la intrarea în politică, parlamentarii clujeni ai USR, Emanuel Ungureanu (deputat) și Mihai Goțiu (senator), au o notorietate peste medie (peste 30%) și un grad de favorabilitate peste medie (11%). Parlamentarii USR sunt devansați doar de Marius Nicoară (fost președinte al CJ Cluj, fost candidat al USL la Primăria Cluj, aflat la al 3-lea mandat de senator) în ceea ce privește notorietatea și favorabilitatea.

Parlamentarii USR se bucură de un grad mare de favorabilitate în rândul susținătorilor Alianței 2020 USR PLUS (Mihai Goțiu: 22% – mulțumiți, 4% – nemulțumiți, 43% – notorietate; Emanuel Ungureanu – 17% mulțumiți, 6% – nemulțumiți,39% – notorietate).

În termeni absoluți și nu relativi, Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu au potențial de creștere atât în rândul populației orașului cât și în percepția votanților Alianței.Leave a Comment