Ungaria renunta la politica nationalist-populista impotriva hipermarketurilor. Masurile luate anul trecut s-au dovedit a fi dezastruoase.

Când în Ungaria a fost intro­dusă, în martie anul trecut, interdicţia pentru marii retaileri de a vinde duminica, masura a fost general aplaudata de nationalistii romani care gasisera un nou motiv sa „palmuiasca” autoritatile romane pentru „lipsa lor de patriotism”. La fata locului, in Ungaria, pe de alta parte, populatia, care stie mai bine ca noi cu ce fel de regim au de-a face, nu a fost la fel de incantata.

Ideea de a interzice marilor magazine să vândă în zilele de duminică a fost sugerată de Partidul Popular Creştin Democrat, un partener mic în coaliţia  de guvernare care a amenintat cu retragerea sprijinului parlamentar (23 de voturi) exact când premierul Viktor Orban îşi pierdea rapid din popularitate din cauza dezastruoasei decizii de a cenzura libertatea de informare prin introducerea taxei pe traficul pe internet, decizie care a declansat in 2014, un protest masiv ce l-a forțat pe Viktor Orban să renunțe la planul de a impune taxa.

Pretextul legii era „protejarea familiilor” si nume, ale angajatilor din magazinele de retail care „ar trebui sa aiba mai mult timp pe care sa-l petreaca cu familiile”. În lege se prevedea in clar că „deoarece familiile sunt considerate cele mai im­portante elemente dintr-o societate, interesele lor ar trebui să primeze în faţa activităţii comerciale”. In practica, decizia a afectat exact angajatii din retail. O parte din ei au fost concediati si cei ramasi s-au vazut nevoiti sa lucreze mai multe ore in timpul saptamanii pe venituri mai mici deoarece au pierdut bonusurile pentru orele de lucru in weekend. Deasemenea, populația a perceput masura ca fiind una care face viața de zi cu zi mai dificilă.

Pe fondul nemultumirii generale, opozitia din Ungaria a depus o cerere de referendum pentru eliminarea interdictiei. Confruntat cu perspectiva, foarte probabila, de a primi vot de blam din partea populatiei, guvernul Orban a decis retragerea legii.

Guvernul va trimite luni Parlamentului de la Budapesta propunerea de renunțare la măsura închiderii magazinelor de retail duminica, astfel încât, până la sfârșitul săptămânii, sistemul precedent, în care micile magazine și hipermarketurile erau deschise duminica, să poată fi restabilit.

„Vedem asta ca pe o victorie, o victorie a poporului maghiar. Am reușit pentru a doua oară să forțăm regimul Orban să retragă o măsură nepopulară”, a explicat opozitia socialista.

 

.

Subscribe To Our Newsletter

DNA – Curatenia de primavara

Astazi, DNA a avut din nou invitati de seama la cafeaua de dimineata. Primul a...

Închide