Unde-s banii, domnule academician ? Cei 10 milioane euro !

acadAm aratat intr-un numar anterior cum academicianul doctor honoris causa a nasit banul public. Unele surse indica un prejudiciu de 10 milioane euro.

Contractul cu S.C. MANOLETI S.R.L prejudiciu de 3,2 milioane euro

În legătură cu contractul de mai sus procurorii investighează şi cun contract anterior celui din 2009. Procurorii susţin că S.C. MANOLETI S.R.L a primit în concesiune pe 99 de ani o suprafaţă de 322 de hectare în comuna Greaca din judeţul Giurgiu. Prin concesiunora Academia Română prin Fundaţia Patrimoniu s-a angajat să plătească timp de 10 ani impozitul pe terenuri. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la 3,2 milioane euro. S.C. MANOLETI S.R.L  apare pe Monitorul Oficial ca fiind deţinută de Manole Titi şi Dan Constantin Guţă.

Cazul EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT- parte a GRIVCO

Centrul de Investigaţii Media a relatat recent că Academia Română a primit în anii 40, 452 de hectare de terenuri în Constanţa în zone extrem de bune. După 2001, Academia, prin Fundaţia Patrimoniu, a demarat procedurile de retrocedare. A primit aceste ternuri, dar, printr-o înţelegere cu primăria Constanţa, a decis să accepte ca cele 452 de hectare să fie date în comuna Topalu.

„Deşi terenurile de care Academia a fost deposedată de comunisti erau unele extrem de valoroase, cum ar fi viile Murfatlar sau suprafeţe însemnate în centrul oraşelor Constanţa şi Mangalia, comisia judeţeană dă Academiei Romane 452 de hectare de pământ în zona cea mai slab cotată din judeţ din punct de vedere imobiliar la acel moment: la Topalu, în nord-vestul judeţului, la 30 de kilometri de Cernavodă, o zonă în care un hectar de teren se vindea atunci cu câteva milioane de lei vechi”, notează jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

O suprafaţă de peste 100 de hectare din cele 452 de hectare au fost date în arendă unei companii,  EVN Windpower Development & Construction SRL. Centrul de Investigaţii Media susţine că la momentul încheierii contractului de arendă, jumătate din companie era deţinută de grupul Grivco, fondat de Dan Voiculescu.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că este investigat modul în care Academia, prin Fundaţia Patrimoniu condusă până în 2010 de profesorul Alexandru Bogdan, a manageriat contractul cu firma deţinută de Grupul Grivco al lui Dan Voiculescu.

În acest caz procurorii supectează că fără a exista aprobarea Consiliului Director şi prin încălcarea prevederilor Regulamentului din 10 martie 2006, Preşedintele Executiv al Fundaţiei „Patrimoniu”, Alexandru Bogdan a pus gratuit la dispoziţia S.C. EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafaţa de 130,8 hectare teren;

Prejudiciul adus Academiei Române prin încheierea acestui contract este estimat la valoarea de 817.500 lei, echivalentul a 190.929 Euro.

Subscribe To Our Newsletter

Academician sub urmarire penala

COMUNICAT Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor...

Închide