Top dosare resurse umane

1

Rotaru a lucrat înainte de 1989 în comerţul extern cu armament, atent supravegheat de DIE şi de Securitate. În anii 2000, timp de 6 ani, a condus serviciul secret al Armatei.

Rotaru, 64 de ani, a condus între 1999 şi 2005 Direcţia de Informaţii a Armatei. În această perioadă, mai exact în 2006, numele său a apărut în scandalul documentelor care arătau că preşedintele Traian Băsescu ar fi colaborat cu serviciul de contrainformaţii militare în perioada 1973-1976, când a studiat la Institutul de Marină din Constanţa. În arhivele DIA au fost găsite date care dovedeau această colaborare, care nu a continuat după terminarea studiilor, iar Băsescu nu a primit nume de cod.

Atunci, Traian Băsescu a acuzat că serviciul secret al Armatei s-a implicat în campania electorală din 2004, pentru că generalul Rotaru, şeful acestui serviciu, a cerut verificări în arhivele instituţiei, în anul respectiv, pentru a găsi informaţii despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.

Documentele au fost făcute publice în 2006 de Grupul de Investigaţii Politice condus de Mugur Ciuvică. Conform documentelor publicate, verificările au fost cerute de Gheorghe Rotaru în urma unei solicitări a Judecătoriei Sectorului 2, care judeca un dosar în care Traian Băsescu îi dăduse în judecată pe Mugur Ciuvică şi pe Maxim Bădin.

Gheorghe Rotaru are o experienţă bogată în spionajul şi contraspionajul militar. El a lucrat, înainte de 1989, în cadrul Întreprinderii de Comerţ Exterior Romtehnica, cea care se ocupa de operaţiunile externe cu armament şi tehnică militară. Instituţia, ca orice ICE, lucra sub coordonarea Direcţiei de Informaţii Externe (DIE).

Până în 1984, Rotaru a activat ca ofiţer de transmisiuni şi comandant al diverselor unităţi din această armă.

Din 1984 în 1986, Rotaru a fost ofiţer I în Marele Stat Major. Din 1986 până în 1989, Gheorghe Rotaru a lucrat ca reprezentant al ICE Romtehnica, la Cairo şi la Londra. Imediat după 1989, până în 1993, Rotaru a  fost ataşat militar al României la Londra.

Între 1993 şi 1996, Rotaru s-a întors în România, unde a lucrat în Ministerul Apărării, ca şef al Direcţiei de Analiză Politico-Militară şi Relaţii Internaţionale şi ca locţiitor al secretarului de stat pentru Politica de Apărare.

Între 1996 şi 1999, Rotaru a plecat la Bruxelles, unde a reprezentat România în cadrul NATO. A urmat perioada de conducere a serviciului secret al Armatei.

Din 2006 până în luna mai 2012, Gheorghe Rotaru a fost consilier al miniştrilor Apărării, indiferent de culoarea politică: liberali – Teodor Atanasiu şi Teodor Meleşcanu, PDL – Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară, sau Gabriel Oprea de la UNPR.

gandul.info

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Ma iertati, nu sunt lt.colonel, am ramas fruntas !

Ma uit si ma minunez, ca boul la Poarta Noua. Fiindca vor incepe sa cada...

Închide