„TINERI, OCUPAȚI PARLAMENTUL!”

842_Aurelia_Cristea

Dintre viitorii candidati, pentru Primaria Cluj-Napoca, poate ca doamna Cristea ar merita cu adevarat sa conduca, avand o activitate orientata spre clujeni, de pe vremea cand era ministru. Toti cei care ma citesc stiu ca nu sunt un fan PSD, dar trebuie sa incerc macar sa fiu obiectiv.

Parlamentarul PSD a depus, de asemenea, ieri, 27.05.2015, patru intrebari referitoare la trei subiecte de pe agenda publica:

– Starea spitalelor închise de Guvernul Boc la 1 aprilie 2011: intrebare adresata Ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu

– Situatia Parcului Natural Apuseni: intrebare adresata Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu

– Situatia absolventilor de administratia publica: intrebare adresata ministerului Educatiei si Cercetării, Sorin Mihai Campeanu si ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh

Atasate aveti declaratia politica, intrebarile si o fotografie de astazi, de la citirea declaratiei in Plen.

 

Societatea civilă nu doarme, zgomotul ei din stradă, din online şi din fotolii de cinste la evenimente internaţionale ne avertizează că trebuie să ne resetăm comportamentul politic, că trebuie să ne întoarcem la principii, la valori morale!

În ultimii trei ani, asocierile civice şi-au redefinit puterea de a influenţa deciziile politice, economice şi au luat atitudine faţă de politici şi politicieni care vin în contradicţie cu interesele cetăţeneşti. Sau pur şi simplu au venit să umple cu frumuseţe autentică, cu poveşti de şi cu suflet, despre performanţă, toleranţă, dragoste faţă de comunitatea locală, un gol lăsat de „ştirile de la ora 5”, de goana după senzaţionalul non-valorilor!

E cazul comunităţii I Love Cluj, o platformă a societăţii civile clujene care a trecut demult graniţele unui oraş, chiar şi ale unei regiuni, prin promovarea unei stări de spirit care, credeţi-mă, transcede „mândriei ardelene”.

Vreau să fiu extrem de clară: societatea civilă remodelează cultura politică, spiritul civic şi trebuie să implementeze schimbări sociale prin implicarea directă a cetăţenilor, însă demersurile acesteia nu trebuie politizate! Este important să înţelegem mesajul asocierilor civice, să actualizăm priorităţile generaţiei tinere şi să fim mai atenţi la valorile ei, ale noastre, ca oameni!

Tinerii plini de energie şi simţ civic care au protestat în pieţele publice din România nu trebuie percepuţi cu indolenţă, dragi colegi. Şi trebuie să vă mai mărturisesc ceva: clasa politică trebuie să se elibereze de frica spaţiului public, de capacitatea acestuia de a genera alternative politice! Scopul acestor asocieri civice nu este acesta, ci menţinerea unei presiuni constante asupra factorilor de decizie şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Stimaţi colegi, haideţi să avem curajul să-i lăsăm pe tineri să „Ocupe Parlamentul”, cu idei, viziuni, proiecte!

Tineri, ocupaţi Parlamentul! Dărâmaţi zidurile dezamăgirii, neîncrederii, implicându-vă! Schimbaţi metehnele vechiului regim, prin bogăţia şi frumuseţea visurilor voastre!

Recent aţi demonstrat că puteţi. Şi mă refer aici la reunirea mai multor ONG-uri în platforma Coaliţia România Respiră, o mostră de responsabilitate, o iniţiativă civică pentru protejarea sănătății persoanelor nefumătoare şi fumătoare, deopotrivă, de efectele nocive ale fumatului.

Şi aţi reuşit să faceţi asta fiindcă aţi crezut în această cauză, sau v-aţi făcut timp să o descoperiţi, nu fiindcă sunteţi nişte demnitari plictisiţi de responsabilitate!

Iar perseverenţa voastră nu se opreşte aici şi asta e bine! Sunteţi interesaţi de votul din Diaspora, de problemele de mediu, descentralizare, depolitizarea administraţiei publice. Şi este firesc să fiţi astfel! Doar UNIŢI veţi puteţi salva viitorul vostru, al nostru!

Haideţi, împreună, să continuăm demersul de a face din entuziasm o realitate funcţională şi să oferim o egalitate a şanselor dincolo de frontierele pieţei! Pentru că, dragi colegi, există şi lucruri care au cu adevărat valoare pentru oameni, în afara mecanismelor de obţinere a profitului.

Aurelia Cristea