Țigara normală versus Țigara Electronică

Credeți că țigările electronice sunt inofensive pentru organismul nostru?
Haideți să ne gândim împreună!

Un nou studiu arată că aromele din țigările electronice pot afecta grav sistemul nostru imunitar.
Țigările electronice reprezintă instrumente de vaporizare microelectronice, care folosesc un sistem de atomizare avansat. Prin această tehnologie, țigara electronică produce vapori cu gust de țigări normale prin atomizarea lichidului din acest produs. Nu produc fum, ci vapori.
Aceste lichide aromatizate conțin de obicei nicotină, dar nu întotdeauna, pentru ca acestea să aibă același stimulent pe care îl conferă țigările adevărate.
Nicotina poate fi folositoare pentru adulții care sunt dependenți de tutun și doresc să renunțe la fumat. Dar, în același timp poate dăuna grav copiilor și adolescenților.
Noi date sugerează că țigările electronice pot fi toxice chiar și fără nicotină. Datorită aromelor utilizate, acest tip de țigarete sunt extrem de atractive pentru adolescenți.
Astfel, Irfan Rahman, Universitatea din Rochester, New York, prin studiile făcute a arătat că mulți adolescenți încearcă acest tip de țigări datorită aromei de fructe sau de bomboane. Acestea includ arome de: scorțișoară, bomboane de bumbac, pepene galben, ananas, nucă de cocos, cireșe, etc.
Echipa lui Rahman a testat aceste substanțe chimice pe celule umane. Acest lucru i-a permis să observe efectele dăunătoare ale acestora și să descopere că unele dintre aromele respective sunt toxice. Cercetătorii au publicat concluziile lor în ianuarie 2018, în Frontiers in Physiology.

Sistem imunitar versus Aroma de Scorțișoară

Astfel, echipa lui Rahman, a făcut un set de teste prin care au expus celule sanguine direct la aroma de scorțișoară. Ei au ales un tip de leucocite, denumite macrofage, care fac parte din sistemul imunitar al organismului.
Astfel, acest tip de ”soldați” vânează și digeră toate particulele străine care nu trebuie să existe în fluxul sanguin.
Echipa a folosit aceleași doze de substanțe chimice aromatizate din țigările electronice care se pot cumpăra din magazin. Dozele din experiment ar putea fi chiar mai mici decât cele existente în acest tip de țigări.
Măsurarea toxicității acestor substanțe chimice s-a tradus prin observarea stresului celular sau chiar moartea celulelor.
Astfel, s-a observat că dintre aromele cu gust de: scorțișoară (prin substanța activă: cinamaldehidă), bomboanele de bumbac, caramel (s.a. maltol), vanilie (vanilină), cinamaldehida din scorțișoară a ucis cele mai multe celule.
Acest lucru este extrem de grav pentru că se distrug celulele sistemului imunitar și astfel organismul nu mai poate lupta împotriva diferitelor tipuri de infecții.
Rezultatele echipei de cercetare a lui Rahman sunt susținute de către un studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, care au testat efectele a 148 de arome pe culturi de celule umane.
De asemenea și ei au ajuns la concluzia că cele mai periculoase arome sunt cele cu gust de scorțișoară și cele cu gust de vanilie.

Mașina de vaping

Într-un al doilea set de teste, cercetătorii au folosit o mașină de vaping, pentru a extrage e-lichidul dintr-o țigară electronică. După aceea au măsurat vaporii care au pătruns în aer. Ceața produsă (arată că fumul nu este în realitate fum), reprezintă ceea ce un utilizator de e-cig inhalează în mod obișnuit. Cercetătorii au expus celulele umane acestor vapori.
Astfel, ei au arătat că încălzirea fiecărui tip de aromă într-o țigară electronică a creat noi molecule dăunătoare care au afectat celulele umane.
Dacă au fost amestecate două sau mai multe arome, atunci au apărut niveluri mai ridicate de molecule dăunătoare decât în cazul încălzirii unui singur tip de aromă.
Acest lucru sugerează că inhalarea a mai multor tipuri de arome de lichid deodată ar putea fi mai periculoasă decât expunerea la o singură aromă.
Melanie Prins care face parte din colectivul de cercetători al studiului lui Rahman, afirmă ”adolescenții la petreceri își transmit adesea dispozitivele e-cig”. Acest lucru duce la împrăștierea și inhalarea mai multor arome diferite deodată.
Un alt studiu a fost efectuat pe vaporii de la țigările electronice fără nicotină, de către cercetătorii de la Universitatea din California San Francisco. Ei au studiat urina adolescenților care au consumat astfel de produse și au căutat substanțele toxice, care s-au format când e-lichidele au fost încălzite. S-a constatat că adolescenții respectivi au avut în organismul lor niveluri ridicate (3-5 ori) de substanțe chimice, potențial cauzatoare de cancer.
Acești cercetători au atras atenția prin testele efectuate asupra toxicității puternice, trăgând un semnal de alarmă către agențiile guvernamentale în sensul reglementării sau interzicerii unora dintre aceste tipuri de produse.
De asemenea, aceste studii, ar putea ajuta și producătorii pentru crearea unor produse mai sărace în astfel de substanțe, care în unele experimente s-au dovedit extrem de dăunătoare.
Bineînțeles, aceste studii sunt un început, ele reprezentând doar o bucată din puzzle!
Au fost folosite pentru identificarea acestui tip de substanțe chimice care s-a demonstrat că sunt potențial toxice. Ele nu oferă nici un fel de date în ceea ce privesc efectele pe termen lung ale expunerii la acest tip de substanțe.
Apariția unei boli în unele cazuri poate fi posibilă după expunerea la o substanță toxică timp de câțiva ani sau chiar decenii.
Cercetătorii, la ora actuală, nu posedă decât ”dovezi moderate” care conduc la amplificarea cazurilor de tuse și astm. De asemenea, există dovezi care leagă vaping-ul de o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale și a rigidizării (îngustării) vaselor de sânge.
Într-un raport emis pe 23 ianuarie 2018, de către Academiile Naționale de Științe Inginerie și Medicină din SUA, s-au expus ”dovezi substanțiale” privind faptul că vaporii de e-cig pot deteriora ADN-ul celular.Leave a Comment