Temutul virus HIV, incepe sa devina istorie

Dupa ce PreP si Truvada au revolutionat complet conceptul asupra transmiterii infectiei HIV, dar si asupra persoanelor seropozitive, se pare ca e o chestiune de luni, poate un an-doi pana cand SIDA va intra in istorie.

Primul medicament care previne transmiterea virusului HIV a fost aprobat in UE. Este vorba despre medicamentul numit Truvada.

Acesta poate fi folosit de persoanele care nu sunt infectate, dar care prezinta un risc mare de a lua virusul, arata Sky News.

Cinci pacienti vindecati de HIV

Un nou tratament bazat pe o grilă de vaccinare împotriva HIV a reuşit să elimine virusul din organismul a cinci pacienţi, lucru care a crescut speranţa în rândul cercetătorilor care ar putea ajuta la prevenirea bolii SIDA, fără a mai fi nevoie de medicamente zilnic, după cum anunţă The Independent.

Cercetătorii au combinat două vaccinuri inovative împotriva virusului HIV cu un medicament folosit în tratarea cancerului. Acesta a fost un tratament experiment condus de mai bine de trei ani de către IrsiCaixa Aids Research Institute din Barcelona.

 După administrarea tratamentului, virusul nu a mai putut fi detectat în organismul a cinci persoane dintre cei 24 de participanţi la studiu, iar răspândirea sa a fost oprită de către sistemul imunitar, după cum raportează New Scientist. Unul dintre pacienţi nu mai primea medicamente de aproximativ 7 luni.

Cea care a condus cercetările, Beatriz Mothe a spus că echipa sa a „mers pe drumul cel bun” atunci când a dezvoltat acest tratament ce ar putea oferi o alternativă la  medicaţia antiretrovirală necesară zilnic.

Aproximativ 18 milioane de oameni – jumătatea din bolnavii de SIDA din întreaga lume – urmează tratament atiretroviral pentru a încetini progresia infecţiei, conform UNAIDS. Aceste medicamente sunt scumpe şi pot cauza efecte adverse neplăcute, iar pacienţii trebuie să le administreze zilnic, mulţi dintre ei, pentru toată viaţa.

Mitchel Warren, director executiv la Aids Vaccine Advocacy Coalition susţine că studiul a fost făcut la o scară mică însă este „interesant şi important”. „Ideea unui vaccin terapeutic ce ar putea asigura un control permanent al virusului fără a mai fi nevoie de medicamente zilnic reprezintă un avans enorm”, a mai declarat el.

Dr. Mothe şi echipa sa le-au administrat pacienţilor, toţi diagnosticaţi recent cu HIV, două vaccinuri menite să stimuleze producţia de celule albe care pot recunoaşte şi distruge celulele ce au fost infectate cu acest virus. Participanţii la acest studiu au continuat să ia tratament atiretroviral încă trei ani, timp în care cercetătorii au monitorizat răspunsul sistemului lor imunitar. Apoi, 15 dintre participanţi au primit o doză de rapel a unuia dintre vaccinuri şi un medicament pentru cancer care s-a dovedit capabil să elimine virusul HIV din ţesuturi, locul unde el ar putea sta inactiv.

Virusul a revenit apoi în scurt timp şi a început să se răspândească la 10 dintre pacienţi care au reluat tratamentul atiretroviral, în timp ce ceilalţi cinci au scăpat de HIV şi de necesitatea de a mai lua medicamente.

life.ro. hiv-druginteractions.com, aidsmap.com

Subscribe To Our Newsletter

Ioan Aurel Chereches, noul prefect al Clujului

În şedinţa de vineri, 4 august, Guvernul a eliberat din funcţii un subprefect din judeţul...

Închide