28/01/2021

Telegondola Securităţii cu sotul consilierei economice a premierului Boc

romcontrol

Andreea Paul Vass împreună cu puterea financiară a familei soţului ei şi imperiul Romcontrol au avut o poziţie cheie de influenţă în Guvernul Boc/Ungureanu.  Firma soţului Andreei Vass controlează toate mărfurile care intră, ies sau tranzitează România, auditează şi stabileşte norme pentru activităţile din industrie • Destinele economice şi politice ale Andreei Vass şi Cristian Mihai Paul s-au încununat de succes odată cu instalarea regimului PDL • Afacerile familiei au explodat atât în profit cât şi în conexiuni, mama fraţilor Paul aflându-se în concubinaj economic cu celebrul Dorin Cocoş prin intermediarul Petre Ion, cunoscut în afacerea Telegondola Securităţii

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc/MRU, este reprezentantul unui puternic grup de interese în Guvernul României. Vass a fost propulsată în proximitiatea liderilor politici ai PDL prin suportul familiei Paul, care deţine controlul asupra tuturor mărfurilor care intră, ies sau tranzitează România. Este vorba despre imperiul Romcontrol SA. O firmă discretă, care însă din 1990, când a fost prima întreprindere privatizată din România, a beneficiat de cele mai redutabile creiere în economie şi cele mai exclusiviste afaceri. O firmă care şi-a consolidat poziţia în paralel cu ascensiunea politică a Andreei Paul Vass, atingând apogeul chiar în momentul în care aceasta a ajuns în apropierea primului ministru Emil Boc.

Plecată din Bobota, judeţul Sălaj, Andreea Paul Vass a ajuns în 2005 la Cotroceni, în 2007 la Theodor Stolojan, iar în 2009 la Emil Boc. Tot atunci a devenit şi doamna Paul Vass, obţinând, pe lângă poziţia politică, şi suportul unui cont financiar extrem de solid.

Romcontrol SA este în prezent o afacere a familiei Paul, fiind deţinută de fraţii Cristian Mihai Paul, soţul consilierei lui Boc, şi Dan Viorel Paul. O afacere la care, totuşi, mai sunt acţionari şi Constantin Boştină, care înainte de 1990 a fost, în ordine, secretar personal al lui Nicolae Ceauşescu, preşedinte al Uniunii Studenţilor Comunişti din România, prim secretar PCR al judeţului Botoşani. Astăzi, Constantin Boştină, în afară de poziţia de acţionar al Romcontrol SA, mai este membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi cadru didactic universitar la ASE. De asemenea, de numele Romcontrol mai este legat, printre mulţi foşti activişti PCR de rang înalt, şi fostul ministru Victor Babiuc.

Dinastia Paul

Firma Romcontrol, prima privatizată după Revoluţie, a fost acaparată, în 1990, de Viorel Paul, tatăl celor doi fraţi şi ”creierul” afacerii pe care a condus-o până în vara anului trecut, când a decedat. Urmaşul său “adevărat” la conducerea afacerilor este Dan Viorel Paul, unul dintre cunoscuţii şi temuţii brokeri de pe piaţă. Acesta a fost numit pe 15 aprilie 2011, pentru un mandat de patru ani, în funcţia de vicepreşedinte al societăţii. La aceeaşi dată, soţul Andreei Paul Vass, Cristian Paul, a devenit preşedinte-director general al Romcontrol.

Cumnatul şi soţul aduc profitul

Interesant este că de când Andreea Paul Vass s-a căsătorit cu Cristian Paul, în septembrie 2009, afacerile firmei Romcontrol au crescut subtanţial. Este de ajuns să ne uităm la ultimele două bilanţuri existente pe pagina de Internet a Ministerului de Finanţe. Astfel, în 2009, Romcontrol SA a avut o cifră de afaceri netă de 12.804.180 lei şi un profit de 66.6670 lei. Lucrurile s-au schimbat simţitor în 2010. În acest an, cifra de afaceri netă a scăzut la 12.352.861 lei, dar profitul a crescut la 1.129.014 lei.

Andrea Paul Vass zice că e din alt aluat

Contactată de ziuanews, Andreea Paul Vass a negat că ar avea vreo legătură cu ascensiunea societăţii Romcontrol, deţinută de familia soţului ei. ”Nu are nici o legătură cu activitatea de la Guvern. Este o societate pe acţiuni, care a avut o adunare a acţionarilor şi unde a fost un vot. E o decizie a unei companii private, a unui acţionariat privat şi este, cum bine ştiţi, o societate condusă vreme de foarte mulţi ani de către tatăl lui, familia lui deţine relativ cea mai mare pondere a acţiunilor. Tatăl lui, care din nefericire a decedat, şi cei doi fraţi”, a declarat pentru ZIUA News Andreea Paul Vass.

Aceasta a precizat că a menţionat în declaraţia de interese toate contractele pe care Romcontrol le are în derulare. ”Ele toate există şi sunt depuse exact conform legii pe site, la ANI. Intraţi în dialog direct cu SGG (n.r. – Secretariatul General al Guvernului). Romcontrol este prima firmă privată din România, are contracte cu statul de când lumea. Această companie are relaţii şi contracte cu statul încă de la înfiinţare. Nu am nicio legătură cu numirea soţului meu în această companie, care este exclusiv privată, şi nici în contractele pe care le au ei în derulare. Sunt alt gen de aluat de politician. Activitatea soţului meu nu are nicio legătură şi nici nu se intersectează cu activitatea mea. Este o societate pe acţiuni în care cea mai mare pondere este deţinută de familia soţului meu”, a adăugat Andreea Paul Vass.

Mama fraţilor Paul, asociată cu omul lui Udrea şi Cocoş

Aşa cum Ziuanews vă arată în schema alăturată, încrengătura de firme şi relaţii patronată de familia consilierului premierului Boc duce până la Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea. Dan Viorel Paul, cumnatul consilierului economic al lui Boc, are o reţea de firme cu activităţi în brokeraj, turism, operaţiuni portuare, comerţ cu ridicata etc. Astfel, Dan Viorel Paul deţine în totalitate sau în parte societăţile Dorna Estival SA, Autosolution SRL, Finaco Securites, Rider Club, Turism Hoteluri şi Restaurante Marea Neagră şi Romned SA. Fraţii Paul au afaceri cu Victor Băldescu şi Sorin Greavu, “regii” plajelor de pe litoral şi patronii marelui operator portuar din Constanţa, Romned Port Operator SA.

Dan Viorel Paul este, pe de altă parte, un nume cunoscut în piaţa de capital din România. El a fost cercetat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru tranzacţii abuzive cu acţiunile firmei Neferal, aflată în portofoliul unuia dintre “greii” afacerilor cu neferoase, Ştefan Mărgineanu, patronul Metanef SA.

În ceea ce o priveşte pe mama vitregă a fraţilor Paul, Eugenia Paul, aceasta este prezentă şi ea în Romcontrol. Eugenia Paul e parteneră însă şi cu unul dintre oamenii cuplului Udrea – Cocoş. Astfel, aceasta deţine societatea GDS SRL împreună cu Petre Ion. Cel care le-a luat locul Elenei Udrea şi lui Dorin Cocoş în firma Trei Cocoşi şi care este partener cu apropiaţi ai lui Dumitru Bucşaru.

Cum s-a format Romcontrol

Romcontrol s-a aflat până în decembrie 1989 sub oblăduirea fostului Partid Comunist Român şi a Securităţii sub numele de Oficiul Pentru Controlul Marfurilor. Pe 27 decembrie 1990, prin Hotărârea de Guvern nr. 1351, semnată de Petre Roman, premierul de atunci, se înfiinţează societatea comercială pe acţiuni ROMCONTROL S.A “ca organ neutru cu atribuţii pe linia asigurării controlului calitativ şi cantitativ al mărfurilor din import, export, tranzit şi protecţiei consumatorului, prin transformarea fostei organizaţii OCM ROMCONTROL”. Trebuie să precizăm că acronimul O.C.M. vine de la denumirea Oficiului pentru Controlul Mărfurilor, care, printr-un decret din 1987 devine O.C.M. Romcontrol.

Prin acelaşi act normativ din decembrie 1990, firma Romcontrol este pusă să ”vămuiască” vămile României: ”În baza Convenţiei de colaborare, încheiate cu Direcţia Generală a Vămilor, societatea Romcontrol S.A activează ca organ de expertiză vamală în punctele de frontieră şi la vămile de interior”. De asemenea, pentru modalitatea demarării afacerile fostei nomenclaturi PCR în 1990, în timp ce mii de familii îşi plângeau morţii de la revoluţie, hotărârea de guvern dată de premierul Petre Roman este edificatoare: “Capitalul societăţii este privat 100% şi este deţinut de către conducere şi salariaţi, în proporţie de cca 90% iar diferenţa de cca 10% este deţinută de persoane fizice din afara societăţii”.

Sediul central al Romcontrol este situat în Bucureşti, strada Polona 16, sector 1 şi are o reţea de 24 agenţii şi birouri tehnice în principalele oraşe şi porturi ale ţării. De asemenea, conform documentelor proprii, Romcontrol SA efectuează: evaluări de bunuri, societăţi comerciale şi alte active; analize diagnostic şi expertize tehnice; studii de fezabilitate şi restructurare; lucrări de consultanţă pentru privatizarea societăţilor comerciale cu capital de stat, pentru crearea de noi societăţi cu capital integral român, mixt sau străin; stabilirea valorii bunurilor materiale la vânzarea, prin licitaţie, fuzionări, lichidări, leasing; evaluări de stocuri de piese şi materiale pentru vânzare şi pentru obţinerea de credite.

Romcontrol este organizată pe departamente: Agroalimentar, Chimie/Petrol/Îngrăşăminte/Industrie Uşoară, Maşini/Metale/Minereuri/Tally, Lemn-Mobilă, Evaluări, Marketing, Coordonare laboratoare şi Expertize vamale, Asigurarea calităţii.

Sursa : ziuanews.ro

Subscribe To Our Newsletter

Grav accident de circulatie in Floresti, pe DN1. Un Jeep a lovit o motocicleta, conducatorul acesteia si pasagerul din spate au fost raniti si transportati la UPU Cluj!!

Un teribil accident de circulatie, soldat cu ranirea grava a doua persoane, a avut loc...

Închide