Tarotul, intre darul previziunii si magie

Vorbeam saptamanile trecute cu Theodor Avram. Despre Tarot, aveam ceva cunostiinte, stiam ca poti „lucra” sau poti fi „lucrat”. Asta in etalarile facute de vrajitoare sau de tiganci.

Astazi, in articolul de fata, putem vedea ca nu exista limite, sau ca ele sunt trasate artificial, pentru protectia profanului. In serialul ce urmeaza vom vedea ca totul se intrepatrunde. Veti intelege una din taine, iar cand la randul meu, nu voi mai putea tine pasul, il puteti intreba, sau, de ce nu, discuta, cu Theodor Avram.

Totodata, in premiera, veti putea achizitiona, pachetul special de carti, editia Rider-Waite, la suma modica de 26 de lei, click aici.

Autoritatea Tarotului Gareth Knight s-a referit la Tarot ca la ”Casa de comori a imaginilor”, pentru că Tarotul este atât de bogat în imagistică și simboluri. Este unul din depozitele cele mai bogate de acest fel pe care îl avem, lucru care nu este surprinzător: Tarotul depinde în totalitate de simbol și imagine pentru a transmite înțelesul, la fel cum o face orice artă vizuală. Multe dintre aceste simboluri și imagini sunt foarte vechi, mai vechi decât Tarotul în sine – trei fecioare dansând (cele trei Grații), Scamatorul și lucrurile sale (o modalitate de a descrie Magicianul), sabia și scările Justiției, Vălul în fața căruia stă Marea Împărăteasă, Roata învârtită de Fortuna, o inimă străpunsă de săbii. Acestea vorbesc mult mai clar decât cuvintele, transmițând mult într-un spațiu restrâns, atingând mintea omenească și memoria direct fără să necesite traducere. Chiar dacă nu recunoașteți conștient aceste imagini și simboluri, ele vor vorbi inimii și minții dumneavoastră – iar mintea și inima voastră vor răspunde.

La acest lucru se făcea referire în comentariile noastre anterioare despre faptul de a nu ajunge foarte departe cu un pachet care nu vă place. Gustul în materie de pachete de cărți de joc nu are legătură doar cu stilul artistului; deasemenea implică simbolurile folosite. Dacă nu vă place un pachet, șansele sunt ca simbolurile sau dibăcia artistului să nu comunice cu dumneavoastră. Acest lucru vă va împiedica să dezvoltați o conexiune cu cărțile de joc. Trebuie să fiți conștienți că simbolurile pot vorbi mai clar cu o persoană decât cu alta. Un astfel de exemplu este dragonul. În Orient, Dragonul este o creatură de Apă și Aer, controlând vremea și toate corpurile de apă. Dragonii orientali sunt generoși, înțelepți, politicoși, învățați, temperați, de ajutor pentru eroi și periculoși doar când sunt tratați rău. În Vest, pe de altă parte, dragonii sunt creaturi de Foc și Pământ, strângând bogății în peșteri, lacomi, brutali, vicleni, ticăloși, răi și în mod deosebit periculoși. În mod similar astfel, orice simbol poate avea semnificație diferită în funcție de cine îl privește. Printre numeroasele pachete de cărți de Tarot majoritatea oamenilor vor găsi unul sau câteva care să le vorbească  în mod clar și plăcut, cu care să poată dezvolta o legătură strânsă și confortabilă – un raport. În prezența unei astfel de legături, practicantul de Tarot poate lucra foarte bine cu cărțile; fără ea, relația ar fi una de caracter în esență negativ iar munca ar fi imposibilă.

Aproape tot ce apare pe o carte de Tarot poate funcționa ca un simbol și deobicei așa se întâmplă. O pasăre, un pește, o navă, un curs de apă, o scară, un văl, un pilon, tiparul unui veșmânt de ceremonie: toate aceste lucruri au înțelesuri dincolo de elementul actual, fizic pe care îl înfățișează. Ce părere aveți referitor la trandafir roșu? Cea mai răspândită legătură simbolică în acest caz este imaginea pasiunii, a cadoului către sau de la persoana iubită. Dar fiecare persoană va avea propriul său dicționar personal cu lucruri simbolizate de un trandafir roșu. Dacă această floare vă face să vă gândiți la parfum, grădini, luna iunie, o poezie de Robert Burns sau medicamente pentru alergii, atunci pentru voi un trandafir roșu poate simboliza aceste lucruri. Și așa stau lucrurile cu obiectele indicate pe o carte de Tarot.

Toate aceste simboluri se contopesc cu imaginea de pe cartea de joc pentru a crea structura semnificației. Un lucru în plus se adaugă la această structură și anume atribuirile cărții sau suitei – lucruri asociate cu ea pentru scopuri simbolice. Cele mai comune două tipuri de atribuire sunt cel elementar, folosind cele patru elemente simbolice ca Foc, Apă, Aer și Pământ; și cel astrologic, folosind cele 12 semne din Zodiac și cele 7 planete ale astrologiei tradiționale: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Soarele și Luna. (Uranus, Neptun și Pluto nu erau încă descoperite, iar Pământul nu era considerat încă o planetă fiindcă nu se mișca, planetele fiind prin definiție  corpuri rătăcitoare, conform popoarelor antice; în acest sistem antic, Saturn era o ”octavă” a Pământului, rezonând la aceași muzică cerească, astfel mânuind influențele Pământului.) Când elementul Foc este atașat suitei de Bâte, toate lucrurile simbolizate de Foc ca unul din elementele tradiționale sunt astfel atașate suitei, iar acest lucru conferă un tablou de referință în tratarea suitei. Deasemenea, atribuirea Lunii Marii Împărătese, sau cea a semnului Fecioară lui Hermit, conferă cărților toate lucrurile pe care Luna sau Fecioara le poartă în termeni simbolici.

Vă rugăm să conștientizați că atribuțiile menționate mai sus sunt simbolice și nu trebuiesc luate literalmente. Stelele actuale din constelația Fecioarei, sau substanța actuală pe care o numim apă au puțin de-a face cu simbolurile Fecioarei și al elementului Apă. Caracteristicile și calitățile pe care tradiția le-a asociat cu cele patru elemente, cele șapte planete și cele doisprezece semne ale Zodiacului sunt cele aplicate în procesul de atribuire. Lucrurile simbolizate de Fecioară – puritatea,  stăpânirea de sine, potențialul neexploatat, etc – si cele de elementul Apă – emoții, subconștient, etc. – nu reprezintă substanțele fizice ale stelelor sau apei. Nu faceți greșeala filozofului grec Aristotel , care a decis că cele patru elemente erau identice cu actualele foc, apă, aer și pământ și care a decis că toate lucrurile erau compuse din aceste patru substanțe.

Vom avea de-a face cu simboluri și atribuiri la scară practică în restul materialului.

 

Institutul Matei Bals imprumuta Clujul cu antiretrovirale, pentru bolnavii HIV

Viata pacientilor seropozitivi din Cluj, 296 la numar, aflati in evidenta Spitalului de Boli infectioase,...

Închide