23/10/2020

Tariceanu vrea, din nou, sa ne intercepteze masiv

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, joi, trei priorități ale partidului pentru toamnă, printre acestea fiind înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și proiectul legislativ de modificare a modalității de alegere a conducerilor ICCJ, Parchetului General, DIICOT și DNA.

„Sunt trei (acțiuni—n.r.) și ele sunt circumscrise aceluiași obiectiv și anume întărirea funcționării democratice a instituțiilor statutului și respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Este vorba de înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și a comunicațiilor. Doi: este vorba de un proiect de lege care va reglementa modul în care funcționează comisiile parlamentare de anchetă, pentru a nu ne găsi în situațiile în care suntem acum, în care vedeți că Parchetul refuză să se prezinte la audierile comisiei, să dăm substanță acestui mecanism și acestei instituții, comisia parlamentară de anchetă care funcționează peste tot în lume”, a precizat Tăriceanu, într-un interviu la Antena 3, întrebat care este cea mai importantă acțiune pentru toamnă.

El a spus că o altă prioritate este propunerea legislativă privind schimbarea mecanismelor de alegere a președinților ICCJ, Parchetului general, DIICOT și DNA.

„Trei este propunerea legislativă care va intra în dezbatere, dacă nu cumva se va suprapune cu pachetul de legi de reformă a justiției, prin care am propus schimbarea mecanismelor actuale de alegere a președinților la Înalta Curte și la Parchetul General, DIICOT și DNA, prin scoaterea de sub influența politicului a acestor decizii”, a mai spus Tăriceanu.

El a menționat că acestea sunt trei elemente asupra cărora ALDE se va concentra la toamnă.

„Aceste trei elemente sunt pentru noi, pentru ALDE — și eu am avut o anumită contribuție la inițierea lor—trei probleme asupra cărora ne vom concentra eforturile în perioada care urmează”, a adăugat Tăriceanu.

Reamintim ca aceasta nu este prima incercare a lui Tariceanu de a controla interceptarile in Romania. In luna mai a acestui an Tariceanu anunta redepunerea unui proiect legislativ privind infiintarea Autoritatii Independente de Interceptare a Comunicatiilor, autoritatea urmand sa functioneze sub controlul Parlamentului, adica al sau, personal.  Spunem „redepunerea”  pentru ca Tariceanu a mai avut o tentativa de infiintare a unei astfel de autoritati dar proiectul de elge a fost respins definitiv de parlament in 2015.

In avizul obtinut atunci de la Consiliul Legislativ se atragea atentia, printre altele, ca modalitatea de realizare a controlului parlamentar asupra Autoritatii, este „discutabila in raport cu principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale”.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Jihadul lui Vuscan impotriva lui Horia Sulea se termina prost pentru „inca prefect”

Desi UAT Floresti castiga procese pe banda rulanta cu prefectul Clujului, acesta nu se potoleste....

Închide