Suntem condamnați să devenim mai proști?

studiu-creierul-uman-se-micsoreaza-85265Cercetatorul american, Gerald Crabtree de la Universitatea Stanford, lanseaza o noua teorie conform careia datorita dezvoltarii agriculturii, omenirea isi pierde  din capacitatea sa intelectuala,  fiecare generatie suportand un numar semnificativ de mutatii genetice.

Ipotezele sale destul de pesimiste, referitor la faptul ca epoca civilizatiei este insotita de o scadere  a capacitatilor noastre intelectuale, au fost publicate in revista de specialitate Trends of Genetics. Gerald Crabtree considera ca la inceputurile omenirii inventivitatea oamenilor a permis supravietuirea speciei, avand loc si selectia naturala.

Inteligenta umana este controlata de 2.000 – 5.000 de gene, legate in secventa de ADN. In acelasi timp, diversitatea, dar mai ales rata mutatiilor care apar in timpul unei generatii, pot determina o scadere a inteligentei.

Estimarile si calculele facute arata ca 60 de mutatii sunt responsabile de schimabarea secventelor de ADN, si dureaza intre 20 si 50 de generatii. Presupunand ca inteligenta ar putea fi datata in urma cu 3.000 de ani, adica 120 de generatii, fiecare individ a mostenit intre 2 si 6 mutatii.  Concluziile studiului arata faptul ca mutatiile genetice modifica astfel usor capacitatile intelectuale ale oamenilor, neafectand insa numarul de urmasi. Totusi, studiile recente arata ca IQ-ul, indicator pentru a evalua inteligenta, este in crestere in ultimele decenii, fiind in contradictie cu teoria lui Gerald Crabtree. Deoarece rezultatele actuale sunt in contradictie cu teoria sa, cercetatorul american are si o explicatie, prin faptul ca in perioada prenatala mamele dispun de o mai buna nutritie. Specialistii in domeniu considera totusi ca teoria este un pic simplista, pentru ca inteligenta este un parametru destul de dificil de definit, iar unele ipoteze facute, nu sunt in mod clar si dovedite.

Anul trecut, cercetatorul Brian Hare, antropolog la Universitatea Duke, a demonstrat faptul ca in prezent creierul uman este cu 10% mai mic decat al stramosilor nostri si continua sa scada.  In acelasi timp. cercetatorul olandez, Frans de Waal, lanseaza o teorie interesanta referitor la faptul ca empatia ar fi cheia supravietuirii omenirii. Este greu de demostrat faptul ca inteligenta ar putea fi elementul cheie al supravietuirii si selectiei naturale.

Subscribe To Our Newsletter

Would you be my Valentine?!

Sambata seara, in februarie. O sambata ca oricare alta. Singura diferenta dintre aceasta sambata si...

Închide