SUA: Vicepresedintele Mike Pence se pregateste sa-l inlocuiasca pe Trump?

Vicepreședintele american Mike Pence se afla, din nou, intr-un turneu european de „linistire” a aliatilor SUA. A fost in tarile baltice, in Georgia, aflandu-se in prezent, in Muntenegru unde a afirmat, fara sa lase loc la interpretari, ca „Viitorul Balcanilor de Vest este în Occident”.

Pence a sosit în mica republică de la malul Mării Adriatice marți, ultima etapă unui turneu european destinat să reafirme angajarea Washingtonului față de securitatea Europei de Est în fața unei Rusii provocatoare.

Acasa, in SUA, nemultumirea fata de administratia Trump si actiunile sale haotice creste. Senatul si Congresul, ambele cu majoritate republicana, se pozitioneaza tot mai pronuntat impotriva presedintelui Trump care a semnat pachetul de sanctiuni impotriva Rusiei abia astazi, la aproape o saptamana de cand au fost trimise la Casa Alba pentru promulgare.

Astazi, Pence a subliniat angajarea Washingtonului față de relațiile euro-atlantice, o angajare pe care mulți din Europa au pus-o sub semnul întrebării odată cu sosirea la putere a președintelui Donald Trump, care a caracterizat NATO ca fiind ”depășită” și s-a pronunțat în favoarea unor relații mai bune cu Rusia.

”Credem într-adevăr că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident”, a declarat Pense reporterilor, ”și suntem nerăbdători să reafirmăm angajamentul SUA de a făuri relații care vor întări legăturile dintre comunitatea europeană, Balcanii de Vest și Statele Unite ale Americii”, a declarat vicepreședintele american al carui discurs incepe sa semene din ce in ce mai mult cu unul prezidential. Afirmatiile vicepresedintelui Pence si aplombul mesajului vin in directa contradictie cu luarile de pozitie ale presedintelui, inca in functie, Donald Trump care, in materie de Rusia, prefera sa se balbaie cand nu gaseste cum sa-l laude pe Putin.

Pence a sosit în Muntenegru din Georgia, care s-a aflat într-un scurt război cu Rusia în 2008 în legătură cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud. Vicepreședintele american a vizitat anterior Estonia, unde le-a spus statelor baltice că pot conta pe sprijinul SUA dacă se vor confrunta cu o agresiune din partea Rusiei.

Tot astazi, Pence participa la un summit al Cartei Adriatice, care include Muntenegru, Croația și Albania, țări membre ale NATO, precum și Bosnia și Macedonia. Sunt prezenți de asemenea lideri din Serbia, Slovenia și Kosovo.

Intre timp, in SUA, in urma concedierilor haotice de la Casa Alba a unor republicani de frunte – Spicer si Priebus –  si a atacului virulent la adresa procurorului general al SUA – Jeff Sessions, zvonurile despre iminenta inlocuire a lui Trump cu vicepresedintele Pence s-au intensificat.

Deja de vorbeste deschis despre faptul ca Pence isi planifica deja inaugurarea ca presedinte si ca cei doi concediati de la Casa Alba – Reince Priebus (fost sef al staff-ului) si Sean Spicer (fost purtator de cuvant) vor conduce echipa de tranzitie de la Trump la Pence.

Un presedinte american poate fi demis din functie numai prin declansarea procedurii de impeachment care presupune o ancheta a senatului care se finalizeaza cu un vot. Daca majoritatea voteaza pentru, atunci presedintele este demis.

Pana in prezent, procedura s-a incercat de 4 ori –  Andrew Johnson, Richard M. Nixon, Bill Clinton si Barack Obama – a fost demarata de doua ori – Andrew Johnson si Bill Clinton – si nu s-a votat pentru inlaturarea presedintelui niciodata.

Desi inlaturarea de la conducerea SUA a lui Donald Trump pare, in acest moment, un eveniment extraordinar si foarte putin probabil, pe masura ce ancheta privind implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale americane de anul trecut, tot mai multe voci avertizeaza administratia Trump asupra unei astfel de posibilitati. Ne referom aici la voci din Partidul Republican nu la cele ale democratilor.

Regina Ranitilor – Regina Soldat, uitata de edilii capitalei.

Romanii, sau cel putin autoritatile romane, nu stiu sa-si pretuiasca istoria si nici personalitatile care...

Închide