28/10/2020

Strabate Europa in scop caritabil: Dan Ghita pedaleaza din Londra pana in Oradea pentru a oferi zambete.

Dan Ghita, un oradean pasionat de ciclism, s-a ambitionat sa strabata Europa, din Londra pana in Oradea cu ajutorul bicicletei. O aventura in care vrea sa le vorbeasca oamenilor pe care ii intalneste despre orasul natal, de care este foarte mandru, de Romania, dar in special despre Fundatia Smiles.

Dan s-a stabilit in Londra in anul 2014, imediat dupa absolvirea Colegiului National Emanuil Gojdu din Oradea, pentru a studia afacerile la Universitatea Lancaster. Dupa doi ani de facultate a primit o oferta de munca de la IBM, pe care a acceptat-o, lucrand 13 luni pentru acestia in domeniul vanzarilor si consultantei software, in special in implementarea de software de resurse umane.

 – Ce anume te-a determinat sa iti lasi job-ul de la IBM si sa pornesi in aceasta aventura?

– „Eu sunt roman, sunt latin. Noi traim intr-un anumit fel, avem o anumita modalitate de a ne bucura de viata, in sensul ca viata sociala pentru noi, sau pentru mine, este importanta. Cand lucram, aveam zile foarte lungi, de 10-12 ore de lucru. Am intrat intr-un automatism, o rutina plictisitoare, facand aceleasi chestii in fiecare zi. Aveam o calatorie zilnica de aproximativ 45 de minute dus-intors…oamenii din metrou erau mereu sobri, nezambitori…, iar la un moment dat mi-am dat seama ca nici eu n-am zambit de multa vreme, de saptamani intregi nu am mai facut vreun lucru care sa iasa din rutina mea plictisitoare. A mai fost si smogul specific Londrei, pe care un turist nu-l observa. Dar cand stai acolo luni intregi, cand iti incepi si iti termini ziua cu cerul gri, devine un pic depresiv. Eu eram mereu o persoana vesela si plina de viata, asa ca am hotarat sa fac o schimbare. M-am gandit la ce ma face fericit: ciclismul, calatoria si oamenii, iar apoi am decis sa le combin.”

– Cum te descurci cu nevoile primordiale: hrana, odihna, igiena?

– „In general incerc sa stau la gazde. De obicei apelez la o comunitate de ciclisti numita Warmshowers care gazduieste alti ciclisti. Astfel am aflat povestea unui cuplu care a pedalat 18 luni prin Europa impreuna cu bebelusul lor de 3 luni, iar cand s-au intors, acesta avea 2 ani. A fost foarte inspirational. Acesti oameni sunt foarte de treaba. Cunosti oameni noi, socializezi, iti dau de mancare, dormi foarte bine… Cand nu am posibilitatea sa stau la gazde, am un cort pentru o persoana, sau la hosteluri… Destul de bine, nu ma pot plange.”

VIDEO

– Cat ai strabatut pana acum din cei 3.400 de kilometri? Unde te afli acum?

– „Am strabatut pana acum 1.500 de kilometri, aceasta este a 17-a zi. In acest moment ma aflu in Liechtenstein. Astazi voi strabate 4 tari. Am pornit din Elvetia, acum sunt in Liechtenstein si urmeaza sa trec in Germania, iar apoi Austria. Ma indrept spre granita cu Germania prin regiunea Bavaria, prin niste zone de munte foarte frumoase, iar apoi ma indrept spre Austria unde trec prin Alpii austrieci.”

Tanarul ciclist a dorit ca aceasta calatorie sa nu aiba numai un scop personal. El pedaleaza pentru a vorbi oamenilor despre Romania, despre Oradea, dar in special despre asociatia Smiles, infiintata in Oradea de catre englezul Kevin Hoy, specializata in sprijinirea familiilor nevoiase, care ofera tocmai ceea ce cauta Dan: zambete.

Dan vrea sa incurajeze mersul pe bicicleta si viata sanatoasa, asa ca un alt lucru pe care vrea sa-l faca cu banii stransi este sa achizitioneze un numar de biciclete pentru a le oferi oamenilor din Bihor cu care sa poata merge la munca sau la scoala.

Daca doriti sa contribuiti si dumneavoastra la aceasta actiune, puteti dona aici. Va invit sa-i vizitati blogul, dar si pagina de Facebook.

Mult succes, Dan!! 🙂

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carina Ghita
Carina Ghita
3 years ago

Frumos și inedit !

Subscribe To Our Newsletter

Rapper-ul care a sustinut ca Dumnezeu il apara de gloante, impuscat mortal.

Un rapper din orașul american Atlanta, care în trecut a spus că a fost împușcat...

Închide