STOP PUTIN !

vodkaComunicatul Ambasadei Ruse

Am primit cu surprindere şi dezamăgire articolul publicat în ziarul România Liberă din 26 martie cu titlul «Ispita fascistă a tovarăşului Putin» luat de pe Contributors.ro.

Am considerat întotdeauna şi consider că presa poate şi trebuie să prezinte păreri diferite asupra problemelor actuale, inclusiv a celor de politica externă. Este absolut normal când mass-media exprimă opinii şi evaluări care nu coincid cu punctul tău de vedere. În acelaşi timp, lumea contemporană a surselor informaţionale este un spaţiu în care se relevă principiile morale ale societăţii şi valorile specifice oamenilor dintr-o ţară sau altă.

În decursul a puţin mai mult de trei ani de lucru în România în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse am făcut cunoştinţa mai multor oameni foarte buni, educaţi, pricepuţi, care îşi cunosc în detaliu meseria, cei cu care deseori nu am căzut de acord, am polemizat, discutând despre probleme destul de complicate ale politicii europene şi mondiale. Cred că nu mă voi înşela dacă voi spune că în acest răstimp am reuşit să simt sufletul poporului român în care s-au păstrat şi sunt păzite cu grijă valorile ortodoxe şi devotamentul faţă de idealurile umaniste şi europene.

Bineînţeles, fiecare societate consistă din oameni diferiţi. Dar nu este deloc necesar ca pe paginile publicaţiilor centrale să se dea cuvântul la orice bădăran. Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale. E foarte regretabil că asemenea text i-a stârnit interesul. Iar pentru mine portalul informaţional Contributors.ro şi ziarul România Liberă au încetat să existe ca surse de mass-media demne de respect.

Îmi închipui ce ecouri le poate provoca reacția mea destul de emoțională. Cu toate acestea, sunt convins că rațiunea și moralitatea societății romănești în sfărșit vor prevala.

Ambasador Extraordinar și

Plenipotențiar al Federației Ruse în România                                                              O.Malginov

București, 27 martie 2015

 

Raspunsul Doamnei Monica Macovei :

Condamn cu fermitate atitudinea ambasadorului Rusiei, Oleg Malginov, și cer o reacție publică imediată, tranșantă și categorică a autorităților de la București!

Agresivitatea verbală a ambasadorului Oleg Malginov a depășit cu mult limitele diplomației și nu trebuie să rămână nesancționată public. Ambasadorul Rusiei insultă doi intelectuali români, Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, pe care îi cataloghează drept „bădărani”, și dă indicații echipei redacționale a ziarului România Liberă, criticând-o pentru că a preluat un articol de opinie scris de cei doi. „Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale”, afirmă amenințător ambasadorul lui Putin.

Prim-ministrul Victor Ponta și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tac inacceptabil în timp ce cetățenii români sunt insultați și intimidați de reprezentantul lui Vladimir Putin la București.

Președintele Klaus Iohannis tace și el, la fel de inacceptabil, în timp ce românii pe care îi reprezintă îndură umilințe din partea ambasadorului Rusiei. Același ambasador care se arăta “foarte îngrijorat” de acțiunea procurorilor la rafinăria Petrotel-Lukoil și voia ca ancheta să se facă “nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit (…) de interesele relaţiilor ruso-române”.

Insultarea unor români și încercarea de intimidare a redacției unui ziar din România sunt „în interesul relațiilor ruso-române”?
Președintele Iohannis, prim-ministrul Ponta și ministrul Aurescu au obligația să răspundă. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Ambasadorului Malginov trebuie să i se spună, fără nicio ambiguitate, că au trecut vremurile când Rusia dicta la București. Oleg Malginov trebuie să fie rechemat la Moscova și să fie înlocuit de un „ambasador” care să ne respecte.

Subscribe To Our Newsletter

Asfalt pe strazile Sub Cetate II si Abatorului, iar Cetatii III are trotuare pe ambele sensuri de mers

Angajatii SC Cridov SRL au turnat un prim strat de asfalt pe strada Sub Cetate...

Închide