Se strange cercul mai mult ca niciodata

dna

Aratam ca sarea este cea mai importanta cheltuiala pentru CNADR si fostul ministru al Ministerului Transporturilor, Ioan Rus, pe drumuri.

Gazeta de Cluj prefigura de acum câteva numere afacerile penale în care este implicat Georgel Mihuț, șeful de la Salina Dej.

Procurorii DNA l-au ridicat pe Mihuț și l-au acuzat de corupție. Dacă până acum se credea că relațiile cultivate de directorul Salina Dej, printre care și cu membrii familiei Hrebenciuc, îl pun pe Mihuț la adăpost de anchetele procurorilor, reținerea directorului dejean acuzat de corupție arată adevărata față a modului în care Salrom își administrează afacerea în teritoriu.

În momentul de față, Mihuț este reținut pentru fapte de corupție în dosarul Transferoviar. SIC.

Pentru cunoscatori, sau doar pentru cei perspicace, aici se inchide cercul.

Gazeta de Cluj a publicat câteva articole despre modul în care se fac afaceri la poarta Salinei Dej cu girul directorului instituției, Georgel Mihuț. Firmele preferate de Georgel Mihuț cumpără sarea la prețuri preferențiale, pentru ca ulterior să o revândă la un preț mai mare chiar la poarta instituției. Chiar dacă procurorii cercetează modul în care se fac aceste afaceri, directorul Salrom, Aurel Bucur, spune că a făcut și el o anchetă internă, dar nu a depistat nimic.

”În cadrul Salrom se va acționa conform legii. La data respectivă, am făcut o anchetă internă și s-a stabilit că toate contractele au fost încheiate în spiritul legii. Nu am avut motive să îl suspendăm pe domnul Mihuț”, explică Bucur.

De fapt, în decizia de menținere a lui Mihuț există și alte motive. Șefii Salrom au țesut o rețea de relații cu membrii familiei Hrebenciuc, ajunși și ei la zdup pentru fapte de corupție.

Aurel Bucur nu neagă faptul că face parte din cercul de apropiați al familiei Hrebenciuc, însă i se pare că alăturarea numelui lui de cel al lui Hrebenciuc este ”tendențioasă”.

”Ce doriți să spuneți prin veriga de legătură?! Mi se pare tendențioasă întrebarea dumneavoastră, insinuați că aș fi veriga de legătură între Hrebenciuc și cine? Faceți niște afirmații pe care nu cred că le puteți dovedi! Faptul că îl cunosc pe Hrebenciuc nu înseamnă nimic. Este o afirmație tendențioasă din partea dumneavoastră pentru că sunt milioane de oameni care îl cunosc pe domnul Hrebenciuc”, spune Bucur.

În privința reținerii lui Georgel Mihuț, șeful Salrom spune că dacă acesta va fi găsit vinovat nu va avea o problemă să îl primească în post.

”Acum am primit un referat de la DNA. Procurorii au obținut o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe care acum au prelungit-o la 29 de zile. Pe această perioadă domnul Mihuț va fi suspendat, dar nu va fi dat afară. Dacă va fi găsit vinovat, i se va desface contractul de muncă, dar dacă nu, se va întoarce”, spune șeful Salrom.

Gazeta de Cluj a prezentat cum la Salina Ocna Dej sunt abonate o serie de societăți comerciale, protejate indirect de directorul companiei de stat, Mihuț Georgel. Gazeta de Cluj vă prezintă o parte dintr-o anchetă derulată de procurori care vizează modul în care se încheie afacerile la poarta salinei dejene.

În Dosarul 52/P/2011, deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, au fost cercetați Constantin Cornel Ticus și Dumitru Blaga pentru infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată. Conform documentelor de la dosar, s-a hotărât ”disjungerea din prezenta cauză a aspectelor referitoare la vânzarea de către Societatea Națională a Sării SA către SC Agoras SRO a cantității de 61 271, 71 tone de sare la un preț mai mic decât prețul practicat pe piața internă, fapte ce vor face obiectul dosarului penal numărul 139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj”.

Conform informaţiilor obţinute de ziariştii Gazeta de Cluj, “transportatorul auto preferat de directorul salinei dejene este firma Cor&Gab, care primea pe tona de sare transportată 18 euro, în condiţiile în care aceeaşi societate transporta sare de la exploatarea de la Praid (judeţul Harghita) la 14 euro-tonă, iar transportul CFR este mult mai ieftin. În momentul de faţă, societatea preferată de director primeşte 16,5 euro/tonă la transport. O altă afacere pe care directorul o urmăreşte este externalizarea activităţilor de manevră CFU, deşi această activitate se desfăşoară acum în condiţii bune şi nu necesită nici o investiţie. Pe de altă parte, utilajele de producţie stau să pice, sunt deteriorate şi au nevoie de reparaţii dese. În această situaţie, investiţiile pe care le face directorul constau în geamuri termopan, laptopuri, plasme, telefoane mobile, camere de supraveghere a personalului”, mai arată informaţiile obţinute.

Societatea COR & GAB TRANS SRL, din judeţul Sălaj, este deţinută de Dana Ticus.

 

Firme preferate

EM Salt SRL primeşte discount de 15% şi apoi stă la poarta Salinei racolând micii beneficiari cărora le oferă un preţ mai mic cu 5% şi toate acestea cu acordul directorului. O altă firmă care primeşte facilităţi, fiind şi ea sub “protecţia”, directorului este firma Nusi Serv este deţinută de familia BESENYEI, ERZSEBET  şi NICOLAE.

 

10 km pătraţi de sare la Salina Dej

Zăcământul de sare din Dej are o suprafaţă de circa 10 km pătraţi, fiind dispus sub forma unei lentile. Potenţialul de exploatare al acestui zăcământ este de cel puţin 100 de ani. Rezervele sunt dispuse pe şapte nivele, iar în prezent exploatarea se face abia în miezul “lentilei”. Dacă sarea extrasă din alte unităţi are un procent de NaCl de 2-3%, cea din Ocna Dej are o concentraţie de 98-99%. Deși salina ar putea produce 600.000 de tone de sare anual, capacitatea este folosită doar la jumătate şi are o rentabilitate de 20%.