Scrisoare deschisa adresata domnului Presedinte Klaus Werner Iohannis

eu

Sunt unul din cetatenii romani care v-au votat. Locuiesc in comuna Floresti, judetul Cluj. In 16 noiembrie 2014,potrivit datelor oficiale comunicate de Biroul Electoral Judeţean, în comună au fost exprimate 15.596 de voturi valabile.Dintre acestea, Dumneavoastra ati obţinut 12.915, adică 82.80%, iar Victor Ponta numai 2.681, adică 17.19%.

Va semnalez o situatie pe care dealtfel am petitionat-o atat catre Biroul de Probleme Cetatenesti, cat si Biroului de Presa al Institutiei Presedentiale.

Sunt convins ca potrivit prerogativelor de care dispune Presedintele Romaniei, aveti parghiile necesare rezolvarii unei situatii ce tinde sa devina o problema fara rezolvare pentru Executivul Romaniei. Nu mai vorbesc de reprezentantul guvernului in teritoriu.

Voi reda intocmai textul petitiei ce va este adresata, deoarece cuprinde succint problematica destul de complexa a unor oameni care cred in Dumneavoastra si in capacitatea de solutionare a unei probleme.

                     Catre

PRESEDINTELE ROMANIEI    

                                     

                             DOMNULE PRESEDINTE ,

Subsemnatul Horia-Eugen Cristea, domiciliat in …, formulez prezenta ,

                                  PETITIE  ,

 solicitandu-va ,ca dumneavoastra in calitate de Presedinte al Romaniei si implicit garant al Constitutiei , sa va implicati, altfel incat sa-mi fie respectat dreptul la un mediu sanatos ,prevazut de art. 35 din Constitutia Romaniei .

ARTICOLUL 35 din Constitutia Romaniei, prevede urmatoarele:
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.                            (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Totodata, legislatia  europena, la care Romania a aderat, consfiinteste dreptul la a nu-mi fi tulburata linistita posesie a imobilului pe care l-am cumparat cu buna credinta.Va invederez faptul ca,in localitatea Floresti, judet Cluj , functioneaza o ferma avicola in mijlocul unui cartierului de locuinte in care am domiciliul.   INFRACTIUNEA A FOST RIDICATA LA RANG DE ORDINE PUBLICA , fara ca cineva sa raspunda penal pentru situatia creata , mai mult decat atat, totul functioneaza ca o situatie de normalitate. Nu este normal ca eu sa suport mirosul dejectiilor acestei ferme avicole, punandu-mi in pericol sanatatea mea si a familiei , pentru faptul ca, institutiile statului nu-si fac treaba.Apoi, nu este de datoria mea sa cercetez cine este vinovat pentru situatia creata sau daca exista probleme de mediu intr-o zona rezidentiala asa cum mi s-a spus.Responsabile pentru situatia creata  sunt urmatoarele institutii: A.R.P.M. Cluj;     Directia de Sanatate Publica Cluj ; Prefectura Cluj.

                  Institutii care sfideaza prin deciziile lor drepturile mele prevazute in Constitutia Romaniei si  Conventia Europeana al Drepturilor Omului , -respectiv : Dreptul la un mediu sanatos ; Dreptul la viata privata.                         -Activitatea Societatii comerciale  BRAVINVEST SRL, cu sediul social în Floreşti, str. Prof. Ioan Rusu, nr.129, jud. Cluj, nr. de înmatriculare la registrul comertului J/12/4457/16.10.2007, Cod Unic de inregistrare RO 22577310, care desfasoara  activitǎţii de creştere intensivǎ a păsărilor de carne, pe amplasamentul din localitatea Floreşti, jud. Cluj, fosta Avicola Floreşti, Ferma 17 şi Ferma 18, functioneaza cu incalcarea prevederilor  prevederilor OMS nr. 119/2014 , in ceea ce priveste distanta fata de zonele locuite (1 000 m – pentru fermele cu peste 500 de pasari).                                        

     AMPLASAMENT VECHI, LEGE NOUA!                                                                 

In momentul emiterii autorizatiei integrate de mediu nr.15 NV 6 din 21.06.2006 era in vigoare OMS nr.536/1997 ; Astfel pentru autorizarea acestei activitati, trebuia respectata distanta de 1000 m fata de zonele locuite . Aceasta cerinta nu este indeplinita nici fata de locuintele vechi din comuna Floresti situate la drumul national, fata de care exista o distanta masurata de 890 m. Deci sub 1000 m. Mai mult decat atat, in momentul autorizarii erau edificate blocurile ANL la o distanta mai mica de 300 m. In momentul revizuirii autorizatiei integrate de mediu la data de 30.05.2011 nu exista intocmit  un studiu de impact in ceea ce priveste impactul asupra sanatatii populatiei. Exista locuinte amplasate si la 20 m fata de aceasta ferma , locuinta subsemnatului fiind la o distanta de…m. Aceasta ferma avicola infecta emana mirosuri de nesuportat , mai mult decat atat pune in pericol sanatatea populatiei prin particulele in suspensie si pulberile  pe care le genereaza . Mirosurile degajate de aceasta ferma  sunt atat de persistente incat lesini. Geamurile locuintei trebuie tinute inchise, in casa nu este aer. Poluarea generata de catre aceasta unitate de productie este cu mult peste normele legale ( in perioada de depopulare care dureaza aproximativ o luna  din doua)!                                                    

Institutiile in cauza, precum A.R.P.M.Cluj , Directia de Sanatate Publica Cluj,  Prefectura Cluj, niciodata nu o sa rezolve  situatia mizera creata , deoarece cu acordul lor s-a permis aceasta faradelege!

Acesti indivizi care ocupa functii de raspundere in institutiile la care am facut referire, inteleg sa formuleze raspunsuri sfidatoare, fara sa intreprinda ceva concret.  Va rog, sa va implicati pentru stabilirea ordinii publice in localitatea in care locuiesc.  Ca si jurnalist, am incercat pe site-ul voceaclujului.ro, sa evidentiez aspecte legate de neconformitatea situatiei de la Floresti.                       

 

15 septembrie  2015                                      Cu respect,

ing. Horia-Eugen Cristea