Rudi Varga, omul care a pus bazele dezvoltării Gilăului, s-a stins din viață

 

A murit  bulibașa Rudi Varga, un adevărat bărbat , care prin acțiunile lui, a dovedit că nu contează absolut deloc culoarea pielii, ci caracterul. Am fost în casă la Rudi Varga și m-a primit cu ospitalitatea și  căldura care l-a făcut cunoscut în toată România.

Nu a ascuns niciodată faptul că este țigan la origine, spulberând în felul lui, mitul discriminării unei etnii, care are de dăruit multe, cu condiția să fie înțeleasă.

A fost unul din ctitorii Gilăului modern, omul care a ajutat cu banii săi la construcția școlii din Gilău. Dacă pe vremuri, domnitorii români erau înmormântați în curtea mănăstirilor pe care le ridicau, atunci Rudi Varga ar fi trebuit înmormântat cu onoruri în curtea Primăriei Gilău.

Și-a trimis copiii la școală, una din fetele sale, Dana Varga fiind actualmente consilier al premierului României.

Dincolo de atitudinea nepotrivită și scandalul iscat legat de faptul că va fi inmormântat la 20 m de Monumentul Eroilor, un loc care eu cred că este extrem de puțin fată de ce a făcut Rudi Varga pentru comunitatea romă, dar si pentru extrem de multi romani, cred că sufletul său va rămâne de-a pururi lângă cei care l-au iubit.

Nici un primar sau viceprimar, credem noi, nu poate contesta personalitatea lui Rudi Varga, meritele sale. Dacă veti trece prin Gilău, numele său este pe buzele tuturor. Sunt oameni care il plâng, auzi zeci de povești de la cei pe care i-a ajutat în viață.

Oricine stie unde e casa lui Rudi Varga, in Gilău, putini sunt cei care stiu cine-i viceprimar sau primar.

Nu mă voi referi la cei care încearcă să îi întineze memoria acum, după ce a murit. Nu i s-au putut opune cât timp a trăit.

„Cei care l-au iubit, cei care l-au cunoscut, cei care i-au fost alături tatălui meu pe parcursul vieții sale, cei care l-au susținut si urmat sunt așteptați pentru a-și lua rămas bun de la cel ce-a fost Varga Rudolf, ( Rudy ) tată, bunic, străbunic și unul dintre primii și puținii lideri care s-au implicat în Mișcarea Romilor din România anilor 90.
Tatăl meu va fi depus la cimitirul din comuna Gilău, județul Cluj, slujba se va tine începand cu ora 12 pe strada Morii, numărul 1047.
Din motive organizatorice și personale, înmormântarea va avea loc miercuri, 09 ianuarie, la ora 12:00.” -Dana Varga

La revedere Rudi…Ne-om întâlni în cer…

A consemnat Horia-Eugen CristeaLeave a Comment