România-stadiu stat capturat-deutschlandfunk.de ?

Specialiștii în științe politice numesc ”state capture” situația în care un grup restrâns al mafiei preia instituțiile statului. Nu este cazul în România. Dar ce s-a întâmplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.

Jurnaliștii postului național de radio din Germania au realizat un documentar despre PSD și Liviu Dragnea, care a fost difuzat în rețeaua lor specializată în știri și informații, www.deutschlandfunk.de.

Norbert Mappes-Niediek

„Centrele europene de putere sunt diferite. Dar aici, în satele din jurul orăşelului Alexandria, poate fi găsit unul dintre ele – şi nu este unul neimportant. Liviu Dragnea (56) trăieşte şi locuieşte aici de 56 de ani, omul puternic în judeţul Teleorman, o zonă rurală pe cursul de jos al Dunării.

De mai bine de o decadă, inginerul de formaţie a jucat de asemenea un rol important pe scena politică din Bucureşti, la 80 de kilometri depărtare. De mai bine de trei ani este preşedintele Partidului Social Democrat – PSD.

În această calitate, Liviu Dragnea orchestrează politica ţării şi împarte poziţiile de top. Social-democraţii, sau PSD pe scurt, şi predecesorul lor, Frontul Salvării Naţionale, s-au evidenţiat drept cel mai puternic partid al alegerilor din România, din 1990 încoace. Iar aici, în cercul Teleorman, ei au fost întotdeauna fără limite.

„Pentru că în realitate există doar un singur partid. Pe hârtie există şi o opoziţie, dar numai acolo. În realitate, fac afaceri între ele, au contracte, se susţin reciproc, iar cooperarea se extinde la acţiunea politică”, mai scriu germanii.

”România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei. 

Condamnat pentru fraudă la alegeri și corupție

Carmen Dumitrescu a studiat științe politice și a fost editor la un ziar local. Când nu a mai dorit să ceară depindă de banii politicienilor pentru a tipări ziarul, împreună cu o prietenă au înființat propriul lor ziar, unul liber, menit să trăiască doar din publicitatea venită de la companiile private. ”Oamenii au fost uimiți și șocați că am batjocorit politicienii”.

În condițiile în care Liviu Dragnea, care a fost condamnat pentru fraude electorale și corupție, a dorit să își asigure impunitatea, atât pentru el cât și pentru oamenii lui, printr-o amnistie generoasă, în țară s-a creat o stare puternică de indignare.

”Am chemat oamenii la protest, aici în Alexandria. Asta e ceva ce nu faci ca jurnalist. Nimeni altcineva nu a făcut-o. Dar cineva a trebuit să o facă”.

Clienții de publicitate au plecat unul după altul, în zilele următoare. Carmen Dumitrescu și prietena ei au continuat oricum – online. Cu numărul de clicuri, ajung acum la nivelul ziarelor mari din București, chiar dacă scriu doar despre județul Teleorman.

”Asta e fenomenal aici: cumva am devenit semnificativi la nivel național, pur și simplu rămânând locali”.

După discuții cu jurnaliști și politicieni, acesta a descoperit că PSD seamănă foarte puțin cu partidele surori din Europa, că partidul se regăsește într-o confuzie ideologică și găsește similitudini cu Fidezs din Ungaria. ”Social-democrații din România. Un partid se uită pe sine” este rezultatul acestei documentări. Jurnalistul vorbește despre ”party capture”, sau capturarea partidului de către un cerc de apropiați ai lui Liviu Dragnea, majoritatea din Teleorman.

Articolul preluat din www.deutschlandfunk.de are și o variantă audio, mai extinsă decât textul publicat pe site, pe care îl redăm mai jos

Articolul original si audio aici

Subscribe To Our Newsletter

Breaking News : Cutremur în Sălaj resimțit la Cluj-Napoca

  "În urmă cu puțin timp, în zona Crișana, din judetul Sălaj (la 3 km...

Închide