28/11/2020

România, raiul pensiilor speciale : parlamentari, procurori, judecători, polițiști, SRI, MAPN și alții !

România a devenit raiul pensiilor speciale. Dacă pensia minimă este de 700 de lei,  pensia unei persoane cu dizabilitati după 20 de ani de cotizare este 800 de lei, haideți să vedem cum stau adevărații cetățeni ai României :

În România există în prezent cel puțin 7.345 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de 6.600 lei, de șapte ori mai mult față de pensia medie . Potrivit calculelor Inițiativa pentru o Justiție Curată, în baza informațiilor oferite de Ministerul Muncii, în luna mai 2016 s-au plătit peste 55,5 milioane lei pensii de serviciu, magistrații și personalul auxiliar din justiție reprezentând 66% din beneficiarii pensiilor speciale. Pensiile militare nu sunt luate în calcul, fiind gestionate de MapN, Ministeul de Inerne și SRI.

Daniel Oajdea arată că sunt șapte categorii de pensii speciale sau de serviciu în prezent.

Pensii Speciale după Număr
Beneficiari Număr
Judecători și procurori 3227
Personal auxiliar justiție 1627
Aviație 1305
Corp Diplomatic 640
Parlament 503
Curtea de Conturi 43

*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu

Pensii Speciale după Valoarea Medie
Beneficiari Pensie medie (lei)
Aviație 10973
Judecători și procurori 9403
Curtea de Conturi 7750
Corp Diplomatic 5036
Personal auxiliar justiție 3589
Parlament 2876

*nu sunt incluse pensiile militare de serviciu

Magistrații și personalul auxiliar – două treimi din beneficiarii pensiilor speciale

Cea mai consistentă categorie de „pensionari speciali” este a foștilor magistrați, care își primesc pensiile în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

În luna mai, existau 3.227 de foști procurori și judecători care primeau pensii speciale, valoarea medie a acestora fiind de 9.403 lei. Potrivit legislației, pensiile acestor persoane au fost calculate la 80% din indemnizația de încadrare brută lunară sau salariul de bază brut lunar, plus sporurile avute, în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

De această pensie beneficiază, la împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii și procurorii care au o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani. De asemenea, mai sunt și alte meserii asimilate celei magistrat (magistrat financiar sau consilier de conturi, magistrat asistent etc) care pot primi pensia de serviciu, chiar și înainte de 60 de ani, dacă vechimea în funcție este de minimum 25 de ani.

Din același domeniu, în baza Legii 130/2015 se plăteau în luna mai 1.627 de pensii de serviciu personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și personalului care funcționează în cadrul Institutului de Expertize Criminalistice. Potrivit datelor Ministerului Muncii, valoarea medie a acestor pensii era de 3.589 lei. Cuantumul pensiei reprezintă 80% din media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de pensionare, pentru obținerea acestui tip de pensie fiind necesară atingerea vârstei de 60 de ani și o vechime de minimum 25 de ani în specialitate.

Aviatorii și personalul de bord – cea mai mare pensie specială medie

pie chart pensiiDe departe cele mai mari pensii se acordă foștilor angajați din domeniul aeronautic, în baza Legii 223/2007, completată anul trecut.

La nivelul lunii mai, existau 1.305 beneficiari ai unor astfel de pensii de serviciu, valoarea medie a unei pensii fiind de 10.973 lei. „Baza de calcul a pensiei o reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de înscriere la pensia de serviciu”, au notat reprezentanții guvernamentali în documentul citat.

Beneficiari sunt piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru, parașutiști sau personal de inspecție de zbor, cu vârsta de minimum 50 de ani și cel puțin 20 de ani vechime ca personal aeronavigant. De asemenea, beneficiază de această pensie foști navigatori, mecanici sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave cu vârsta de minimum 52 de ani și o vechime de cel puțin 25 de ani în acest sector.

Diplomații

În baza Legii 216/2015, 640 de foști angajați ai Corpului Diplomatic și Consular al României primesc pensii de serviciu, valoarea pensiei medii în acest sector fiind de 5.036 lei. Beneficiarii trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și 15 ani vechime pe astfel de funcții, baza de calcul fiind 80% din salariul de bază brut lunar corespunzător încadrării în funcția de execuție deținută în administrația centrală, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate.

Parlamentarii

Cea de-a cincea categorie din punct de vedere al numărului de beneficiari la nivelul lunii mai este a parlamentarilor, care primesc pensii de serviciu în baza Legii 215/2015, care a completat Legea 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.

În luna mai existau 503 foști senatori și deputați care beneficiau ce această pensie, cuantumul mediu al pensiei fiind de 2.876 lei. Condițiile pentru a primi această pensie este de a avea măcar un mandat întreg de parlamentar (potrivit legii, între 14 și 14 ani în Parlament), stagiu de cotizare de 30 de ani și vârsta de cel puțin 60 de ani. Baza de calcul o reprezintă 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.

Și auditorii Curții de Conturi s-au înscris pentru pensii speciale

De asemenea, potrivit guvernanților, 43 de persoane beneficiază de pensie de serviciu în baza Legii 7/2016 care a modificat Legea 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. După această modificare, se estimează că vor exista 500 de foști auditori publici externi ai Curții de Conturi care vor beneficia de pensie de serviciu, valoarea medie a unei pensii urmând să fie de 7.800 lei. Și la nivelul lunii mai, cele 43 de persoane beneficiare aveau o pensie medie de 7.750 lei.

Foștii auditori trebuie să aibă vârsta standard de pensionare și vechime de cel puțin 14 ani în cadrul Curții de Conturi sau de cel puțin 4 ani, doar că pentru fiecare an până la 14 se va scădea cuantumul pensiei cu 1%.

Baza de calcul este 80% din media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzător ultimelor 12 luni de actvitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. De această pensie beneficiază și consilierii de conturi, baza de calcul fiind 80% din salariul de bază lunar brut și sporurile avute în ultima lună de dinaintea pensionării.

Pensiile militare de stat sunt gesionate separat

Numărul beneficiarilor și suma totală a pensiilor plătită lunar sunt mai mari deoarece în calcul nu au fost luate pensiile militare de stat, Guvernul menționând că acestea nu mai sunt din ianuarie 2015 în sistemul public de pensii:

Competența gestionării lor le revine instituțiilor militare implicate, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și Serviciul Român de Informații.

Pensiile militare se acordă în baza Legii 223/2015 și sunt de trei tipuri. De ele beneficiază militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Pensiile militare se pot acorda pentru limită de vârstă, anticipat sau anticipat parțial, în funcție de perioada de cotizare sau dacă solicitanții au fost trecuți în rezervă din varii motive.

Sursa : Daniel Oajdă, justitiecurată.ro

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Subscribe To Our Newsletter

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
5 februarie, ziua căderii guvernului Orban

Adio, PNL ! ”Un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate și Educație este un...

Închide