Romania cere statut legal pentru romanii din Serbia amenintand cu blocarea negocierilor de aderare a acesteia la UE

Se stie ca cea mai buna diplomatie e aceea care se face asiduu, consistent si pe tacute, fara declaratii pompoase la televizor (pe model basist), de naura a inflama relatiile intre state. Asa se face ca aflam din strainatate despre eforturile autoritatilor romane de a proteja minoritatile romanesti traditionale din tarile vecine.

In conformitate cu agentia sarba de stiri Vecernje Novosti,  Romania si Bulgaria s-au alaturat Croatiei si se opun continuarii negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana.  Ambele tari s-au aratat ingrijorate in legatura situatia drepturilor minoritatilor de pe teritoriul Serbiei.

Presedintia si Guvernul Romaniei solicita insistent rezolvarea problemei Vlahilor si cere locuri garantate in parlamentul sarb pentru minoritatea romana, pe modelul parlamentului de la Bucuresti.

Agentia sarba de stiri informeaza ca atat Romania cat si Bulgaria „s-au alaturat pe tacute” politicii de promovate de Croatia relativ la aderarea Serbiei la UE.

Este cunoscuta opozitia Croatiei cu privire la acest subiect. Dealtfel oficialitatile croate fac un loby puternic in capitalele europene cautand sprijin pentru blocarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE. Mai exact, Zagrebul se opune deschiderii capitolului 23 al negocierilor si solicita suspendarea acestuia pana cand Belgradul va reglementa situatia etnicilor croati de pe teritoriul Serbiei. Croatia solicita de asemenea si reglementarea cooperarii intre Serbia si Tribunalul International de la Haga si recunoasterea de catre partea sarba a jurisdictiei acestui tribunal in judecarea si condamnarea crimelor de razboi comise in fosta Iugoslavie.

In acest context, Romania a identificat sansa de a-si reitera si, eventual, impune vechile sale solicitari in legatura cu minoritatea romana traitoare in Serbia „mai ales in ceea ce priveste cresterea participarii reprezentantilor sai (ai minoritatii) la toate nivelele administratiei locale si centrale din Serbia”, subliniaza agentia sarba.

Spre deosebire de Croatia care se opune total deschiderii negocierilor pe capitolul 23 pana cand Serbia nu solutioneaza problemele cu minoritatea croata si cu tribunalul de la Haga, daca presiunile celorlalte state europene ar deveni prea puternice, autoritatile romane si bulgare ar putea fi de acord  continuarea negocierilor cu conditia ca in documentul de deschidere a capitolului 23 sa fie mentionat in clar ca negocierile pe acest capitol nu se vor putea inchide pana cand Serbia nu va onora toate solicitarile celor doua state, urmand ca autoritatile de la Belgrad sa intreprinda demersurile necesare pe parcursul negocierilor si nu, neaparat, inainte de inceperea acestora.

Pe acest subiect, oficiali de la Belgrad declara ca sunt decisi sa continue si sa dezvolte politica de buna vecinatate cu cele trei tari (Romania, Croatia si Bulgaria) si ca vor incerca sa rezolve toate problemele reclamate de acestea prin discutii bilaterale.

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian Dezan
Adrian Dezan
4 years ago

asta face romania pentru noi??? ne ajuta ca si pina acuma,adica cu nimic. multumim de ajutorul vostru sarcastic…

Subscribe To Our Newsletter

Efectele bigotismului national. Romania are cea mai mare proportie de mame minore din UE

Traiasca bigotismul, fariseismul si ipocrizia care ne-au adus pe primul loc in UE la numarul...

Închide