Romania, asasinata financiar si imbolnavita de mafia gulerelor albe

Mafia se pare ca a penetrat toate structurile. Inclusiv cea medicala. Luncanii medici, sunt cei care devalizeaza prin furt, trafic de influenta si grup infractional organizat, ce a mai ramas din santatatea noastra,

Dr Catalin Petrencic :Propaganda a inceput sa dezinformeze!

Au aparut si vor apare articole de presa care vor vorbi despre “veniturile nesimtite” ale medicilor de familie. CNAS va da informatii si exemple despre aceste venituri. Am trecut prin astfel de dezinformari si in 2011 si in 2015. Presa, neinformata, va cadea prada acestor informatii si le va prezenta fara sa se informeze si din alte surse. Pentru a ajuta presa sa aiba o imagine clara asupra acestor “venituri nesimtite”, am facut simulari asupra veniturilor CABINETELOR si a veniturilor MEDICILOR. Am luat in calcul un minim de 50% cheltuieli de functionare, desi cheltuielile sunt cu mult mai mari, putand ajunge la 80-90%. Dar, pentru a nu se spune ca ne tinem partea, am luat in calcul doar 50% pentru a se vedea, comparativ cu salariile brute ale angajatilor Caselor de asigurari, unde se afla fiecare categorie de medic.

In calcul am luat liste medii de asigurati, media fiind cea de la nivel national a populatiei pe grupe de varsta.

Sunt curios, cand CNAS va vorbi despre “veniturile medicilor de familie”, va vorbi si despre veniturile angajatilor sai? Sigur nu. Dar poate intreaba presa.

Am si eu o intrebare, bineinteles retorica: cu cat este mai important un Presedinte – director general sau un sef serviciu in sistemul de asigurari de sanatate pentru a avea un venit brut mai mare decat un medic specialist sau medic primar? Face el mai mult pentru asigurati decat face un medic de familie?

„Pentru ca medicina de familie să fie eficientă este nevoie, în primul rând, de eliminarea birocraţiei. Este problema principală care putea fi soluţionată de Guvern şi pentru care nu trebuie decât interesul Ministerului Sănătăţii. În al doilea rând, se impune creşterea semnificativă a veniturilor medicilor de familie, în paralel cu responsabilizarea şi punerea în valoare a medicilor de familie în interiorul sistemului sanitar”, spune Buşoi, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.

Moment zero în medicina de familie din România

Decidenții noștri nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate.O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice.

Astăzi ne aflăm la momentul în care am decis să renunțăm la aceste practici păguboase. Alături, medici de familie și pacienți, am solicitat o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește – sănătatea pacientului, prin trei puncte esențiale:
1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din României.
2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate.
3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

Așa cum s-a anunțat deja, începând de la 1.01.2018, medicii de familie au decis să renunțe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiționale, astfel că astăzi, 3.01. 2018, cel puțin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menționăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanță în ceea ce privește Asistența Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discreta a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislația în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanții medicilor de familie au oferit soluții practice, rapide, coerente, în timp record.

Protestul medicilor de familie este susținut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii județene ale medicilor precum și de principalele asociații de pacienți din România.
Medicii de familie aduc la cunoștiința opiniei publice pe această cale că își mențin punctele de vedere și principalele revendicări, în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărțuire, insistență din partea caselor județene de asigurari de sănătate.

Medicii de familie au transmis problemele lor și Președinției României, singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate in Strategia națională.

Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru însănătoșirea sistemului românesc de sănătate și implicit a populației.

Guvernul nu poate introduce o noua taxa de poluare pana nu restituie banii celor care au platit-o

Pe langa blocajul dur instituit prin zvonistica imperba,legata de reintroducerea unei noi taxe de poluare,...

Închide