Reverberatii pe siguranta nationala dupa vizita lui Macron cu Horia Sulea

Am avut o discutie ampla cu primarul Florestiului, Horia Sulea, in contextul vizitei presedintelui Frantei, pe subiectul sigurantei nationale a Romaniei. Voi schita hexagonul S.M.A.R.T., descris de acesta in mod succint, ca baza a discutiilor viitoare consacrate unei comisii PNL, care va fi axata pe problematica sigurantei nationale.

  1. Problema nivelului de trai si a migratiei. Aceasta problema este un vector de dezvoltare sau de esec al oricaror politici economice, ce tintesc dezvoltarea unei natiuni. Hemoragia cronica de  tineri care parasesc Romania, poate inceta doar prin alinierea veniturilor cu cele vestice. Investitiile straine, apar in tari cu o buna predictibilitate economica, cu o stabilitate politica in valori democratice. Aceste investitii, la care trebuie adaugata o relaxare fiscala pe termen lung trebuie dublate de o politica de investitii in infrastructura si energie extrem de energica. Altfel, in 5 ani Romania va suferi o infrangere fara precedent prin pierderea resursei umane ca motor de dezvoltare al natiunii. Migratia ilegala spre Romania trebuie stopata ferm.
  2. Problema inzestrarii Armatei Romane. In prezenta lui Macron, Airbus Helicopters si IAR Brasov au anuntat ca extind cooperarea exclusiva in ceea ce priveste elicopterul multirol la 15 ani. Este bine ca aducem know-how si aport tehnologic in Romania, fara a ne obliga sa inzestram numai cu acest tip de elicopter . Totodata, trebuie ca sa tinem cont de alianta cu partenerul strategic, USA, in abordarea unei strategii comune pe termen lung.
  3. Schengen. In conferinta comuna cu Iohannis, Macron si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, insa a adaugat ca „Europa spatiului Schengen nu functioneaza bine”. Este mai important astazi geostrategic vorbind, pentru Europa, ca Romania sa faca parte din Schengen decat pentru noi sa aderam la Schengen. Prin marii sai domnitori si conducatori de osti, in istoria sa,  Romania a aparat crestinatatea fara a semna tratate. Am dovedit atunci si dovedim oricand acum, ca suntem dispusi sa aratam  ca valorile crestine nu sunt negociabile, cu sau fara tratate semnate.
  4. Invatamant orientat spre piata. Nu mai putem continua sa producem pe banda rulanta posesori de diplome de licenta care sa nu practice ce au invatat, sa fie nevoiti sa plece la munca subcalificata din cauza ca nu stiu carte. Integrarea invatamantului cu practica efectiva, poate duce in cativa ani la repere economice stabile, orintate pe relatia cerere-oferta.
  5. Anticoruptie In fata comunitatii franceze adunate la Ambasada Frantei, Macron a sustinut ca atat Iohannis, cat si Tudose l-au asigurat ca reforma Justitiei se va face in asa fel incat Romania sa nu se abata de la lupta anticoruptie. Este important sa terminam cu declaratiile pompoase, urmate de lovituri pe la spate. Nu pot sa nu remarc atacul ministrului Justitiei la statul de drept, ce va genera din nou miscari de strada, cu repercusiuni asupra imaginii Romaniei. Avem nevoie de un stat de drept, nu de improvizatii facute pe genunchi.
  6. Schimbarea mentalitatii la nivel de masa.  Daca nu vom intelege ca este imperios necesar ca securitatea nationala sa o percepem ca pe un drept  individual, ce ne va conferi verticalitate si onoare, nu vom reveni la ceea ce suntem de fapt.

 

Subscribe To Our Newsletter

Lazar Augustin, „upercut” in barbia lui Tudorel Toader

”Avand in vedere solicitarile mass-media de a se comunica un punct de vedere referitor la...

Închide