Retrocedările la control, domnule Boc ! Ce facem cu cei care au murit la evacuare ?

 

Guvernul Boc nu a emis normele de aplicare a legii 1/2009, cunoscută ca si legea Voiculescu. Cate persoane au fost evacuate, din acest motiv ?

Oana Florea, presedine Facias in 2009, a dat in judecata Guvernul Boc, pentru lipsa normelor de aplicare a legii 1/2009 si a castigat. Ce se intampla cu proprietarii si chiriasii afectati de acest vid legislativ, creat de Boc, in urma conflictelor  Basescu-Voiculescu ? Ma refer la cei care au murit la evacuare, stimabile domn primar, fost premier Boc.

„Timp de peste nouă luni, Guvernul Boc, dominat de absurde ambiţii politice, a sfidat legea şi drepturile legitime ale cetăţenilor români. În toată această perioadă, persoane de bună credinţă, ajunse, de regulă, la vârste înaintate, au fost evacuate din propriile case, deşi exista o lege care le proteja explicit interesele. 

„În timp ce mafia retrocedărilor îşi desăvârşea opera, Guvernul Boc împreună cu Traian Băsescu făceau eforturi instituţionale pentru a împiedică aplicarea Legii 1/2009. Legea proteja atât drepturile chiriaşilor, cât şi pe cele ale proprietarilor, după ce statul român demonstrase inechitate şi iresponsabilitate ani la rândul în această problema”, potrivit sursei citate.
Între 3 februarie 2009 şi 1 septembrie 2010 – timp de mai bine de un an, sute de cazuri au avut parte de soluţii în instanţă, însă nu au putut beneficia de prevederile Legii 1/2009, deşi această era în vigoare, notează FACIAS, potrivit căreia „Guvernul Boc a refuzat în toată această perioadă să emită normele metodologice prin care legea putea fi aplicată”.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) l-a atenţionat pe comisarul european pentru Justiţie, Libertăţi şi Securitate, Jacques Barrot, într-o scrisoare deschisă, asupra neîndeplinirii obligaţiei legale a Guvernului român de a emite normele metodologie de aplicare a Legii 1/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

FACIAS arată că nici la aproape trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile române nu au clarificat situaţia caselor naţionalizate.

„Nu poate fi lipsit de semnificaţie faptul că, la aproape trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile române nu intenţionează să clarifice situaţia retrocedărilor caselor naţionalizate. Astfel că, ne vedem nevoiţi să atragem atenţia asupra lipsei de transparenţă, neconcordanţei legislative, dar, mai ales, asupra lipsei unei practici judecătoreşti unitare la nivel naţional în ceea ce priveşte această problematică”, se precizează în scrisoarea adresată lui Jacques Barrot.

„După aproape nouă ani de când Legea 10/2001 a fost promulgată, permiţând revendicarea imobilelor naţionalizate, aproximativ două milioane de persoane se aşteaptă să fie evacuaţi din locuinţele cumpărate cu bună-credinţă de la statul român”, susţine Oana Florea, directorul executiv al FACIAS.

FACIAS aminteşte că în normele metodologice de aplicare a Legii 1/2009 se permite ca foştii proprietari să primească un echivalent bănesc atunci când restituirea în natură nu este posibilă.

„Legea ar fi permis ca fostul proprietar să fie despăgubit în echivalent bănesc de către statul român, singurul în măsură să plătească pentru greşeala sa, iar cumpărătorul de bună-credinţă nu ar mai fi fost evacuat. Numai că, această ultimă speranţă a fost spulberată, întrucât actualul Guvern al României nu a intenţionat niciodată ca această lege să fie aplicată, deoarece normele metodologice de aplicare nu au fost niciodată promulgate, făcând astfel dispoziţiile legale inaplicabile”, arată în scrisoarea deschisă Oana Florea.

De asemenea, directorul executiv al FACIAS denunţă şi faptul că instanţele române soluţionează diferit speţe cu aceaşi obiect, dând ca exemplu cetăţeni cărora „instanţele române au decis să le anuleze contractele de vânzare-cumpărare cu statul român în baza Legii 112/1995”.

„Exemplificăm astfel că instanţele române soluţionează în mod diferit speţe cu acelaşi obiect. Ne referim la miile de cetăţeni români cărora instanţele române au decis să le anuleze contractele de vânzare-cumpărare cu statul român în baza Legii 112/1995. Vă învederăm că aceşti cetăţeni, deşi au devenit proprietari în contractele de vânzare-cumpărare cu statul român, sunt aruncaţi în stradă din locuinţele lor”, se mai afirmă în scrisoarea deschisă.

Fundaţia consideră că nepublicarea normelor metodologice a Legii 1/2009 constituie un abuz la adresa românilor nevinovaţi care sunt chemaţi în instanţă şi apoi evacuaţi.

„Vă rugăm ca în plenitudinea prerogativelor dvs. să determinaţi Guvernul român să respecte legea pentru ca şi România să devină un stat de drept în care drepturile cetăţeanului sunt respectate, iar separaţia puterilor în stat să funcţioneze”, se arată în finalul scrisorii adresată vicepreşedintelui Comisiei Europene Jacques Barrot.

În virtutea acestui drept, Arhiepiscopia de Alba Iulia cere retrocedarea unui număr mare de clădiri din Cluj-Napoca, fiind vorba despre spaţii deţinute de Universitatea Babes-Bolyai, licee, biblioteci, grădiniţe, hoteluri, cămine de bătrâni, şcoli pentru persoane defavorizate, terenuri şi apartamente. Potrivit Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) Biserica Romano-Catolica a depus 63 de cereri de retrocedare pentru imobile din municipiul Cluj-Napoca.Leave a Comment