Restabilirea adevarului: Capitala ortodoxiei mondiale este la Istanbul

Ecumenical Patriarchate of Constantinople- Fener Greek Orthodox Patriarchate 6

Intr-o democratie, presa nu poate avea decat un singur Dumnezeu pe care sa-l slujeasca si acela este ADEVARUL si acesta trebuie aratat indiferent pe cine poate supara. A spune adevarul este singura datorie a unei prese independente. Cum in Romania presa independenta este la fel de rara ca floarea de colt, cei putin care suntem cu adevarat independenti, avem datoria de a prezenta adevarul chiar daca ne-am putea atrage ura unei largi parti a populatiei, in majoritate lipsita de informatie sau care nu doreste sa fie informata.

S-a vehiculat de multe ori in spatiul public romanesc o afirmatie mincinoasa care, conform principiului stalinist „calomniaza, calomniaza ca tot ramane ceva”, s-a raspandit mai repede ca ciuma in evul mediu. Ma refer la afirmatia ca in Turcia nu exista biserici ortodoxe si ca practicarea cultului ortodox nu este permisa.

Adevarul este exact pe dos. Istanbulul este, in fapt, capitala ortodoxiei mondiale echivalentul Romei pentru catolici si al Meccai pentru musulmani.  Acolo se afla cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creștin-ortodoxe: Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, Patriarhul de Constantinopol fiind „primus inter pares” (primul între egali) în raport cu ceilalți patriarhi creștin-ortodocși. Din 1991 și până în prezent patriarh de Constantinopol este Bartolomeu I, conform tradiției cel de-al 270-lea titular al scaunului episcopal din Constantinopol.

În istoria și literatura legilor canonice, Patriarhiei din Istanbul i s-au atribuit o serie de prerogative pe care nu le regăsim la alte Biserici ortodoxe autonome. Iata cateva dintre aceste prerogative cu punctele lor de referință : Drepturi egale cu Roma (stabilite la al Doilea Sinod Ecumenic, intarite si reiterate la al Patrulea si la  Sinoadele Cinci – Șase); Dreptul de a asculta apeluri referitoare la disputele între clerici (al Patrulea Sinod); Dreptul de a hirotoni episcopi pentru regiuni care sunt în afara limitelor canonice (al Patrulea Sinod); Dreptul de a stabili mănăstiri de tip stavropighie chiar și în teritoriile altor patriarhate (Epanagogele)

Ecumenical Patriarchate of Constantinople- Fener Greek Orthodox Patriarchate 3

Caracterul ecumenic (adica de conducator suprem) al Patriarhiei de Constantinopol/Istanbul este recunoscut si de autoritatile laice moderne. Comitetul pentru afaceri juridice şi drepturile omului al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat şi a recunoscut caracterul „ecumenic“ al Patriarhiei Constantinopolului in 2010.

Ecumenical Patriarchate of Constantinople- Fener Greek Orthodox Patriarchate 2

S-a mai spus de asemenea ca Romaniei nu ii este ingaduit sa aiba o biserica in Turcia. Adevarul este ca Romania are deja o biserica in Turcia. Se numeste „Sfanta Mucenita Parachevi”, este foarte frumoasa si excelent ingrijita de preotii romani trimis acolo de catre BOR.  Biserica Paraskevi este doar una dintre minunatele bisericute ortodoxe din Istanbul.   Locasul de cult al comunitatii ortodoxe romane se afla in partea europeana a orasului Istanbul, pe malul rasaritean al golfului „Cornul de Aur” – Halyc, in vechiul cartier bizantin „Prikidion”, pe strada Kalayci Bahcesi, nr. 2.

Dupa parerea mea personala locasul aceasta ar trebui sa constituie, pentru romanii care viziteaza orasul, un obiectiv care nu trebuie ratat. Este un loc absolut fabulos unde puteti descoperi foarte multe lucruri interesante despre istoria romanilor. Incurajez de asemenea pe oricine sa lase si o donatie sau sa aduca cu ei o carte pentru biblioteca ce se construieste acolo pentru comunitatea romaneasca din Istanbul, comunitate care este mai mare decat va imaginati.  Mai multe date si imagini despre biserica romaneasca din Istanbul aflati aici: /http://www.romaniaturkiye.ro/en/biserici-in-turcia/biserica-ortodoxa-romana-istanbul/

Biserica romaneasca este doar una dintre multe alte biserici ortodoxe raspandite de-a lungul si de-a latul Turciei. Date despre cateva alte biserici ortodoxe din Turcia puteti afla aici: http://www.crestinortodox.ro/tag/biserici+din+turcia/

Credinciosi adevarului si apararii drepturilor si libertatilor tuturor de a practica liber credinta, drept statuat in Carta Drepturilor Omului si intarit de Constitutia Romaniei, credem ca acum am reusit sa demontam minciunile xenofobe promovate de cei care vor sa creeze disensiuni si tensiuni in societatea romaneasca si care, din punctul meu de vedere sunt exacat la fel de rai ca si radicalii ISIS.