Remember Virgil Ardelean…

virgil

Virgil Ardelean a intrat in sistem dupa ce a absolvit clasa de Contrasabotaj a Scolii de Ofiteri Activi de Militie de la Baneasa. A detinut, de-a lungul anilor, nenumarate functii de conducere, dar numele sau va ramane legat intototdeauna de cel al Unitatii 0215, celebra „Doi s’ un sfert”, care a dominat vreme indelungata celelalte Servicii secrete din tara. In noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu semna decretul de trecere in rezerva a lui Virgil Ardelean, cu gradul de chestor general de Politie. Iar dupa doar o luna, acesta prelua de la fiul sau, Alin,  95 % din actiunile SC ARVIFOX Vision Security SRL. Numele firmei este mai mult decat relevant, ARVIFOX venind de la Ardelean VIrgil FOX, adica „Vulpe” in limba engleza. Este vorba despre o agentie de detectivi particulari, avand drept obiect principal de activitate, conform Codului CAEN declarat, munca de investigatii. „Vulpea” Ardelean se mai regaseste si in conducerea unei alte firme surori, ARVIPROT Security, care ofera servicii de protectie si garzi de corp.

De altfel, activitatea de filaj inerenta activitatii unei agentii de detectivi particulari este sprijinita printr-o alta firma de familie, care ofera tehnica necesara unei monitorizari profesioniste. Este vorba de catre societatea Sectag Eastern Europe, detinuta de fiul sau, Alin Ardelean, si care se ocupa de „comertul cu ridicata de componente si echipamente electronice de telecomunicatii”. Uluitor este insa faptul ca, in timp ce alte zeci de firme de detectivi au sucombat deja sau se zbat in ghearele falimentului, sub conducerea fostului sef al serviciului secret al Ministerului de Interne, ARVIFOX se descurca de minune. Astfel, imediat dupa ce Virgil Ardelean a devenit actionar majoritar, cifra de afaceri a firmei cu 23 de angajati a fost de 7,368 milioane lei, cu un un profit substantial de 4,698 milioane lei! Ceea ce, probabil, a si starnit invidia altor competitori, care tot carcotesc ca, desi membra cu drepturi depline a Patronatului Detectivilor Particulari din Romania, ARVIFOX nu ar fi de fapt decat un fel de SRI in miniatura. Creat special de catre Virgil Ardelean inainte de pensionarea sa fortata de catre dusmanii din alte Servicii.

După Revoluția din decembrie 1989, a îndeplinit funcțiile de adjunct al șefului Poliției Municipiului Cluj și apoi șef al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. În perioada cât a condus Poliția municipiului Cluj, el a dispus în anul 1994 un control la birourile Caritas, care patronau un celebru joc piramidal desfășurat în perioada 1991-1994 și care a păgubit 250.000 de români.

Colonelul de poliție Virgil Ardelean a fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 27 noiembrie 1997.

În anul 1998 generalul de brigadă dr. Virgil Ardelean a fost numit în funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI – UM 0962) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor. În martie 2001, prim-ministrul Adrian Năstase a emis OUG nr. 29 conferind atribuții largi UM 0962, inclusiv culegerea de informații privind siguranța națională, interceptarea telefoanelor, filajul, perchezițiile și confiscările fără mandat de la Parchet. În anul 2004, el a propus și s-a ocupat de crearea Unității de Afaceri Interne din MAI, care să ancheteze cazurile de corupție din rândul cadrelor MAI.

În perioada cât a condus DGIPI, a fost înaintat la gradele de general de divizie (cu 2 stele) la 1 decembrie 1999 și general de corp de armată (cu 3 stele) la 25 octombrie 2000.

În perioada iulie-august 2002, prin redenumirea gradelor odată cu demilitarizarea Poliției Române, gradul militar de general cu trei stele a fost echivalat cu gradul profesional de chestor șef de poliție. I s-a acordat gradul profesional de chestor general de poliție (cel mai înalt grad din ierarhia Poliției Române, echivalent cu cel militar de general cu 4 stele) la 1 martie 2004 .

Virgil Ardelean a demisionat din această funcție la data de 20 iulie 2006 în urma scandalului declanșat de dispariția sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. Alături de el, au mai demisionat din funcțiile îndeplinite și directorul SRI, Radu Timofte și directorul SIE, Gheorghe Fulga.

El și-a înaintat demisia pentru a doua oară în aprilie 2007, la învestirea noului ministru de Interne, Cristian David. Demisia i-a fost de această dată aprobată la începutul lunii mai 2007 .

Foto : Agerpress