Regina Ranitilor – Regina Soldat, uitata de edilii capitalei.

Romanii, sau cel putin autoritatile romane, nu stiu sa-si pretuiasca istoria si nici personalitatile care au marcat-o.

In timp ce Bucurestiul este impanzit de fel si fel de statui, una mai hidoasa si mai ciudata decat alta, aflu socat din postarea de pe Facebook a jurnalistei Elena Vijulie ca Regina Maria, nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, mare printesa a Marii Britanii si Irlandei de Nord, devenita Regina a Regatului Romaniei si sotie a Regelui Ferdinand, nu are absolut nicio statuie in capitala tarii!!!

Primarita Firea avea in plan sa ne faca cu ocazia Centenarului Unirii o statuie cel putin hidoasa… Un „monument” in forma de cactus cu un fel de deschidere care, sa-mi fie cu iertare, chiar daca nu ai o imaginatie perversa, te face sa crezi ca privesti un organ genital feminin. Noroc cu opinia publica care a dat cu ea de pamant, ca altfel ne pricopseam cu un alt kitsch. 

Asta in timp ce „Regina Soldat” este uitata complet de distinsa doamna, dar si de ceilalti edili ai Capitalei.

Sunt absolut socat, stupefiat, revoltat! ca cea mai importanta Regina a Romaniei, un personaj cheie din istorie, nu are niciun monument care sa le aminteasca bucurestenilor despre cine a fost aceasta „Regina a soldatilor”.

Nu, cred ca e ceva ireal… Altfel tind sa cred ca tara asta este condusa intr-adevar de imbecili, prosti, tampiti care nu-si cunosc istoria, sau pe care ii doare-n paispe de ea.

 

Cine a fost aceasta regina si de ce sa merite ea o statuie in Bucuresti, in defavoarea unui alt kitsch?

Ia sa vedem…

– Majestatea Sa s-a implicat inca dinainte de a deveni Regina in cauza soldatilor romani. Astfel ca, in anul 1913, in timpul razboiului din Balcani, Regina Maria merge sa viziteze o tabara romaneasca in apropiere de Sofia, ingrijorata de soarta soldatilor care au fost afectati de holera.

Ulterior, aceasta organizeaza o tabara medicala pentru ajutorarea acestora.

– Mai tarziu, Regina Maria a aparat si promovat pe toata perioada de neutralitatea din timpul Primului Razboi Mondial interesele si obiectivele Romaniei, pledand pentru apropierea acesteia de Antanta.

Având în vedere descendența sa regală anglo-rusă, Regina Maria trimite nenumarate scrisori catre regele George al V-lea si catre tarul Nicolae al II-lea, in care prezenta detaliat dorinta Romaniei de realizare a unui stat național unitar si suveran. Astfel, Regina Maria este considerata un important actor care a contribuit la realizarea Marii Unirii, alaturi de Regele Ferdinand si Partidul National Liberal.

In timpul Razboiului, Regina Maria s-a ocupat de buna functionare a serviciului de ambulante destinat frontului. Imbracata in straie de sora, Regina Maria isi petrece zilele in spitalele de campanie infiintate de ea, impartind medicamente, hrana, bautura si paturi suferinzilor.

„În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate.

– Contele Saint-Aulaire.

-Regina Maria a fost un excelent diplomat. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, a participat la Conferinta de Pace de la Paris unde a pledat pentru idealul unirii principatelor romane, si unde le-a reamintit liderilor occindetali despre sacrificiile facute de armata romana.

Asadar, nu ar fi mai bine ca de implinirea a 100 de ani de la Marea Unire, una dintre cele mai marcante personalitati din istoria Romaniei sa aiba si ea un monument in Capitala tarii pe care a iubit-o si pentru care s-a luptat?

Merita macar atat, sau e prea mult?

Ce ziceti?

(Regina Maria alaturi de nepotul Mihai I)

R. Moldova: Rogozin, declarat persona non grata.

Vicepremierul rus însărcinat cu industria de armament şi situaţia din Transnistria a fost declarat persona...

Închide