Reflectii marca Rosu Cristian, la cateva zile dupa ziua internationala HIV/SIDA

„Jur credinţă patriei mele România, jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii. Jur să respect legile ţării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu.” Asa a procedat Cristi Rosu in teatrele de operatiuni, acolo unde a fost trimis.

Ganduri

„Am intitulat o insiruire de ganduri despre ce inseamna a fi seropozitiv, despre puterea de a merge mai departe, chiar si atunci cand toate puntile iti par sfaramate, cand legaturile cu lumea se micsoareaza pana ajunge doar o linie a orizontului, un tel la care trebuie sa ajungi.
De unde aceasta putere? De unde puterea de a merge mai departe cand simti ca toate privirile sunt abatute asupra ta? Cand vezi in ceilalti din jur doar degete aratatoare indreptate spre tine ca un semn de acuza, cand intunericul si umbrele iti devin cei mai buni prieteni? Cand surasul din coltul gurii in tine este mai dureros decat o lacrima scursa pe obraz?
Aceasta putere vine din noi, din povara crucii pe care trebuie s-o ducem pana la capat, am invatat sa ridicam privirea si sa sfidam privirile acuzatoare pentru o vina de care nu ne facem partasi, sa mergem pe drumul drept fara a sovai cand in spate auzi soapte si rasete.


Sa ramai om este o provocare, sa-ti pastrezi umanitatea si sa raspunzi cu un zambet la provocari si acuze, este subtire extrem de subtire linia intre bine si rau, orice om lovit va riposta, dar NU NOI, noi nu avem dreptul, nu avem dreptul de a ne integra in societate, de a primi afectiune, pana si dreptul la viata uneori ne este contestat, traim cu groaza clipele cand suntem anuntati ca medicametele care pot amana SFARSITUL, lipsesc pentru o perioada.
Si totusi mergem mai departe, intr-o nesfarsita cursa a vietii pe zidul mortii, ne invartim in cerc cautand SPERANTA, cautand un loc unde sa ne putem simtii ca oameni intre oameni, in care politicienii sa nu te izoleze in locuri precum ciumatii sau cei din leprozerii(cazul de la Constanta).
Sa traiesti printre ceilalti semeni ai tai ascunzand in adancul sufletului un mare secret, sa-ti dozezi orice miscare orice gest care ar putea scoate la lumina acest secret, de aici izvoraste PUTEREA.
Incercam sa cladim familii, sa avem aspiratii si o dezvoltare sociala normala, multi au reusit, dar ceilati se zbat inca in taramul umbrelor, intr-o continua supravietuire cu ei insusi, ancorati inca in faza de neacceptare a statutului medical, in neputinta de a scutura de pe umerii lor povara unei vine inchipuite, a inchipuirilor ca sunt priviti si cercetati.
PUTEREA POZITIVA, vine din libertate, din a pasii ferm fara sa-ti mai pese de privirile celor din jur, sa ai puterea de a glumi si a rade cu ceilalti de boala, de a accepta ca sub soare fiecare suntem unici in felul nostru, ca impreuna generam diversitatea de culori ce intregesc pastelul societatii.
Traiti pozitiv, in ganduri in suflet si in societate, nimeni nu poarta o eticheta decat daca o accepta, a nu lasa fa si etichetat inseamna putere, de a sustine privirile apasatoare celorlati inseamna putere, de a raspunde clar intrebarilorsi curiozitatilor inseamna putere.”

N.R. :Cristian Roşu  este diagnosticat seropozitiv HIV. În anul 1995 era subofiţer al Armatei Române, într-un batalion cu destinaţie specială. Ultima misiune pentru el a fost în Angola – Misiune de Mentinerea Păcii. Malaria l-a răpus de doua ori în cele nouă luni petrecute departe de casă. A fost tratat în condiţii îndoielnice. În aprilie 1996 s-a întors în România, iar după trei zile de la sosire, a fost internat de urgenţă, diagnosticat ulterior, din nou cu malarie. Pe perioada spitalizării i s-au făcut o serie de analize, printre care și testul HIV. Cristian a aflat că este seropozitiv, dupa externare, într-o vizită la unitatea de care aparţinea. La poartă l-a întâmpinat un coleg spunându-i: “Băi sidosule vezi că ești așteptat la infirmerie.” La vremea aceea, rezultatul analizelor fusese transmis către unitate. Se pare că persoane neautorizate au citit raportul medical. Aşa se face că 800 de colegi ai subofiţerului știau ceea ce el nu aflase încă. Imaginaţi-vă șocul trăit. Roșu Cristian este trecut în rezervă din rândul forţelor armate. În acte se menţionează: “Boală contactată în timpul obligaţiunilor militare, inapt pe timp de pace, apt pe timp de război.”-dcnews.ro

 

 

HIV/SIDA, o tragedie nationala ascunsa ?

Cum să vorbeşti despre o tragedie care se întâmplă acum, lângă noi? Ce cuvinte să...

Închide