Reactia PNL la atacul declansat de PSD&ALDE asupra justitiei

Președintele PNL, Ludovic Orban, critică propunerile ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind modificarea legilor Justiției, arătând că acestea riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România.

Guvernul își dă arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justiție, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va caută să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai îndrăznească să declanșeze anchete împotriva protejaților din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de lupta împotriva opozanților”, a scris, miercuri, Orban, pe Facebook.

Guvernul isi da arama pe fata. Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in…

Posted by Ludovic Orban on 23 August 2017

El susține și că prin trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, aceasta riscă să se transforme într-o „falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații”.

„Suntem categoric împotrivă și ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor enormități care riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România”, subliniază Orban.

Ulterior, intr-o conferinta de presa, liderul opozitiei a reiterat pozitia fara de abuzurile impotriva justitie planificate de majoritatea PSD – ALDE.

Astfel, presedintele PNL Ludovic Orban a afirmat ca partidul sau va „lupta cu toate armele” impotriva initiativelor anuntate de ministrul Justitiei Tudorel Toader, despre care spune ca sunt „enormitati care risca sa distruga independenta puterii judecatoresti si sa puna sub semnul intrebarii democratia din Romania”. Orban sustine ca scoaterea „presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de justitie, care este politic, in nominalizarea acestora”

In aceeasi conferinta de presa, Orban a subliniat ca PNL se impotriveste in mod special inititiativei de scoatere a presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi si trecerea inspectiei judiciare in subordinea Ministerului. El a afirmat ca aceasta masura din urma este neconstitutionala, invocand art. 134 privind CSM. De asemenea, el a facut apel la magistrati si la societatea sa „ia pozitie”, insa a afirmat ca spera ca guvernul sa faca un pas in spate.

„Dupa ce au brevetat martea neagra, pesedistii vor sa breveteze si miercurea neagra, a spus Orban,” la sediul PNL. „Nu putem accepta ca justitia sa se intoarca in perioada Nastase – Rodica Stanoiu cand la partid se decidea cine sa fie anchetat si cine nu” mai spune Orban

„Consideram ca ambele  propuneri sunt nu paralele cu constitutia ci impotria constitutiei. Pai Presedintele Romaniei nu este membru al niciunui partid politic, om politic este mininistrul Justitiei care este membru al unui guvern numit politic si care asculta de partidul de la guvernare. Numirea procurorilor sefi de catre presedinte reprezinta singura garantie a non partizanatului politic. Iar in ceea ce priveste inspectia judiciara … ma mira ca un om cu asemenea experienta sa nu cunoasca constituti.  Exista o prevedere constitutionala – art. 134 alin 2: 

(2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.”

Orban a precizat si ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala daca se va ajunge ca aceste modificari sa fie adoptate de Parlament insa spera ca guvernul va da inapoi.

„Cu siguranta vom contesta la Curtea Constitutionala, trag insa speranta ca dupa ce vor vedea reactia opiniei poublice, a magistratilor, reactiile de la nivelul statelor europene vor face un pas in spate. Daca vor face acest demers risca sa creeze tensiuni sociale mari. Nu stiu in ce masura dl ministru si-a consultat colegii din guvern si in special pe premierul Tudose. Ii solicit public premierului sa spuna daca sprijina aceasta aberatie” a mai spus Orban. „Am o usoara nadejde sa nu indrazneasca totusi guvernul sa vina cu aceste modificari in parlament. Suntem dispusi inclusiv noi, membrii PNL, sa iesim in strada daca va fi cazul,” a continuat el.

 

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

PSD si ALDE – vor sa treaca sistemul de justitie in subordinea guvernului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi...

Închide