Radu Zlati, mult prea domn pentru Ponta

radu-zlati-1Domnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

Mă adresez în special colegilor de la Partidul Social Democrat, pe unii dintre ei cunoscându-i personal, pe cei mai mulți respectându-i ca adevărați mandatari ai voinței populare care ne-a trimis în Parlament nu pentru a ne juca de-a puterea într-un lighean ci pentru a face maxim de bine cetățenilor țării și instituțiilor care întrupează statul român.

Stimați colegi parlamentari membrii ai PSD: spuneți liderului dumneavoastră de partid, premierul Victor Ponta, că este pe cale să comită o imensă greșeală și anume să distrugă proiectul USL înainte ca acesta să își fi îndeplinit marile promisiuni făcute țării începând din 2011.

Acum aproape trei săptămâni partidul pe care îl reprezint în Parlament a considerat de cuviință să facă niște modificări pe portofolii ministeriale care, printr-o înțelegere explicită cu PSD, fuseseră repartizate PNL. Portofolii pe care și dumneavoastră și eu le-am votat aici, în această aulă, cu o zdrobitoare majoritate, în 21 Decembrie 2014. Astfel PNL a solicitat premierului Victor Ponta să nominalizeze pe domnul Klaus Johannis pentru portofoliul de Interne, pe domnii Teodor Atanasiu la Economie, Cristian Bușoi la Sănătate și Eugen Nicolăescu la Finanțe; adițional, PNL solicita ca funcția de vicepremier pe problematici economice să revină ministrului de Interne, Klaus Johannis, chiar dacă în 2012 noi votaserăm ca ea să revină ministrului de Finanțe. Pentru această din urmă modificare ar fi trebuit un vot în Parlament, procedură de vot care ar fi ocupat 30 de minute din prețiosul timp – al dumneavoastră și al premierului Ponta. Ei bine, deși nici premierul nici reprezentanți autorizați ai PSD nu au comentat vreodată negativ aceste nominalizări, domnul Ponta a refuzat practic să le accepte. Inițial a fost invocată necesitatea respectivului vot în Parlament – vot care ar fi provocat o criză; ulterior au apărut alte motivații, mai mult sau mai puțin credibile. Astfel s-a deschis în realitate o criză guvernamentală, care ar putea duce în final la ruperea alianței din care deocamdată atât PSD cât și PNL facem parte.

Este binecunoscut dintr-o tristă istorie politică a meleagurilor românești extracarpatice afurisitul obicei al zicerilor de vorbe pentru a ascunde gândurile și, vai, adeseori faptele.

Ceea ce pot constata este că, la atâta vreme după propunerea liberală: simplă, neechivocă, vizând personalități de marcă ale PNL și ale vieții politice românești, persoane acceptate în principiu de către premierul Ponta, acesta refuză să facă respectivele nominalizări. Refuză astfel să ofere, țării și USL, posibilitatea continuării proiectului asumat în Decembrie 2012. Desigur primim noi, liberalii, vorbe frumoase despre cât de dedicat este domnul Ponta cauzei USL și cât de deschis este acesta dialogului deschizător de soluții. Personal eu și colegii mei liberali am dori ceva mai simplu și mai plin de urmări: semnătura premierului în josul paginii în care sunt înaintate către Parlament propunerile făcute de către PNL.

Până când complicatele socoteli ale premierului Ponta îl vor face să ia o hotărâre, de orice fel ar fi ea, îl rog pe acesta să își aducă aminte că poți minți puțină vreme pe toată lumea și destulă de multă vreme pe puțini oameni, dar nu poți minți tot timpul, pe toți. Și nu te poți declara om politic responsabil, fie și numai în România, dacă declari dimineața că nu vei elibera din funcție nici un liberal care dorește să rămână în cadrul Guvernului, iar la amiază elimini din structurile guvernamentale două persoane nominalizate anterior de către PNL, și anume un secretar de stat la Ministerul Justiției și conducătorul ANPC.

București, 25 februarie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Subscribe To Our Newsletter

Exclusiv : Sulea a dat jos panoul PSD-ului in 24 de ore. Update.

La Floresti, nu tine cu campania electorala mascata. Aici, domneste legea. Sub 24 de ore...

Închide