PSD – Ziua cutitelor lungi?

Se ascut cutitele in PSD. Bataia este, evident, pe functii. Baronii par a se alia cu Tudose, normal de altfel, cata vreme la el sunt banii. Firea pare a se „incalzi” si ea pe margine, la fel si Chirica de la Iasi. Sa fie acesta inceputul sfarsitului pentru Dragnea?

Scandalul pare a fi generat de situatia secretarilor de stat. Zeci de posturi de secretari de stat sunt ravnite de baronii locali din PSD, care au asteptat zadarnic cateva luni o remaniere la acest nivel. Baronii locali sunt iritati de faptul ca Liviu Dragnea, cel care a numit personal zeci de secretari de stat – multi dintre ei din Teleorman – nu e de acord cu schimbarea acestora.

Evaluarea secretarilor de stat fusese anuntata chiar de Liviu Dragnea pe 17 octombrie anul trecut, la presiunea liderilor judeteni care voiau sa-si propulseze oameni fideli la varful ministerelor. Evaluarea nu a mai avut loc insa, in ciuda presiunilor constante ale baronilor.

Tudose pare a nu pierde sansa de a beneficia de tensiunile dintre Dragnea si baronii locali si organizeaza la Guvern, o intalnire cu o mai multi lideri PSD si cu cativa sefi de filiale ale partidului, intre ei – Adrian Tutuianu (care l-a atacat in weelend pe Liviu Dragnea), Nicolae Badalau, presedinte executiv PSD, liderul organizatiei Vrancea, Marian Oprisan, si vicepremierul Marcel Ciolacu.

Mai mult, se aude ca Tudose ar vrea sa impuna la sedinta Comitetului Executiv (CEX) de azi o conducere colectiva a partidului (5-6 persoane) in locul lui Liviu Dragnea. El ar urma sa faca parte din conducerea colectiva, alaturi de Marian Oprisan (Vrancea). Ramane de vazut daca din aceasta conducere colectiva vor face parte Niculae Badalau (Giurgiu) si Marcel Ciolacu (Buzau), despre care exista informatii certe ca au intrat in conflict cu Liviu Dragnea in ultima perioada. Ramane de vazut daca Tudose va avea si succes la CEX. Datele se pot schimba in functie de negocieri. Una peste alta, deocamdata, nu e clar in ce mod ar urma sa fie inlocuit Liviu Dragnea: ii vor cere baronii demisia sau liderilor PSD va realiza ca nu mai are sustinere si isi va depune mandatul?

In afara de „conspirationistii lui Tudose”, in PSD mai exista si alti aspiranti la „butoanele” centrale.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că PSD trebuie să facă „o mişcare inteligentă” şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată fi recuperaţi „paşii pierduţi” în 2017. Întrebat luni la RFI dacă PSD trebuie să continue cu actuala structură de conducere, Chirica a declarat: „Având în vedere ceea ce se întâmplă cu marea masă a românilor faţă de încrederea pe care o acordă Parlamentului şi Guvernului, ştiut fiind faptul că ambele structuri democratice se confundă în momentul de faţă cu partidul majoritar, PSD+ALDE, structura majoritară, sigur, ar trebui să îngrijoreze foarte mult. Şi PSD, ca cel mai mare partid al României în momentul de faţă, să facă o mişcare – dacă putem spune şi inteligentă – şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată recupera paşii pierduţi în 2017”. În opinia sa, Comitetul Executiv Naţional al PSD, reunit luni, ar trebui să fie în primul rând „o şedinţă de bilanţ”. Chestionat cu privire la cine ar putea să preia conducerea social-democraţilor, Chirica a precizat că „există oameni competenţi în partid şi cu vizibilitate, care ar putea să reclădească structura de conducere a PSD, grav afectată”. El a mai spus că la nivelul PSD ar trebui organizat „un congres extraordinar, care să urmărească statutul partidului din viziunea membrului de partid, şi nu a liderului unic”.

Pentru moment, Firea si gruparea din Voluntari tac strategic dar, dupa cum ii cunoastem, nu se vor sfii sa atace a momentul potrivit. Cel mai probabil, ei asteapta ca scandalul sa atinga „punctul de fierbere” si sa se autopropuna ca solutie „de avarie” pentru „unitatea si binele partidului”.

Tot de la sedinta CEX de astazi ar urma sa se discute despre modificarea Statului partidului. Ar urma ca presedintii PSD sa fie alesi de delegati, nu de majoritatea membrilor de partid, ca pana acum. Alegerea prin delegati l-ar avantaja pe Dragnea doar daca ar ramane presedintele partidului, nu si in eventualitatea schimbarii lui din functie. Acelasi lucru e valabil si in cazul convocarii unui congres extraordinar.

 

 

Reactie dictatoriala la mitingul de la Cluj

Iubesc Romania, America. Sunt sustinut puternic in ceea ce fac. Consultantul politic american și colaborator al...

Închide