PSD si ALDE – vor sa treaca sistemul de justitie in subordinea guvernului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

„Inspectia judiciara trece la Ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia judiciara este la Minister, respectand independenta pe care o are. Sa nu fie dependenta de CSM”, si-a motivat Toader propunerea.

Inspectia Judiciara este un instrument extrem de puternic in interiorul sistemului judiciar, putand influenta decisiv cariera unui magistrat. Pana acum, Inspectia Judiciara a fost in subordinea CSM, care este garantul independentei justitie. Daca va trece la Ministerul Justitiei, Inspectia Judiciara va fi in subordinea unui om politic.

Deasemenea Toadere vrea sa-i scape pe magistratii penali scapa de DNA si vrea ca ei sa fie urmariti penal de o directie noua din Parchetul General, separata de DNA si DIICOT. „Apare inca o Directie speciala in Ministerul Public, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de magistrati”, a declarat Tudorel Toader.

 

Atac in forta impotriva justitiei. Toader vrea sa-l excluda pe Iohannis de la numirea procurorilor sefi

Presedintele Romaniei isi va pierde prerogativa de a numi sefii DNA, DIICOT si Parchetului General,...

Închide