PSD modifica, in secret, pensiile militare

Dupa ce a taiat pensiile romanilor care au lucrat in grupele I si II de munca, guvernul pregateste sa adopte saptamana viitoare un OUG prin care modifica Legea pensiilor speciale pentru politie, armata si servicii secrete, au declarat pentru HotNews mai multe surse guvernamentale. Si liderul Sindicatului Politistilor, Dumitru Goarna, a anuntat ca Guvernul pregateste sa schimbe regulile pensionarii pentru politisti.

Potrivit acestora, proiectul de ordonanta este pregatit in mare secret de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, impreuna cu un grup restrans din care face parte si secretarul de stat din Ministerul Justitiei Mariana Mot. Initiatorul proiectului de OUG ar urma sa fie, insa, Ministerul de Finante.
Acesta ar fi motivul real pentru care Liviu Dragnea a anuntat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru miercuri.
Prin acest proiect de OUG se schimba radical modul de calcul al pensiilor speciale, astfel incat politistii, militarii si ofiterii din serviciile secrete care se vor pensiona in baza noilor reguli vor avea o pensie mult mai mica decat daca s-ar pensiona in baza legii in vigoare. Din acest motiv, exista, la acest moment tensiuni majore in sistem, atat in armata, cat si in politie si servicii secrete. Toti acestia sunt nemultumiti, evident, de perspectiva de a pierde bani la pensionare.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat in repetate randuri ca e nevoie de o regandire a pensiilor pentru politie, armata si servicii speciale, date fiind cuantumurile mult mai mari decat cele ale pensiilor obisnuite. Si Liviu Dragnea, presedintele PSD, a vorbit despre pensiile speciale in ultimele luni.
Premierul Mihai Tudose a declarat vineri „ca nu se va intampla asa ceva”, iar „ministrul Tutuianu a gasit o formula prin care acest sistem sa ramana in vigoare, indiferent de ceea ce se intampla cu legea pensiilor”.
Guvernul a modificat deja normele de aplicare a legii pensiilor, astfel incat cei care au iesit din activitate dupa 2011 vor primi o pensie mai mare decat cei care au facut acest lucru inainte de 2011, prin recalculcare, informeaza News.ro. Ulterior, presedintele PNL Ludovic Orban a anuntat ca liberalii vor ataca in instanta de contencios hotararea de guvern 291/2017.
„PSD taie pensiile romanilor care au lucrat in grupa I si II de munca, adica in conditii grele de munca. Ma refer la Hotararea de Guvern nr. 291 din mai anul acesta prin care sunt modificate normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010. Practic prin aceasta hotarare pensionarii care au iesit inainte de 2011 la recalculare primesc o pensie mai mica, iar cei care au iesit la pensie dupa 2011 primesc o pensie mai mare. PNL solicita de urgenta Guvernului PSD-ALDE sa retraga aceasta Hotarare de Guvern. In cazul in care nu vor proceda la retragerea acestei Hotarari de Guvern vom ataca in instantele de contencios administrativ aceasta HG intrucat este discriminatorie si creeaza in Romania pensionari de categoria I-a si pensionari de alte categorii”, a declarat Vilceanu.

„Am descoperit cine taie cu adevarat pensiile: PSD. Prin HG 291/2017, guvernul care promitea cresterea nelimitata a pensiilor i-a lasat pe pensionarii care au lucrat in conditii grele (grupa 1 si 2 de munca) si s-au pensionat pana in 2011 cu pensiile mai mici decat cei care s-au pensionat dupa 2011. Asa cum a anuntat colegul meu, vicepresedintele politic Dan Valceanu, vom ataca in instanta de contencios aceasta hotarare de guvern si vom acorda asistenta juridica oricarei persoane afectate care doreste sa atace actul normativ discriminatoriu” a scris si Orban pe pagina sa de Facebook.

Subscribe To Our Newsletter

PSD minte! Reforma propusa de guvern scade salariul net cu 22%.

Plasarea contribuțiilor sociale la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin...

Închide