PSD – „Cincinalu’n patru ani”

„Planul de guvernare, îndeplinit și chiar depășit” ne-a spus Dragnea dupa patru ore de discutii intense la Guvern. Orice asemanare cu vremurile apuse ale comunismului NU este intamplatoare, pentru ca Dragnea se viseaza un Ceausescu al secolului 21.

Pentru cei prea tineri ca sa inteleaga metafora, mentionam ca mantra „societatii socialiste multilateral dezvoltate”, cum pompos numea PCR saracia lucie si inapoierea din Romania, mantra era „planul cincinal” care plan trebuia neaparat indeplinit in patru ani (pe hartie, evident, nu in realitate).

Întors din vacanță, președintele PSD, Liviu Dragnea, a descins, luni, la Palatul Victoria, pentru o discuție cu premierul Mihai Tudose. Vizita șefului social-democraților, care a durat circa patru ore, a venit după ce premierul a decis să-și trimită Corpul de control la Tarom și, atenție, la Compania Națională de Investiții, societatea care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale. Adică, sub controlul lui Sevil Shhaideh, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.

Vizita lui Liviu Dragnea la Guvern  a survenit în condițiile în care ședința coaliției PSD-ALDE a fost stabilită pentru joi, deși avea loc, de obicei, lunea.

La discuțiile Dragnea-Tudose ar participa, potrivit unor surse, și vicepremierul Sevil Shhaideh.

Duminică, premierul Mihai Tudose a mers la Guvern și a decis să trimită Corpul de control al prim-ministrului la Tarom și la Compania Națională de Investiții. Verificările erau programate să înceapă chiar azi. Totodată, Tudose i-ar fi cerut, potrivit unor surse, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să aleagă între propria funcție și renunțarea la directorul Tarom. În cele din urmă, luni dimineață, directorul general al Tarom, Eugen Davidoiu, și-a anunțat demisia, deși cu o zi înainte spunea că nu intenționează să plece din funcție.

Cu potențial de conflict și mai mare este controlul decis de Tudose la Compania Națională de Investiții. Compania, aflată în subordinea vicepremierului Sevil Shhaideh, este unul dintre „vehiculele” prin care primarii și șefii de consilii județene primesc fonduri consistente pentru realizarea a diferite proiecte.

Cu bani de la CNI a fost reabilitată sala multifuncțională din Alexandria (19,74 milioane lei) și se va construi și stadionul de peste 12 milioane de euro din Alexandria. De asemenea, CNI a dat banii și pentru stadionul de la Craiova (circa 54 milioane euro) și pentru complexul sportiv de la Târgu Jiu (circa 22 milioane euro).

După aproape patru ore de discuții, Liviu Dragnea și Mihai Tudose au făcut, împreună, declarații presei. Șeful PSD a spus că a durat mai mult pentru că au „și mâncat împreună” și că s-au scurs două săptămâni de la ultima întâlnire.

„Am discutat despre prioritățile legislative ale Guvernului pentru această toamnă, despre Comitetul Executiv pe care îl vom organiza în zilele următoare, despre stadiul în care se află implementarea programului de guvernare – și, trebuie să recunosc, pentru mine este o veste foarte bună, au început să-l și depășească, ceea ce-mi dă de gândit -, despre nivelul încasărilor, creșterea economică și faptul că cea mai mare parte din întârzieri au fost recuperate”, a declarat Dragnea, conform DIGI24

Întrebat dacă a fost abordat și subiectul controlului dispus de premierul Tudose la Tarom și la CNI, șeful PSD a dat un răspuns parțial.

 „Sper să nu se supere premierul, a vrut să deschidă subiectul Tarom și i-am spus că nu mă interesează cine e acolo, vreau doar ca această companie să ajungă așa cum am stabilit în programul de guvernare”, a spus Dragnea.

La rândul său, întrebat ce l-a nemulțumit la conducerea CNI de a dispus controlul, premierul Mihai Tudose a răspuns: „Dacă v-aș spune acum dumneavoastră, credeți că controlul ar mai avea vreun rost? Nu. A fost o reclamație, o sesizare care, iertați-mă, dar așa se procedează. Când vine o hârtie de genul acesta, trimiți Corpul de control să vezi dacă e sau nu adevărat”.

La insistențele presei, șeful Executivului a precizat că sesizarea a fost primită de la „un cetățean”.

Evident ca cei doi potentati PSD n-au suflat o vorba despre valul de scumpiri ce ne asteapta din toamna, despre dezastrul din educatie sau despre intentiile de a omori economia privata in Romania.