Proiectul i74 îşi propune să adune 100.000 de semnături din 11 județe ale României pentru a schimba prin lege, conform dreptului garantat de Constituția României prin articolul 74, modul de funcționare a Parlamentului — Vrem un Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni!

eu

Ce este i74?

Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”
Cum ne propunem să reușim?

Vrem să strângem peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe. Fiecare județ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.

De ce i74?

Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni, ca și până acum. Fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în parlament.

Situația sta în felul următor în momentul de față:

— 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament

— Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul.

— Fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar.

— Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013.

Ce aduce nou i74?

1. Transparență: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să știi cum te reprezintă aleșii tăi.
2. Seriozitate: Propunem ca fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate: Decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul tău și nu poate fi cheltuit oricum.

Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre.

Conform legii, doar semnăturile în persoană se adaugă la totalul necesar, insă semnătura ta virtuală este extrem de importantă și vine în sprijinul proiectului: ea contează atât pentru promovarea inițiativei cât și pentru a comunica celor care vor să semneze unde si cum o pot face. Semnează virtual mai jos și în perioada următoare vom reveni către tine cu detalii despre centrele noastre de colectare de semnături.

Semnează și cheamă-i pe toți alături de tine. Pentru că meriți un parlament pentru cetateni.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Liviu Alexa, ca primar, n-ai nevoie de studii superioare, nici de PSD ?

Prin atacurile repetate la adresa mea cand vin din partea ziarului sau, cred ca Liviu...

Închide