Profilul viitorului premier, Dacian Ciolos

dacian

La împlinirea a 145 de ani de existenţă, Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, i-a conferit joi, 15 octombrie, titlul de Profesor Honoris Causa unuia dintre cei mai cunoscuţi absolvenţi ai săi: Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2007-2014. Laudatio a fost prezentat de prof.dr. Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj-Napoca, diploma de Profesor Honoris Causa fiindu-i înmânată lui Dacian Cioloş tot de domnia sa.

Dintre colegii lui Dacian Cioloş doar unul e, azi, cadru didactic la USAMV Cluj. Deşi au terminat facultatea cu note foarte bune, restul nu au confirmat sau s-au pierdut prin tranziţie şi reforme ale agriculturii româneşti. Numai Aurel Maxim, fostul coleg de cameră de pe vremea studenţiei lui Cioloş, este conferenţiar la universitate.

Comisarul Dacian Cioloş nu a fost, spre deosebire de Corina Creţu, o propunere politică pentru Comisia Europeană. El este un tehnocrat, cel mai important specialist român pe domeniul agriculturii. Când a devenit comisar, a fost şi cel mai tânăr membru al Comisiei Barroso. A devenit, în ultimii ani, şi unul dintre cei mai apreciaţi tehnocraţi de la Bruxelles, fiind autorul uneia dintre cele mai ambiţioase reforme prin care a trecut rigida Uniune, cea a Politicii Agricole Comune (PAC). Interesul României în această reformă – spre exemplu, în creşterea subvenţiilor ori a plăţilor directe – a fost uriaş. Portofoliul Agriculturii pe care l-a condus Cioloş este, din punct de vedere al bugetului, cel mai important, gestionând aproximativ 44 la sută din bugetul total al Uniunii Europene, adică circa 370 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Din acest buget, României îi revin aproape 20 de miliarde de euro în plăţi directe şi investiţii pentru dezvoltare rurală, România fiind între cele 5 state membre care primesc mai mulţi bani pentru subvenţii în agricultură în cadrul Politicii Agricole Comune, notează Europuls.

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.

A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

În perioada studenției, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în Consiliul de Administrație al Facultății de Horticultură din Cluj Napoca (1990-1995), coordonator al Programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj Napoca în ferme agricole din Franța (1992-1995) și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În anul 2000, a devenit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană.

A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne – Franța (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franța. A activat la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA Paris – Montreuil, Franța (august – septembrie 1995) ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia – Arges pentru dezvoltare rurală, proiect de a carui implementare s-a si ocupat timp de doi ani. A activat in calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron – Franța (februarie – septembrie 1997), ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord Aveyron”.

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 – octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș – CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA in cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).

Între anii 2002–2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Manager cu Țintă Agricultură și Dezvoltare Rurală, SAPARD. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) și apoi ca ministru al agriculturii și dezvoltării rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008. Nu face parte din nici un partid politic.

Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni : Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare rurală. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spune Barroso.

În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Horia Sulea : Sa ne luam soarta in maini !

La Floresti exista interes pentru gestionarea situatiilor de urgenta. Si nu a fost nevoie de...

Închide