19/06/2021

Probleme pentru Ioana Basescu

NUNTA - LUCIAN MITREA - ANDREEA BANICAIncep sa apara problemele pentru familia prezidentiala! La circa o saptamana de la data la care Corpul de control al primului ministru a depus la Parchetul General o sesizare privind neregulile constatate in procedura de achizitie a mosiei din comuna Nana, judetul Calarasi de catre fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au declansat urmarirea penala in acest caz, urmand sa efectueze cercetari in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea acestor terenuri. Potrivit comunicatului de presa al PICCJ de miercuri, 16 aprilie 2014, anchetatorii au inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Intrucat in comunicatul PICCJ nu este nominalizat niciun nume, concluzionam ca urmarirea penala a fost declansata in rem. In aceste conditii, este de remarcat faptul ca urmarirea penala vizeaza si persoane care detin functia publice, despre care anchetatorii urmeaza sa verifice aportul pe care l-au avut in achizitia celor aproape 300 de hectare de teren de la Nana.

De la momentul inceperii verificarilor pentru achizitia terenului de la Nana atat de catre Corpul de control al primului ministru, cat si de Comisia parlamentara, a fost vehiculat a avea legatura cu acest demers fostul ministru al Agriculturii si actul consilier prezidential al lui Traian Basescu, Adrian Radulescu. Este posibil ca acesta sa nu fie singurul deminitar vizat de ancheta procurorilor.

Actiunea procurorilor PIICJ poate, pe de alta parte, sa fie raspunsul la iesirile agresive si necontrolate pe care Presedintele Traian Basescu le-a avut in ultimele zile, cand a lansat atacuri extrem de dure la adresa unor membri din Comisia parlamentara care ancheteaza legalitatea dobandirii terenului de la Nana. Aceste atacuri i-au atras o alta plangere penala, depusa in cursul zilei de miercuri, 16 aprilie 2014, de senatoarea PSD Gabriela Firea la PICCJ.

Prezentam in continuare comunicatul PICCJ din data de 16 aprilie 2014: In urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi.

In cauza, procurorii au dispus, astazi, 16.04.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In perioada urmatoare vor fi efectuate actele de urmarire penala necesare solutionarii cauzei„.

Guvernul a facut public, in 8 aprilie 2014, sinteza Raportului Corpului de Control cu privire la achizitia de catre Ioana Basescu a mosiei de la Nana, care arata ca circa 80% din terenurile din acea zona au fost retrocedate ilegal, in baza unor documente false. Concret, conform raportului, aprobarea celor 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, din perioada 1997-2005, s-a realizat in mod defectuos, in sensul in care uele cereri au fost aprobate la scurt timp de la depunerea lor, iar altele au fost analizate dupa 12 ani de la inregistrare. In acest timp, majoritatea angajatilor din cadrul Primariei Nana a depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, desi terenurile faceau parte din domeniul privat al statului sau din domeniul privat al comunei.

Ulterior, in anul 2009, terenurile arendate in condiţii nelegale au fost cumparate de societatea BERFIGE S.R.L., reprezentata de Berlota Fioravante pentru suma totala de 3.437.647,92 ron. Din 2009 si pana in anul 2013, societatea a avut ca asociat unic pe Berlota Mara si administratori pe Berlota Fioravante, Rettagliata Gemma si Berlota Mara, insa in toata aceasta perioada, mai exact din 2009 şi pana la 30.06.2013, societatea BERFIGE S.R.L. nu a inregistrat venituri din activitatea principal, motiv pentru care ANAF a declarat societatea inactiva incepand din 24.08.2012 ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative.

Iata ce nereguli a constatat Corpul de control al primului ministru la Primaria Nana:

-In fiecare comuna, oras sau municipiu se constituie, prin ordinul prefectului, o comisie de fond funciar condusa de primar.

-Componenta Comisiei locale de fond funciar Nana a fost modificata nemaifiind conforma cu prevederile Ordinului prefectului.

-Primarul comunei Nana nu a comunicat prefectului, conform legii, modificarile privind noua componenta a Comisiei locale de fond funciar.

-Din 2008, unii membri ai Comisiei au luat decizii fara sa fi fost numiti membri ai Comisiei prin ordin al prefectului.

-In perioada 1997-2005, la Primaria Nana au fost inregistrate 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

-Analizarea si aprobarea tuturor cererilor s-a realizat in mod defectuos.

-Unele cereri au fost aprobate la scurt timp de la depunerea lor, alte cereri au fost analizate dupa 12 ani de la inregistrare.

-Majoritatea angajatilor din cadrul Primariei Nana a depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

-Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat atat propriile cereri, cat si a celor formulate de rude.

-In perioada 2005-2010 Comisia locala de fond funciar Nana a aprobat cereri pentru persoane care nu erau indreptatite.

-Unele cereri au avut anexate documente care se refereau la alte persoane decat mostenitorii.

-Unele extrase emise de Arhivele Nationale au fost obtinute ulterior aprobarii cererilor pentru reconstituire a dreptului de proprietate.

-In perioada 2006-2007 au fost incheiate contracte de arendare de persoane care nu aveau calitatea de detinatori legali ai terenurilor agricole.

-Terenurile faceau parte din domeniul privat al statului sau din domeniul privat al comunei.

-In 2009, terenurile arendate in conditii nelegale au fost cumparate de societatea BERFIGE S.R.L., reprezentata de Berlota Fioravante.

-Suma totala platita pentru terenuri a fost de 3.437.647,92 ron.

-In perioada 2009-2013 societatea a avut ca asociat unic pe Berlota Mara si administratori pe Berlota Fioravante, Rettagliata Gemma si Berlota Mara.

-Cei trei nu figureaza cu domiciliul pe teritoriul Romaniei.

-Obiectul principal de activitate l-a reprezentat „Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii”.

-In perioada 2009 – 30.06.2013, societatea BERFIGE S.R.L. nu a inregistrat venituri din activitatea principala.

-ANAF a declarat societatea inactiva incepand din 24.08.2012 ca urmare a neindeplinirii obligaţiilor declarative.

-La data 09.09.2013, societatea BERFIGE S.R.L. a vandut terenul catre o persoana fizica pentru suma de 5.844.864,26 ron.

Dan Sova il face presedinte de Vasile Secara la CFR Calatori

Vocea Clujului arata ca Regionala CFR Calatori Cluj a fost condusa nu demult de directorul...

Închide