Primarul care a interzis mitingurile s-a ales cu plangere penala pentru abuz in serviciu

dna

Cercetatorul George Epurescu, doctor in fizica si presedintele Asociatiei care se afla in spatele mai multor proteste fata de gazele de sist si Rosia Montana, a dezvaluit pentru Ziare.com abuzurile la care sunt supusi oamenii care participa la manifestatii.

Acesta a precizat, mai intai, ca Tribunalul Vaslui a acordat castig de cauza Asociatiei “Romania Fara Ei”, constatand abuzul primarului din Barlad si dispunand plata a un leu daune morale si 250 de lei cheltuieli de judecata.

De asemenea, instanta a hotarat anularea deciziei de interzicere a adunarii publice impotriva gazelor de sist pe care asociatia voia sa o organizeze pe 4 aprilie si pe care edilul PSD nu a permis-o.

In urma incidentului, asociatia a facut plangere penala impotriva alesului local, acuzandu-l pe acesta de abuz in serviciu. Intrebat cum comenteaza reactia primarului la aflarea vestii, care l-a injurat pe cercetator intr-un mod josnic, Epurescu a spus ca i se pare o “reactie fireasca”.

“Este o reactie fireasca, pe care se pare ca autoritatile o au fata de cetateni. Unii isi mai stapanesc uneori cuvintele, dar, de fapt, asta este ceea ce gandesc ei despre oameni.

Primarul a fost incoltit de justitie si, avand calitatea de invinuit in acest dosar penal pentru abuz in serviciu, pierzand si procesul pe fond, in acest moment omul s-a dezlantuit.

Vedem ca in momentul in care ei se razgandesc, mint cu nonsalanta, iata ca am reusit sa aflam ceea ce ei cred cu adevarat despre cetateni si care este parerea lor reala”, a explicat presedintele asociatiei.

Intrebat daca va actiona in continuare in justitie in legatura cu jignirile aduse de edil, Epurescu a mentionat ca se va mai gandi la acest aspect, dar, cu siguranta, ii va solicita lui Constantinescu sa isi ceara scuze in public.

“Probabil ca o sa ii solicit sa isi ceara scuze in mod public pentru aceasta situatie, iar apoi ma gandesc daca sa actionez sau nu in instanta. Oricum, aceasta este o noua proba care agraveaza situatia in dosarul actual de abuz in servicu”, a lamurit cercetatorul.

Ce argument a invocat edilul pentru interzicerea mitingului

Epurescu a spus ca argumentul interzicerii mitingului a fost unul fara fundament, sustinand ca edilul a invocat faptul ca, dupa ce “Romania Fara Ei” a depus o notificarea la primarie, au mai aparut si alte cereri pentru aceeasi zi, respectiv 4 aprilie, si ca nu pot fi organizate doua evenimente in acelasi timp. Cu toate acestea, nicio alta manifestare nu a mai avut loc.

“Practic, el dorea sub orice chip sa nu se faca nicio adunare. Ceilalti nici macar nu au primit un raspuns scris, au fost sunati sa vina la primarie, pentru ca este raspunsul afisat la avizier. Nicio adunare nu a fost avizata”, a acuzat Epurescu.

Intrebat care considera ca este motivul real pentru refuzul alesului local, cercetatorul a opinat ca acesta este unul politic si ca in Romania se desfasoara o adevarata campanie de reducere la tacere a oamenilor care lupta impotriva gazelor de sist.

“Motivul este unul politic. Puterea s-a intors pe tema gazelor de sist si populatia a vazut ca este mintita. Mitingul care a avut loc in februarie in Barlad, la care nu se asteptau sa participe mii de persoane, a fost semnalul la care ei s-au speriat si au inteles ca oamenii sunt impotriva proiectului si sunt gata sa iasa cu miile in strada. Din acel moment, probabil ca (primarii – n.red.) au primit ordin de la Ponta sa interzica orice miscare. Acest lucru se vede si din declaratiile deputatului PSD Adrian Solomon din Barlad, care are aceeasi atitudine. Deci este o campanie de denigrare a celor implicati in lupta impotriva fracturarii hidraulice”, a declarat Epurescu.

Cercetatorul a mai spus ca abuzul din Barlad nu este unul izolat si ca astfel de cazuri se intalnesc si in Bacau, Iasi sau Vaslui. George Epurescu a dezvaluit ca numeroase abuzuri au fost comise si impotriva oamenilor din Pungesti, locul unde numeroase proteste au avut loc in ultima perioada.