Prima lovitura de pedeapsa pentru Hrudei. Ce mai urmeaza ?

Articolul de fata nu aduce noutati notabile. Se doreste a fi o atentionare, pentru ca alte viitoare abuzuri, impotriva statului de drept, al cetateanului, sa nu mai aiba loc niciodata. Acest articol poate fi urmat de o serie de articole. Din motive care tin de deontologia profesionala, probabil ca nu voi participa personal la derularea investigatiilor, ci voi lasa pe un coleg de redactie sa faca asta. 

Procurorul Mircea Hrudei, a pierdut procesul de fond cu structura centrală a DIICOT pe care l-a deschis la curtea de Apel Bucureşti şi în care contesta demiterea lui din funcţia de şef al DIICOT Cluj. La mijlocul anului trecut, secţia pentru procurori din cadrul CSM a dispus revocarea procurorului Hrudei din funcţia de conducere a DIICOT Cluj pentru mai multe nereguli. La DIICOT Cluj, procurorul Hrudei împreună cu colega lui Daciana Deritei, au instrumentat mai multe dosare cu cântec care nu s-au concretizat cu vreo condamnare, arata Gazeta de Cluj.

Potrivit Curţii de Apel Bucureşti, procurorului Mircea Hrudei i s-a respins acţiunea pe care a deschis-o împotriva structurii centrale a DIICOT.

”Respinge excepţia inadmisibilităţii. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28.03.2018”, arată soluţia pe scurt a instanţei.

Potrivit sesizării din în procesul procurorului Mircea Hrudei, la articolul 5 alineatul (4) din OUG 78/2016 se stipulează că ”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi revocaţi prin ordin al procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare.”

O  situatie de rudenie intalnita la multi dintre magistratii clujeni este pe filiera judecator – procuror. Cel mai cunoscut caz este cel al judecatoarei Maria Hrudei, de la Curtea de Apel Cluj. Sotul acesteia, Mircea-Lucian Hrudei este nimeni altul decat fostul procuror sef al DIICOT – ST Cluj.

Marius Liviu Pop, maior magistrat in cadrul instantei militare clujene, face parte dintr-o familie care este bine inradacinata in justitia romaneasca. Pop are cinci verisori, dintre care patru sunt avocati (Pop Camelia Ramona, Pop Lucian, Pop Calin si Pop Dana) si unul procuror, Daciana Deritei, in cadrul DIICOT Cluj. De asemenea, matusa magistratului este Mariuca Pop, fostul secretar general al Consiliului Judetean Cluj. Nimic ilegal, pana aici.

De numele Dacianei Deritei si cel al Mariucai Pop se leaga o serie de subiecte controversate. Unele dintre rechizitoriile intocmite de Deritei s-au finalizat fara nici o condamnare. Printre acestea se numara dosarul de acuzare al lui Arpad Paszkany, finantatorul CFR. Deritei l-a acuzat pe afaceristul clujean de organizare a unui grup infractional, dar la finalul procesului pana si reprezentantul Parchetului a cerut ca Paskany sa primeasca o pedeapsa cu suspendare.
De asemenea, numele lui Deritei este amintit de mai multe ori in memoriul trimis de Paszkany in urma cu trei ani, atunci cand Deritei a pus „mascatii” sa il caute pe finantatorul CFR Cluj pentru a il aduce la audieri.

Am aflat de la personalul din subordinea mea din Romania, ca am fost tinta unor abuzuri si actiuni de denigrare din partea DIICOT Cluj si, in concret, a Doamnei procuror Daciana Deritei si a Domnului procuror Hrudei Mircea, cu participarea unor lucratori de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Cluj”, a spus Paszkany in memoriul respectiv. De asemenea, in cursul acestui an, in cadrul procesului, Paszkany a mai declarat ca procurorul Deritei a fost folosit impotriva lui. „Totul porneste de la o razbunare a lui Marius Nicoara. Avocata lui Iulian Dascalu, Ramona Pop, este fiica Mariucai Pop, secretar general la Consiliul Judetean Cluj si verisoara cu Daciana Deritei, procurorul care a instrumentat acest dosar. Din pacate, la noi in tara trebuie sa iti dovedesti nevinovatia in fata anchetatorilor. Cred ca e evident faptul ca dosarul s-a facut in scop de razbunare din partea lui Marius Nicoara. Nu am fost maleabil si l-am tinut in aer in acele sapte luni in care imi cerea sa ma retrag din licitatie. Pe de alta parte s-o fi gandit ca nu cumva alta data sa ii cer bunurile pe care mi le-a tot promis si prin denigrarea mea sa nu pot face un alt dosar. Eu as fi vrut sa o vad pe doamna Deritei si pe domnul Mircea Hrudei (celalalt procuror care a instrumentat dosarul-n. red.) sa isi sustina lucrarea, nu mi se pare corect sa trimita pe altcineva sa le sustina ghiveciul”, a declarat  Paszkany in timpul procesului de la Cluj.

Citeste mai mult: http://www.magistrati.ro/s1766-sri-istii-vin-cu-buletinul-la-tribunalul-militar.html#ixzz5FbkYW2PV

Ramona Mornaila, judecatoare la Tribunalul Cluj este nimeni alta decat sotia lui Florin Mihai Mornaila, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, iar Sorina Siserman, care a obtinut din nou prin concurs functia de presedinte al Tribunalului Cluj, este sotia lui Viorel Siserman, procuror sef la Parchetul Militar Cluj.

Mircea Hrudei a fost şef la DIICOT Cluj, perioadă în care i-a trimis în judecată pe magnaţii Arpad Paszkany, Gicu Gânscă şi Horia Ciorcilă, care au fost achitaţi în instanţă.

Primul dosar în care Mircea Hrudei a luat achitare pentru cei pe care i-a anchetat a fost dosarul Grenadierul. Inculpaţii Zăgrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu şi Szasz Francisc au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv şi au fost achitaţi de magistraţii ICCJ. Şeful DIICOT Cluj i-a acuzat pe cei patru de terorism. Cei patru au executat şase luni de arest preventiv. Gicu Agenor Gânscă de la ACI, împreună cu Rareş Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionut Bobos, au fost achitaţi, şi ei, definitiv în 2013 de către judecătorii de la ICCJ. Dosarul a fost făcut de DIICOT Cluj şi are semnătura lui Mircea Hrudei. Un alt dosar răsunător făcut de Mircea Hrudei este cel al lui Paszkany Arpad Zoltan, celebrul dosar Gazeta II, care s-a terminat cu achitare încă din 10 mai 2012. Şi dosarul Gazeta, în care mai mulţi ziarişti au stat după gratii, a avut acelaşi final: achitare!

În vara anului 2014, dosarul Banca Transilvania s-a spulberat prin soluţia definitivă de achitare a inculpaţilor.

Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania a fost achitat, împreună cu ceilalţi oameni de afaceri clujeni, de acuzaţiile de spălare de bani făcute de fostul şef al DIICOT Cluj, procurorul clujean Mircea Hrudei. Chiar dacă au fost considerate drept “nefondate” de judecători, acuzaţiile procurorilor clujeni poartă doliul unuia dintre cei acuzaţi. Pe parcursul anchetei Claudiu Silaghi a murit. Nu este primul dosar al fostului şef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care ar putea intra la categoria “chix”. Şeful Băncii Transilvania a fost achitat de magistraţii ÎCCJ în dosarul de “spălare de bani” trimis în judecată de şeful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei. În acest dosar, alături de Ciorcilă au mai fost judecaţi pentru aceleaşi acuzaţi şi oamenii de afaceri CHRISTOFOUROU GEORGIOS, COJOCARU DOINA MARIOARA,DASCAL SERGIU DAN,ISAAKIDIS ANASTASIOS,JURKOVAN RADU CODRUT,SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, SILAGHI MIRELA, iar toţi au fost achitaţi definitiv.

Surse : Gazeta de Cluj, Magistrati.ro, Citynews.ro, Ziardecluj.ro