Presa internationala lauda Romania pentru pozitia sa in problema Rogozin

Spre deosebire de Polonia, Ungaria si Slovacia care au ignorat sanctiunile impuse Rusiei de catre UE, intre care si interdictia de survol a spatiului aerian de catre anumiti demnitari rusi, autoritățile aeronautice ale României au întors din drum avionul de cursa Moscova-Chișinău care-l avea pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin la bord care se află pe lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE ca urmare a sancţiunilor.

Este interesant de semnalat faptul ca cele trei tari care au permis survolul fac parte din Grupul de la Visegrad, grup care, in ultima vreme a devenit foarte favorabil lui Putin si politicilor sale.

Atitudinea Romaniei n-a trecut neobservata in presa internationala. „România și UE au zădărnicit o provocare la adresa Republicii Moldova„, titreaza, intre altii, germanii de la Deutsche Welle (DW) care descrie pe scurt intregul eveniment precum si reactia lui Rogozin: „Aeronava s-a rotit deasupra Ungariei de mai multe ori apoi a aterizat la Minsk, iar la scurt timp Rogozin a postat pe o rețea de socializare un mesaj amenințător: „Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor cursei comerciale S7, femei și copii. Combustibilul ne-a ajuns doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor”!” Înainte de a decola de pe aeroportul Domodedovo, Rogozin anunța pe o rețea de socializare că va sărbători la Chișinău „ziua creștinării Rusiei”.

In ciuda avertismentelor guvernului si a diplomatiei din R. Moldova, Rogozin urma să ajungă la Chișinău la invitația președintelui moldovean, Igor Dodon, pentru a participa, alături de șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la manifestațiile prilejuite de aniversarea a 25-a de la inițierea misiunii de menținere a păcii la Nistru.

Impotriva lui Rogozin, moldovenii, pe rețelele de socializare, au lansat o petiție în care au cerut ca acesta sa fie declarat persona non-grata pentru ofensele aduse Republicii Moldova și pentru că a luptat cu arma în mână alaturi de separatistii transnistreni în războiului din 1992, și se mai si laudă cu asta în cartea sa „Dușmanul poporului”.

Faptul că Rusia a forțat venirea lui Dmitri Rogozin la Chișinău,  seamana a provocare – una extrem de periculoasă.Intre timp, în stânga Nistrului au început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni, la el urmând să participe militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

Rusii n-au ramas indiferenti la umilirea aplicata de Romania lui Rogozin. Intr-o sedinta la Kremlin s-a propus ca toate avioanele româneşti cu destinaţia Rusia, să fie întoarse din drum. Această măsură ar putea fi aplicată până când ambasadorul României la Moscova nu se va prezenta la sediul Ministerului de Externe rus cu o explicaţie privind incidentul cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

In timp ce media vestica adopta o atitudine laudativa fata de Romania, in acelasi ton cu DW, media aservita Kremlinului ne critica aspru acuzandu-ne  ca impreuna cu Republica Moldova facem parte dintr-o „strategie  anti-rusa impreuna cu vestul si NATO”. Dupa parerea mea, asta e tot o lauda. Cand te critica trolii rusi cu atata virulenta, inseamna ca ai facut ceva bine, chiar foarte bine.

 

Incendiu la cea mai mare rafinarie din Europa

Un incendiu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică în rafinăria Shell Pernis din...

Închide